Nakon priznanja Ukrajinske crkve

Odluka vaseljenskog patrijarha je kanonska, zasnovana na odredbama Halkidonskog i Trulskog sabora

Odluka vaseljenskog patrijarha Vartolomeja da dodijeli autokefalnost Ukrajinskoj pravoslavnoj crkvi je u potpunosti kanonska, i kako je Ukrajinska crkva ove 2018. dobila autokefalnost, na isti način su i druge pravoslavne crkve dobijale autokefalnost u proteklih više od 1.500 godina. 
Objavljeno: 22. 10. 2018 - 00:00 Promjenite veličinu teksta: A A A

Povodom odluke Carigradskog patrijarha da dodijeli autokefalnost Ukrajinskoj crkvi mitropolit Srpske crkve u Crnoj Gori Amfilohije Radović je prije par dana izjavio za rusku TV, a prenijela Analitika: “Nas je u Srpskoj pravoslavnoj crkvi porazila činjenica da je vaseljenski patrijarh, poznavalac kanona, donio takvu odluku, koja je, bez sumnje, nekanonska.”

Odluka je, bez sumnje, kanonska: Odluka vaseljenskog patrijarha da dodijeli autokefalnost Ukrajinskoj pravoslavnoj crkvi je u potpunosti kanonska, i kako je Ukrajinska crkva ove 2018. dobila autokefalnost, na isti način su i druge pravoslavne crkve dobijale autokefalnost u proteklih više od 1.500 godina. 

Riječ kanon, prema Vujaklijinom “Leksikonu stranih reči i izraza“ znači: “pravilo, propis, merilo, uzor; crkvena odluka, crkveni zakon; zbir knjiga ili spisa koje je neki autoritet (crkveni sabor) oglasio i priznao kao autentične (Sveto pismo) i koje sadrže pravila hrišćanske vere i hrišćanskog života; u kat. crkvi: srednji deo mise koji se nikad ne menja...

1-naslovnaA u Rečniku srpskog jezika iz 2007. godine stoji: “1.a. crkv. propis, zakon donet od najviše crkvene vlasti. b. popis religioznih knjiga koje crkva smatra božanskim i svetim...“ (Rečnik srpskog jezika, Novi Sad, 2007, str 514)

Crna Gora je postala nezavisna i suverena država 2006. godine i od tada, po kanonima, SPC nije kanonska crkva u Crnoj Gori. 

Tumačenje Srbina Nikodima Milaša: Što kažu kanoni (ne zaboravimo kanon je propis, pravilo), da vidimo iz pera Nikodima Milaša, u 19. vijeku najvećeg pravoslavnog poznavaoca crkvenog prava na ovim prostorima. On ovako piše u knjizi „Pravoslavno crkveno pravo“ (Mostar, 1902), na strani 318: “Osnivanje raznih crkvenih oblasti pripada vlasti crkvenoj zajedno sa državnom vlašću. Učešće državne vlasti u ovome ima svoj razlog prvo u tome, što kanoni izrično nalažu, da pri uređivanju crkvenih oblasti mora biti mjerodavnim političko uređenje države.“ 

A na strani 322. iste knjige Milaš još pojašnjava: “Četvrti vaseljenski sabor 17. kanonom svojim naređuje, da pri razrešivanju crkvenih oblasti ima se slijediti političkom razrešenju zemalja. Istu ovu naredbu ponovio je trulski sabor svojim 38. kanonom...

milas-o-17-kanonuMilaš je istumačio, jedan politički činilac (država) = jedna crkva. Tako kanon kaže i tako je to u pravoslavlju (moralo bi biti!). 

Tumačenje Srbina Miodraga Perića: Miodrag D. Perić predstavlja kanonsku opravdanost da Pravoslavna crkva u Srbiji poslije Berlinskog kongresa dobije nezavisnost od Vaseljenske patrijaršije, jer je odlukama tog kongresa postala suverena država. Citira Nićifora Dučića i citira taj čuveni kanon iz 451. godine: 

