Film „Sorry to Bother You“

Grozničava komedija apsurda

Na prvu loptu, ovo ostvarenje djeluje kao kafkijanski zvrk, nadrealistička satira, karneval neprihvatljivih bizarnosti. No, iza Rajlijevog ludila stoje metoda, koncept, izuzetna ideja
Objavljeno: 21. 10. 2018 - 14:02 Promjenite veličinu teksta: A A A

Zbog filmova kakav je sandensovski biser „Sorry to Bother You“ postoji izraz „nije svačija šolja čaja“. Režiser i scenarista Buts Rajli, hip-hop muzičar i predvodnik benda The Coup iz Ouklenda, stao je iza kamere prvi put – i odmah je uspio da išašavi čitavu planetu. Jedni ga pljuju, drugi ga podižu u nebesa, a treći samo sjede i ćute, i krste se pokušavajući da ukapiraju što su upravo pogledali na velikom platnu.

No, nije im ni čudo. „Sorry to Bother You“ je jedan od filmova u koje je sabijeno toliko referenci, tema i poruka, da se moraju pogledati više puta.

Bijelo i crno

U suprotnom, gledaoci mogu da propuste svašta. Na primjer, stihove iz Dilanove pjesme „The Lonesome Death of Hattie Carroll“ na napadnim minđušama političke aktivistkinje vrlo simboličnog imena – Detroit!

Glavni junak Rajlijevog filma je Kasijus „Keš“ Grin (Leikit Stanfild, Darijus iz sjajne „Atlante“), besposlenik koji živi sa djevojkom, angažovanom umjetnicom Detroit (Tesa Tompson iz filma „Thor: Ragnarok“ i serije „Westworld“) u ujakovoj garaži. Sticajem čudnih okolnosti pronalazi posao u telemarketinškoj firmi koja se bavi prodajom enciklopedija, većinom mušterijama bijele boje kože.

Kasijusova početna prodaja ravna je nuli. No, onda mu stariji kolega (Dani Glaver, kultna zvijezda franšize „Lethal Weapon“), takođe Afroamerikanac, savjetuje da koristi „bijeli glas“. On se razlikuje od „crnog“ po tome što odaje utisak osobe koja ne brine ni o čemu, ima plaćene račune, vozi „ferari“, ne zavisi od bilo koga...

Gonič robova

Nakon što Kasijus počne da koristi „bijeli glas“ (pozajmljuje mu ga lako prepoznatljivi komičar Dejvid Kros), mušterije padaju na foru. Za njega počinju da se interesuju najbolji radnici iz firme koji prodaju mnogo ozbiljnije stvari. Između ostalog, radnu snagu gigantske kompanije „Worry Free“ koja zapošljava po principu – vi nama date rad, a mi vama obezbjeđujemo hranu i smještaj do kraja života.

No, prije potpisivanja ugovora ne pominju nikome da je riječ o više od 14 sati dnevnog rada, sobama u kojima ljudi spavaju posloženi kao sardine i hrani koju ne bi olizao ni pas sa ulice. Drugim riječima: kompanija „Worry Free“ sa Stivom Liftom (Armi Hamer) na čelu koristi lošu ekonomsku situaciju da bi pretvorila najsiromašnije ljude u robove i zaradila novac. I to nije sve.

01-sorry-690x340

Stiv Lift ima pakleni plan da genetičkim inženjeringom stvori „ekvisapijensa“, napredniju ljudsku vrstu koja ima mnogo veću fizičku, a time i radnu snagu koju kompanija može da unovči.

Molba mjesečara

„Sorry to Bother You“ je čudna zvjerka. Na prvu loptu, djeluje kao kafkijanski zvrk, nadrealistička satira, karneval apsurda, korpa u koju su natrpani najsuludniji proizvodi iz ludačkog supermarketa. No, iza Rajlijevog ludila stoje metoda, koncept, izuzetna ideja. Režiser debitant uzeo je realnost, izlomio je u komade i sastavio je ponovo tako da bude neobičnija za oko – svjestan da živimo u doba kada smo oguglali na istinu i da je mora zakamuflirati da bi nam zadržao pažnju.

