Otkriće naučnika

SPEKTAKULARNO: NASA snimila snažan bljesak kako izlazi iz crne rupe!

Pokojni Stiven Hoking posvetio je mnogo vremena istražujući crne rupe. Zapravo, njegova teorijska predviđanja da crne rupe emituju zračenje često nazivaju Hokingovim zračenjem. 
Objavljeno: 20. 10. 2018 - 19:44 Promjenite veličinu teksta: A A A
SPEKTAKULARNO: NASA snimila snazan bljesak kako izlazi iz crne rupe!
Foto: NASA

Do sada jedina stvar za koju su naučnici mislili da znaju sa sigurnošću jeste da je njeno gravitacijsko "povlačenje" tako jako da čak ni svjetlo ne može pobjeći.

A novo Nasino otkriće dokazuje upravo suprotno. 

Naime, Nasa i Nuklearni Nasin teleskop Nustar (Nuclear Spectroscopic Telescope Array) uočili su ogromnu erupciju svjetlosti koja izlazi iz centra supermasivne crne rupe u sazvježđu Pegaza, koje je udaljeno od Zemlje 324 miliona svjetlosnih godina. Nešto što bukvalno nikada ranije nije bilo viđeno!

Rezultati sugerišu da kada se korone, koje su izvori izuzetno energičnih čestica, stvaraju oko crne rupe, pucaju iz rupe - zbog čega se javlja snop svjetlosti rentgenskih zraka. 

"Ovo je prvi put da smo uspjeli da povežemo lansiranje korona i bljesak svjetlosti. Ovo će nam pomoći da shvatimo kako supermasivne crne rupe napajaju neke od najsjajnijih objekata u svemiru", rekao je Dan Vilkins s univerziteta Svete Marije u Halifaksu. 

 

Komentari: 0

Novi komentar