Posle međunarodnog priznanja državne nezavisnosti Srbije na Berlinskom kongresu 1878. godine postojao je kanonski osnov da autonomna Srpska pravoslavna crkva prizna se sa statusom autokefalne Srpske pravoslavne crkve. Nićifor Dučić je bio u pravu kada je pisao: »Srpska crkva u srpskoj nezavisnoj državi nije mogla ostati zavisna, ma i nominalno, od druge crkvene vlasti izvan Srbije«. Državna samostalnost Srbije je bila glavni motiv za priznavanje (obnovu) autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve u Srbiji. Poznato je da je turski sultan Mustafa III sa fermanom 1766. godine ukinuo autokefalnu Pećku patrijaršiju (SPC) prisajedinivši njene eparhije Carigradskoj patrijaršiji. O novostvorenom stanju morala je Carigradska patrijaršija voditi računa. Potrebno je bilo da Carigradska patrijaršija uvaži nacionalno pravo srpskog naroda da ima u svojoj međunarodno priznatoj državi Srbiji svoju autokefalnu crkvu, bazirajući se na 17. kanonu Halkidonskog sabora (451) koji glasi: 

»Ako je carskom vlašću osnovan novi grad, ili se unaprijed osnuje, u takvome slučaju razređenje crkvenih oblasti neka slijedi razređenju državnom i građanskom«, kao i na 38. kanonu Trulskog sabora (691), koji ponavlja završnu naredbu Halkidonskog sabora.“

(Miodrag D. Perić, Osamostaljivanje srpske pravoslavne crkve u odnosu na Carigradsku patrijaršiju (1831-1879), scribd.com)

U antičkim vremenima polis = država: Saznali smo što piše u kanonu koji je ustanovljen na Vaseljenskom saboru 451. godine. Ovaj kanon nastao je u Starom vijeku, početak Srednjeg vijeka se računa od pada Zapadnog rimskog carstva 476. godine (do Kolumbovog otkrića Amerike 1492), i te 451. riječ grad zapravo podrazumijeva ono što mi danas znamo kao antičke polise, a to smo učili u prvim lekcijama iz istorije, u osnovnoj školi. “Leksikon stranih reči i izraza“ Milana Vujaklije (Beograd, 1961) tumači riječ polis: "POLIS (grč πόλις) grad, grad koji je u isto vreme i zasebna država (napr. kod starih Grka)"

Kako je kod Vujaklije istumačena ova riječ, tako je i ovaj kanon iz 451. tumačen kroz cijelu istoriju Pravoslavne crkve od strane svih teologa – zasebna država ima pravo na zasebnu ckvu! 

Milaš je napisao – pri osnivanju crkvenih oblasti jednako je važno učešće državne vlasti koliko i crkvene, a to nam pokazuje i Savin učenik i biograf Domentijan, polovinom 13. vijeka. Opisuje kako je Sava od Nikejskog cara tražio i dobio autokefalnost: 

I pošto ga je car mnogo dana držao kod sebe, i bogonosni svršivši manastirske poslove, i posle toga nastavi govoriti k caru o zemlji svoga otačastva, rekavši: Skrbno i pečalno mi je, caru, jer moja zemlja nema svoga arhiepiskopa; a još i mnoge zemlje su okolo otačastva mi u oblasti države naše... Da hteo bi da tvoje veliko carstvo zapovedi patrijarhu da mi osveti kao patrijarha.“ (Domentijan, Život Svetog Save, Stara srpska književnost I, Novi Sad, 1970, str 203)

3-nicifor-ducic

Sv. Sava je prvo od cara, a ne od patrijarha, zatražio (i dobio) autokefalnost. Prema pravoslavnim kanonima obavezno je učešće državnih vlasti u uspostavljanju nezavisne crkve.

Kada je 1920. osnovana sadašnja SPC, ukaz o njenom osnivanju potpisao je regent, kasniji kralj Aleksandar Karađorđević, možete to pročitati na linku. Dakle, nije Ukaz obznanio i odobrio poglavar Srpske crkve već vladar države! A SPC danas ni najmanje ne haje za stavove države Crne Gore, SPC je samostalna država u državi Crnoj Gori. 

Srbi, istoričar dr Đoko Slijepčević i istoriograf Tomanić: Kada je Sv. Sava zatražio crkvenu samostalnost za Srbiju, Srbija je već bila kraljevina i kao takva imala pravo na samostalnu crkvu.“ (Đoko Slijepčević, Istorija Srpske pravoslavne crkve, Prva knjiga – Od pokrštavanja Srba do kraja XVIII veka, Beograd, 1991, str. 81)

Srbin, istoriograf Milorad Tomanić je u emisiji “Kažiprst“ na B92 (25. jan 2010). opisao kanon: 

Znate, Halkidon, 451. godina, Četvrti vaseljenski sabor. Kanon kaže, granice crkve teku granicama države. E to je veliki problem za crkvu. Zato što smanjenjem države smanjuje se i prostor na kome važi jurisdikcija Srpske pravoslavne crkve.