Rajli je vrlo svjestan sadržaja ovog paketa. To potvrđuje njegov naziv. „Sorry to Bother You“ ne odnosi se samo na poštapalicu koju Kasijus izgovara kada razgovara sa mušterijama, već je i riječ o režiserovom direktnom obraćanju gledaocima.

Buts Rajli poručuje da mu je žao zbog toga što nam smeta da iskuliramo u bioskopu gledajući ko zna koju po redu „ne boli-glavu“ na blokbasterskom repertoaru. Izvinjava se i moli da mu oprostimo zbog toga što nas je gađao izuzetno zahtjevnim socio-političkim komentarom umjesto da nas zabavi i oslobodi mozganja.

Klasna podjela

„Sorry to Bother You“ je i politički komentar o položaju Afroamerikanaca i rasnim tenzijama u SAD („crni“ i „bijeli glas“); i tragikomičan esej o postmodernoj umjetnosti (Detroitin performans sa mobilnim telefonima i kravljom krvlju); i upozorenje o mogućim posljedicama zloupotrebe genetičkog inženjeringa (čitaj: svijet se može pretvoriti u paklenu verziju „BoJack Horsemana“); i apel da ne jurimo za mrtvim, birokratskim poslovima koji donose novac i ubijaju dušu...

Ipak, najviše od svega, Rajlijev film je izuzetno neprijatan odgovor na pitanje da li bilo koja revolucija u 21. vijeku može da ima ikakvog smisla. „Sorry to Bother You“ jeste iznijet većinom na leđima Afroamerikanaca, ali najveći problem koji režiser vidi u modernom svijetu nije rasna, već klasna podjela. I to na ekstremno siromašne i bezobrazno bogate, bez sloja u sredini.

U takvom svijetu, koji počiva na krajnostima, Rajli ne vidi nadu ni za pobunjenog individualca, ni za kolektiv koji se bori protiv nepravde. Revolucija je uzaludna, jalova rabota u svijetu koji ima više sluha za ponižavajuće rijalitije ili milionske Ju tjub kanale u potpunosti posvećene „duhovitim“ udaranjem u međunožja slučajnih prolaznika na ulici.

Naklon Gondriju

Jačina poruke filma „Sorry to Bother You“ slabija je od onih koje su poslali Spajk Li („BlacKkKlansman“) i Džordan Pil („Get Out“). No, Rajli je definitivno zaslužio mjesto kraj njih zbog originalnog i nepredvidljivog načina na koji ju je isporučio.

Mišelu Gondriju bi se sigurno nasmijao brk zbog nadrealističkog načina na koji je riješio Kasijusovo fizičko upadanje u sobe bijelaca dok primaju njegove telefonske pozive. Da ne govorimo o direktnom omažu koji je dobio, u obliku videa o ekvisapijensima, koji je urađen vrsnom stop-animacijom. Istina, Rajli ga je potpisao „Dongry“ umjesto „Gondry“, ali svakom kome je poznat rad neobičnog Francuza lako je prepoznao naklon.

03-rajli

O trećem činu ni riječi. Ne smijemo ga kvariti, jer Rajli je uložio mnogo da prvi i drugi budu dovoljno lagani, da bi nam zavalio ovaj dramaturški šamar uoči finala.

Nakon što pogledate „Sorry to Bother You“, baš zbog ovog završnog udarca, vidjećete da ovo nije samo film o rasnim tenzijama ili poklič u boj protiv kapitalizma. Rajlijevo ostvarenje jeste i to, ali ovo je film sa ljudskom porukom, onom koju bi trebalo da usvoji i primjenjuje svaki pristojan, normalan čovjek. Ona glasi: „Izvinite, možda vam ova poruka smeta, ali moramo vam reći – svi životi su jednako važni.“ I moramo da imamo to u vidu, ma koliko bile jake opsene kapitalizma. Ipak, jedno je prodavati enciklopedije, a drugo trgovati holokaustom.

Ocjena: 7,9/10

Režija i scenario: Buts Rajli Uloge: Lakit Stanfild, Tesa Tompson, Armi Hamer, Dani Glaver Trajanje: 111 min

FOTO: imdb.com / vanityfair.com

Komentari: 0

Novi komentar