Udžbenik SPC i Amfilohijev: Srbin dr Rajko L. Veselinović, objavio je u Beogradu 1966. godine knjigu “Istorija Srpske pravoslavne crkve sa narodnom istorijom – udžbenik za IV razred srpskih pravoslavnih bogoslovija, knjiga I (1219-1766)“. Knjigu je izdao Sveti Arhijerejski Sinod Srpske pravoslavne crkve. Iz ove knjige su učile generacije srpskih svještenika! Evo što stoji na strani 7:

To pravo dobijanja samostalne crkve u samostalnoj državi zasniva se na odlukama vaseljenskih sabora a naročito na odluci četvrtog vaseljenskog sabora da samostalna država treba da ima i samostalnu crkvu, odnosno, da crkvene granice treba da se poklapaju sa državnim granicama ili teritorijom.

Preko svojih udžbenika Srpska crkva i mitropolit Amfilohije svoj kler uče – samostalna država = samostalna crkva, a zatim isti mitropolit Amfilohije izađe i ne trepnuvši kaže da je odluka Vaseljenskog patrijarha nekanonska. U Amfilohijevim udžbenicima je odluka Carigradskog patrijarha kanonska a pred kamerama ruske TV je nekanonska?!!

4-djoko-slijepcevic

I iz ovoga udžbenika Srpske crkve se vidi da sadašnja SPC nije kanonska crkva u Crnoj Gori, nema uporište u kanonima. U istom udžbeniku, pišući o uspostavljanju Srpske patrijaršije u Dušanovo vrijeme, Veselinović još jednom, na strani 31, potvrđuje: “Kanonska osnova za proglašenje Srpske patrijaršije zasniva se na odlukama Vaseljenskih sabora, a naročito na odlukama četvrtog vaseljenskog sabora, da u jednoj samostalnoj državi može postojati samo jedna samostalna crkva.

Po kanonima, SPC ne može biti zvanična crkva pravoslavaca u Crnoj Gori, jer joj je śedište u Srbiji, a ne u Crnoj Gori.

SPC blokira autokefalnost CPC i MPC jer joj to obesmišljava projekat Velika Srbija: Kada je na kraju Prvog svjetskog rata država Srbija snagom oružja zauzela teritorije u Makedoniji i Crnoj Gori, odmah su prethodne crkvene organizacija ukinute i SPC je preuzela brigu nad pravoslavnim “stadom“ u Crnoj Gori i Makedoniji, a kralj Aleksandar je ukazom ukinuo autokefalnu Crnogorsku crkvu. Tako se tada situacija odvijala tačno kako je Nikodim Milaš napisao – pri razrešivanju crkvenih oblasti ima se slijediti političkom razrešenju zemalja.

Svi pravoslavni narodi i države imaju (ili će ubrzo imati) svoje priznate crkve osim Makedonci i Crnogorci, a to istima blokira Srpska crkva. No, što se tiče Makedonaca, ako nemaju priznatu crkvu, bar kod njih SPC nema nikakav uticaj.

Albanci imaju svoju pravoslavnu crkvu iako pravoslavaca u Albaniji ima od ukupnog broja stanovnika Albanije možda 10 do 20%. Kiprani imaju svoju autokefalnu crkvu, iako se u narodnosnom smislu smatraju dijelom grčkog nacionalnog korpusa. Ali Kiprani imaju nezavisnu državu - i to je najvažniji uslov za autokefalnost.

Postoji autokefalna crkva Čeških zemalja i Slovačke, na čijem je čelu Čeh rođen u Pragu. Od 16 miliona Čeha i Slovaka, svega njih 100.000 su pravoslavci, to je manje od 1% stanovništva - i oni imaju svoju priznatu autokefalnu crkvu! 

Zašto Crnogorcima i Makedoncima Srpska crkva blokira priznavanje autokefalnosti potpuno jasno je - zato što ne priznaje crnogorsku i makedonsku naciju. A zašto ne priznaje crnogorsku i makedonsku naciju i to je  jasno, SPC se nije odrekla njenog vječnog snoviđenja - Velike Srbije. Srpskoj crkvi ništa ne znači što su nacionalni Crnogorci i Makedonci većina u svojim zemljama, relativna ili apsolutna, jer ova organizacija sa totalitornom sviješću ne priznaje ničije mišljenje sem svoje. 

Halkidonski kanon br 17 donosio je mir među pravoslavni državama: Prije više od 7 godina, 9. jula 2011. godine, na Analitici sam objavio tekst "Super-laž o SPC kao kanonskoj crkvi" đe sam prvi u Crnoj Gori (nijesam primjetio da je neko prije mene), javno iznio i obrazložio tvrdnju da SPC nije u Crnoj Gori utemeljena na KANONIMA, kao što je i ovim tekstom obrazlažem. Tekst sam napisao iziritiran tada neprestanim ponavljanjem u javnosti neistine da je SPC kanonska u Crnoj Gori. Tada sam pisao, što se tiče činjenica slično kao i danas, a i ovo: "U svakom momentu sve pravoslavne crkve mogu da se pozovu na kanone i da priznaju CPC kao autokefalnu crkvu države Crne Gore."

I to se, ali u slučaju Ukrajinske crkve, i desilo! 

Sve po kanonima. Ko normalan može da pomisli da je Vaseljenski patrijarh mimo kanona dao Ukrajinskoj crkvi autokefalnost? 

Podjela pravoslavnih crkava uvijek je počivala na Halkidonskom kanonu iz 451. godine i sve su crkve dobijale autokefalnost na osnovu tog kanona. Zahvaljujući tom kanonu lako su se u pravoslavlju razgraničavale crkve i pravoslavne države su između sebe rijetko ratovale, ako su i ratovale to je bilo kratko i zbog teritorija. Pored Milaša, Slijepčevića, Rajka Veselinovića... mogao bih kad bih htio da nađem još bar 100 istovjetnih tvrdnji istoričara i teologa. 

Ovaj kanon iz 451. godine je omogućavao mirno razgraničavanje crkava. Ako mitropolit Amfilohije misli da ovaj kanon ne važi, zašto Bugarska pravoslavna crkva ili Vaseljenska patrijaršija ne potčine sebi Srpsku crkvu? Jer, Grci i Bugari su imali crkvenu jurisdikciju nad teritorijom današnje Srbije duže nego Srpska crkva. 

Koji kanon važi ako ne važi kanon iz Halkidona? Ako mitropolit Amfilohije ne priznaje kanon iz 451, godine, koji kanon priznaje? Da li je za njega i SPC vrhovni kanon Moljevićevo djelo Homogena Srbija? Da li su za mitropolita Amfilohija nacionalšovinistički kanoni ispred kanona svetih otaca? Je li Stevan Moljević važniji mitropolitu Amfilohiju i Srpskoj crkvi od kanona svetih otaca? Ja mislim da jeste. 

Mitropolit Amfilohije je na prvom mjestu Srbin, pa tek onda hrišćanin. Pokazivao sam mnoge primjere kad istoričari bez dilema gaze svoju nauku zarad nacionalne ideologije: Raković, Čeda Antić, Andrija Veselinović, mladi Predrag Komatina, pa čuveni bošnjački akademik, pa akademici CANU Lakić i Dašić... Naravno da ova mentalna bolest - kad je neko nepokolebljivo spreman da unizi svoje školovanje, svoje titule i svoj poziv, ne važi samo za istoričare, važi naravno i za crkvene ljude - teologe, kaluđere, episkope, patrijarhe. Ova bolest obuzima i politikologe, sociologe, na neki način i za filozofe itd.

5-udzbenik-veselinovicBezbrojni su se školovali samo da bi umješnije zastupali neku svoju ideologiju, a ono što su tokom školovanja naučili, bačili su pod noge. Ja sam se naslušao i naslušao malih i velikih ljudi iz crkvi dok govore i jako mi je lako prepoznati ko je u crkvi zbog toga što vjeruje da je Sveto pismo istinito, a ko je u crkvi zbog nacije - crkva mu je vrlo podesno mjesto za širenje nacionalnih ideja. Npr prethodni patrijarh Pavle nije se zakaluđerio zbog srpstva, već zbog vjere u Hrista. Nije malo ni danas u SPC takvih, kod kojih se vidi da o nacionalnim pitanjima govore samo kad moraju, kad se to očekuje od njih. 

Međutim, kod vladike Amfilohija Radovića vidimo da on više srbuje nego mnogi političari koji su u strankama sa srpskim predznakom. Malo ko u Crnoj Gori vjeruje da je Amfilohije Radović u SPC zbog Hrista, svi smo svjesni da je on mitropolit te crkve prije svega zarad širenja Moljevićeve (i njegovih prethodnika) nacionalne ideje, ima iste profesionalne ciljeve kao i Vojislav Šešelj, samo što se njih dvojica ne slažu u metodama djelovanja. Neka neko pita mitropolita Amfilohija - kad bi morao, što bi batalio, čega bi se prije odrekao - Hrista ili srpstva, viđećete što će kazati. 

Cetinjski mitropoliti se nikada u istoriji nijesu birali u Beogradu, kao što se sada biraju. Kao i Ruska crkva u Ukrajini, tako je i SPC u Crnoj Gori potpuno van kanona. Imamo besmislenu situaciju u pravoslavlju, da je naša crkva u rukama druge države i drugog naroda, što najbolje pokazuje jedan tužan događaj iz aprila 2007, svakog Crnogorca treba da obuzme stid kad zna da se ovo desilo. Naime, kad su pristalice CPC tada, u aprilu 2007. pokušale da uđu u Cetinjski manastir, preśednik države Srbije je zvao telefonom Filipa Vujanovića da mu pripazi na crkvu države Srbije, koja je zauzela crkvene objekte Crnogoraca. Evo vijest iz aprila 2007, objavio Blic: "Predsednik Srbije Boris Tadić je u telefonskom razgovoru pre sedam dana dobio uveravanja crnogorskog predsednika Filipa Vujanovića da će Crna Gora štititi imovinu Mitropolije crnogorsko-primorske SPC. Tadić je u razgovoru sa Vujanovićem izrazio zabrinutost i zatražio da Crna Gora zaštiti imovinu SPC." (link)

Možda odluka ima skrivene motive, ali jeste kanonska: Odluka Vaseljenskog patrijarha je vrlo zakašnjela, Ukrajinska crkva je trebala da dobije autokefalnost 1991. godine, iste godine kada se osamostalila. 

Da li bi bilo rata 2014. u Ukrajini da je Ukrajinska crkva još od 1991. godine širila svoj uticaj na cijelu zemlju, umjesto Ruske crkve? Nepoštovanje kanona od strane pravoslavnih nacionalšovinista dovodi do nove situacije kakve u istorji nije bilo, stalne opasnosti od ratova između pravoslavnih naroda. 

No, bez obzira na motive carigradskog patrijarha zbog kojih je donio odluku o davanju autokefalnosti Ukrajinskoj crkvi, njegova odluka je u potpunosti kanonska. 

Komentari: 52

Pješivac

22. 10. 2018 - 00:31

SPC je okupator Ostroga i Cetinjskog manastira.
Marko

22. 10. 2018 - 09:39

Ćosovića za Trinaejestojulsku nagradu,odmah i neodložno.I da mu se dodijeli odlikovanje ! Ako može da se momentalno postavi za pre$ednika Crnogorske akademije nauka !48917
Max

22. 10. 2018 - 13:47

Nema potrebe. Vaznije je da Amilohije uvidi "svoju gresku" i pristane na skoru autokefalnost CPC (crnogorske pravoslavne crkve) i prihvati za pocetak Mihaila iz CPC kao svog novog patrijarha.
Велимље

22. 10. 2018 - 09:41

И да се са топовима испнеш на Пандурицу, као што су Турци са ње држали засужњену слободу неће бити тако, јер су Срби у својој Црној Гори а не у насилном Монтенегру. Манастире које помињеш направили су свети оци, СЛАВА ИМ И МИЛОСТ, који су дошли из Херцеговине, а да су чекали монтенегрине, ту би биле коцкарнице и магацини за шверцовани дуван.
Пјешивцу

22. 10. 2018 - 11:17

U ranijem periodu (1817.g.) Pješivci su bili brđansko, a ne crnogorsko pleme Luburić, Andrija (1940). Porijeklo i prošlost Dinastije Petrović, knjiga prva, str. 264., Pismo Banjana vladici Petru 1817. godine а ИМЕ ПЛЕМЕНА ПЈЕШИВЦИ ЈЕ СТАРИЈЕ ОД ЦГСКОГ ИМЕНА..дакле Пјешивци су поцрногорчени,потом неки расрбљени за Тита..а Острог никада није био цгска светиња,јер јеВасилије био ван ЦГ,а ишао је у Пећ код свог патријарха,а не код Мардарија унијате са Цетиња..
stubica

22. 10. 2018 - 21:32

Pješivci su bili dio Katunske nahije, tako da ovaj Luburić nije bio dobro informisan. Ostrog su branili Pješivci i nalazi se na zamišljenoj granici sa Brdima.
Тото

23. 10. 2018 - 14:03

Од кога су бранили, ако су били део нахије? Кад су били део нахије? Ко је направио нахије? Шта су нахије? Шта значи реч ''нахија"?
ahahah

10. 11. 2018 - 21:51

Pjesjvcu, je li ti tu genealogiju Pjesivaca dao onaj cuveni Rakovic, odrod, pa po njoj tumacis neistine?Bice da mi Pjesivci ne znamo ko smo no da nam ti sapnes. Ajde?
opet Ćosović nije kako treba

22. 10. 2018 - 01:25

zadnjom rečenicom si sve uprskao, nema Vaseljenski Patrijarh nikakvih skrivenih motiva kako ti aludiraš, već samo jedan javni motiv - poštovanje kanona da država ima svoju a ne crkvu iz inostranstva.
Станислав

22. 10. 2018 - 02:38

Наши православци пишу буквицома не латинициом и кажу клир а не клер,то како Ћосја пипе пипу језуити све у њиховом духу. Канонски митрополит у Украјини није тражио црквену самосталност а што Вартолокеј даје нешто што нема власт дати нека даје...али ни монаси на Светог Гори му не поштују његов нови коледар...толико и тој,данас већ биједној "патријаршији".Слава многих опадне до црнила најцрњег.
xy

22. 10. 2018 - 09:20

Maršal Andrija Mandić i "spomeničar" Pipun su ugrozili Crnogorsku državu pa se tome traži leka na sudu. Isto će biti i sa SPC, Amfilohijem, Džomićem i ostalim srpskim popovima. Jedini je problem što Radovića ne možeš da najuriš iz CG jer je tu rođen, ali naćiće se već neko rešenje.
?!?

22. 10. 2018 - 09:51

Stanko iliti kako se već zoveš, jesili ti pop?
flamantes

22. 11. 2018 - 14:45

?!? Neđe neko reče da je Stanislav onaj Džomić,m mada meni Džoma djeluje pametnije.
Zoi/DK

22. 10. 2018 - 04:59

Bravo za autora. Ako Milo shvati da je sve do njega i vlasti, povratit ćemo autokefalnost kao što smo i državnost.
Vasojević

22. 10. 2018 - 07:06

Ja se cudim dukljanima -crnogorcima sto se odmah ne pokatolice.Milo je sve sredio sa Papom, ne cekajte no utrcavajte odmah pod skute Rima.Inace Milo je rekao da vi pripadate zapadojj civilizaciji i ne časite časa no se katolicite i nemate ovih problema oko pravoslavlja vise.
danilo s.

22. 10. 2018 - 08:41

Vasojevcu, Ja se čudim vama svetosavcima sto se odmah ne odreknete Vaseljenskog patrijatha i pridružite "trećem Rimu" (Moskvi) i "novom ruskom Pravoslavlju"? Vjerujem da - i pored sveg ovog bukanja - SPC neće prekinti veze sa Vaseljenskim patrijarhom. Zato što znaju da on ima kanonsko pravo da da tomos o autokefalnosti Ukrajinskoj Crkvi.
Vasojević

22. 10. 2018 - 14:45

kako god, nikad sa Rimom nećemo niukakav savez i ekumenizam.Vi,vidim da ste skloni, srećno bilo, hitajte , ne časite časa.
Uzgred

22. 10. 2018 - 18:15

Ne daj Boze da se hriscani ujedine. To je strasno. Je li tako Vasojevicu?
interesantno

22. 10. 2018 - 15:55

Zašto bi prekinula veze i sa jednima i drugima .SPC JE SLOBODARSKA
danilo s.

22. 10. 2018 - 18:24

Intersantno - "Slobodarska SPC "je oksimoron. Jedina briga SPC je da porobi i posrbi druge narode. I da uzme mnogoi para.. "
interesantno

22. 10. 2018 - 20:44

JOŠ SE NIJESI DOČEPAO NEKE FUNKCIJE U dps-u Danilo,Za SPC ne brini preživjeli smo mnogo šta preživjećemo i ovo!!!A ovo vaše busanje je ,da citiram našeg Lalića,,TREPERENJE LEPTIROVIH KRILA NA LJETNJOJ LIVADI PRED OLUJU!!!!!!!
ISTORIČAR

22. 10. 2018 - 20:46

Da posrbi Srbe smiješno!!!!!!
flamantes

07. 11. 2018 - 18:24

Istortičaru, što posrbljavate kad su Srbi?
xy

22. 10. 2018 - 09:23

Ne verujem da Crnogorci hoće u katoličanstvo iako bi im to bilo najpametnije. Crkva je jedna velika laž, pa da barem imaju neke političke koristi od nje. Katolici su neuporedivo kulturniji i obrazovaniji od ovih naših pravoslavnih gibaničara. Mihajla isključujem, on je veliki gospodin.
.

22. 10. 2018 - 14:33

E pa da je srece da smo oduvijek bili Katolici. Danas bi bili daleko razvijeniji i kosmopolitskiji.
RAŠO

22. 10. 2018 - 09:30

A koja je razlika vasojeviću utrčati pod skute Rima ili utrčati pod skute Beograda. Ne trebaju nama ni skuti rima ni skuti Beograda Nama je dosta naša Crna Gora, A ti i tebe slični koji ne poštuju državu u kojoj žive, koji ne znaju ko su već lutaju tražeći utočište u drugoj naciji i državi , neka je bog upomoć. Crna gora će vratiti u svoj posjed svu Crkvenu imovinu koju su okupirali Srbski svještenici 18-te, kad je "bradska" Srbija okupirala Crnu Goru. Veći zločin nijesu mogli uraditi prema jednom narodu koji ih je uvažavao, i ginuo za njih na Mojkovcu.
Ukratko

22. 10. 2018 - 14:35

Pod skutima Rima je 1.2 milijada stanovnika ove planete. Od Beograda je i crni vrag pobjegao
interesantno

22. 10. 2018 - 15:46

RIM KOJI JE U SREDNJEM VIJEKU HTIO TOTAL DA ZATUCA NAROD ,KOJI JE ORGANIZOVAO NAJVEĆE POGROME STANOVNIŠTVA U ISTORIJI-NE HVALA LJEPŠI NAM JE SLOBODARSKI BEOGRAD
Objektivni

23. 10. 2018 - 00:45

Sta to reče ? Slobodarski Beograd koji je bio ( i hvalio se u telegramima Hitleru ) prvi grad u Evropi koji je ocišćen od Jevreja . Eto malo o slobodarskoj tradiciji . I jos 500 god pod Turcima . I sad jos jedva da slave 20 oktobar 1945g . - dan oslobodjenja . Ne pominju Peka Dapcevica . Pominju Ruse ali u 80% Srba i dalje kuca četničko srce . Zaboravili su kad su sa Njemcima bjezali ka Berlinu . Ali ipak ljube Ruse u guz... !!
flamantes

22. 11. 2018 - 14:46

Vasojević, Bijaše li u Vasojevićima stvorena država Holmija kojoj je državna vjera bila rimokatolička?
Ux

22. 10. 2018 - 08:07

Hvala na sublimiranju kvalitetnih izvora u jedan tekst
U knjizi

22. 10. 2018 - 08:49

O Crnogorskoj crkvi je sve ovo objašnjeno jos 2008. Godine a dopunjeno izdanje 2014. Godine....svi su koristili ovu knjigu ali je precutkuje.....prva knjiga koja ukazuje na okupaciju tzv crkvene imovine i nekanonski postupanje kralja Aleksandra Karađorđevica svojim ukazom iz 1920. G. Čudno je da pisac ovog taksta kaze da je on prvi koji o tome govori naprosto nije tačna....tako da bih se čuvao...ovakvih i sličnih izjava....i prosto je nepotrebno ovo naglašavati i ulaziti u rizik.... Inače takst je odličan i sve su ovo nepobitne činjenice i čestitam na ovom i na ranijim tekstovima koji je objavljivao ovaj portal....
Znalac (šuška se šuška ...)

22. 10. 2018 - 08:52

Amfilohije je vuk! Ako bude trebalo napraviće on od Mitropolije nezavisnu crkvu srpskog karaktera i zatražiti tomos. I dobiće ga. Kad vuka uhvatiš u gvožđa nijesi ga još uhvatio, vuk sebi pregrize nogu. Jeste li spremni za ovakav scenario gospodo moja iz vlasti i nezavisna intelektualna elito koja želi nezavisnu Crnogorsku crkvu, kako odgovoriti na ovakav scenario?!!!
Veoma lako

22. 10. 2018 - 10:49

Čak i to da se desi, prvi potez je odmah zabraniti da u toj crkvi služe oni koji nijesu rođeni u CG. I tada bi ubrzo sve došlo na svoje(CG) PS Inače. dafa su glavni popovi god Amfilohija sve ratni zločincci iz RS, akoji su dobili dokumenta na lažna imena.
Opet ce ih izdriblati

23. 10. 2018 - 09:50

Nece da mu se zamjere coce! Stvarno su za sprdnju svi na gomilu.
RAŠO

22. 10. 2018 - 09:11

Amfilohije i Iirinej veoma dobro znaju da je odluka Vaseljenskog patrijaha kanonska, međutim njima takva odluka ne odgovara, iz razloga što im se kao okupatorima jednog kulturnog dobra ne povlači sa okupirane teritorije koju drže od 18-te godine. u tome ih podržavaju njihove pristalice,bolje reći izdajnici sopstvene države, jer svako okupator u državi koju okupira nađe svoje pristalice ili bole reći izdajnike sopstvene države koji rade za njega. takođe niti jedan okupator neće svojevoljno napustiti teritoriju koju je okupirao ako ga neko prisilno ne izbači. Te tako gospodo iz SPC pakujte kofere i vama je isteklo vrijeme, dosta ste gazdovali Crnogorskim Crkvama i manastirima i posrbljavali narod.
Eee

22. 10. 2018 - 10:27

Pitanje je da li je autor ovog teksta dobio 2 iz logike u srednjoj skoli?
Mihailo,Bgd

22. 10. 2018 - 11:29

VELIKA je korist od tekstova g. Ćosovića. Sada je potrebno nešto mijenjati. Sve je protumačeno. Makro socjalni ambijent i geopolitički interesi u regionu i kao i vojno-strategijaska pozicija za CG nikada neće biti povoljnija nego sada. Vrijeme je da MALA CG ponovo postane velika i riješi pitanje neprijateljske SPC u CG. To je sledeći izazov za MIla Đukanovića jednak Referendumu. Sa time bi na svoju istorijsku ulugu u obnovi cg države stavio tačku na i. Za velike državnike je pravo vrijeme za velike podvige!
Станислав

22. 10. 2018 - 12:51

Корист за кога, за папу или Црну Гору која заборави своје писмо и своје србске корјене! Сава Петровић писао Дубровчанима као Србин Србима,србској госппдин на србском језику а сада су тобоже то 3 нације, Хрвати, Црногорци и Срби. Не,но једна,србска.а цг народ је дио србске нације,као ипПриморски и брђански народ,херцеговачки...
Stanislave, preterano se.eš

22. 10. 2018 - 13:54

..."а сада су тобоже то 3 нације, Хрвати, Црногорци и Срби. Не, но једна, србска, а цг народ је дио србске нације.." ???
Katolicanstvo

22. 10. 2018 - 14:31

A zasto su tebi Katolici neprijatelji ? Zasto bi bili Crnogorcima neprijatelji. Nasi preci Dukljani nekon shizme jesu bili prevalentno Katolici. Na svijetu je 1.2 milijarde Katolika, medju njima i vrlo razvijene i demokratske drzave. Katolicanstvo je ostavilo enormno kulturno , umjetnicko naslijedje. Potrebno je obici crkve i muzeje u Italiji, Francuskoj, Spaniji, Austriji ... Katolicanstvo odrzava direktnu liniju crkve koju je Isus osnovao i povjerio Petru. bazilika Sv Petra u Rimu je izgradjena gdje je bio Petrov grob. Ja bi reko da upravo zbog svega ovoga mrzite Katolicanstvo
interesantno

22. 10. 2018 - 15:53

Potpisujem svaku tvoju riječ Stanislave
janko

22. 10. 2018 - 12:38

kako ce cim krene da se talasa i ovima iz spc, i kad krene prica i pripreme o autokefalnosti cpc, odma ce pocet transferi iz spc u cpc, ...ne ostaje se tek tako bez polozaja na koji si bio cio zivot, .. to je najgore, .. sto ce bit preletaca koje zabolje koja je crkva, samo dok se baštine njene beneficije....a obnova autokefalnosti cpc je neminovna,...trebace jedno 5-10 godina...ali je neminovna.
interesantno

22. 10. 2018 - 15:54

Teško da ćeš ti taj film za života gledati!!!!!!
Perun

22. 10. 2018 - 18:55

Sta je po struci ovaj Cosovic Miroslav?
ISTORIČAR

22. 10. 2018 - 20:47

Automehaničar!!!!!!!
Dikas

22. 10. 2018 - 21:48

Sociolog teologije ??
Ima srednju školu

23. 10. 2018 - 00:19

ka' i jedan od najuglednijih srpskih akademika - Bećković. Šteta za njega što nije Srbin, sad bi bio redovni član Sanu.
flamantes

07. 11. 2018 - 18:33

Da je Srbin bio bi akademik kao Matija.
konstantin

22. 10. 2018 - 19:49

Kad je Vaseljenska patrijaršija dala dva puta tomos SPC to je bilo po kanonima, sada kada je Ukrajina u pitanju to nije po kanonima. Tipično za laži kojima nas obasipa SPC godinama.
Geo

23. 10. 2018 - 00:37

Mikailo je na prvom mjestu montenegrin pa tek onda Raspop
Kuga

23. 10. 2018 - 14:40

Jos jednom se potvrdjuje da sa Srbima i Rusima niko ne moze.
Novi komentar