Preporuka Ognjena Gvozdenovića

Između Vivaldija i Mejdena

Ove sedmice za čitaoce Objektiva najbolje i najgore iz svijeta filma, televizije i muzike izdvaja muzičar Ognjen Gvozdenović.
Objavljeno: 21. 10. 2018 - 14:20 Promjenite veličinu teksta: A A A

ZGRABI

FILM

„Mi imamo Hulka.“ I tu raspravi dolazi kraj. Kompletan opus Marvelovog univerzuma ne propuštam ni u kom slučaju već deset i kusur godina. Posebno volim „The Avengers“ i „Deadpool“. Zbog toga su baš „Infinity War“ i „Deadpool 2“ ove godine osvojili moje simpatije.
S druge strane, na mojoj listi uvijek se vrte i klasici, počevši od filmova Stenlija Kjubrika čiji je „Full Metal Jacket“ (1987) ostavio neizbrisiv utisak, do ostvarenja kao što su „The Green Mile“ (1999) i „The Shawshank Redemption“ (1994), oba u režiji Frenka Darabonta.
Takođe, za laganiji „provod“ uz filmove, neizostavna je trilogija „Die Hard“. Kažem trilogija jer bih posljednja dva ostvarenja vrlo rado svrstao u dio koji se zaobilazi.

TV
Televizija HBO napravila je revoluciju kada je u pitanju TV produkcija. „Westworld“ i „Game of Thrones“ su moji apsolutni favoriti. Pored njih, ponovo sa subjektivnim osvrtom jednog Marvelovog fana, na vrhu liste su „Daredevil“ i „Punisher“ iz Netfliksove kuhinje.
Kao šampione svih vremena u TV kategoriji izdvajam „Monthy Python“ i „Black Adder“. Britanci oduvijek briljiraju na televiziji, pogotovo kad je riječ o crnoj komediji. I sada mogu da se pohvale širokim izborom kvalitetnog programa iz kog bih izdvojio „Taboo“ sa sjajnim Tomom Hardijem, „Sherlock“ sa Benediktom Kamberbačom i otkačenu „Misfits“.

03-britanci

Redovno pratim i „Mock the Week“ i „8 out of 10 Cats“, emisije koje okupljaju krem stend-ap komičara. Kada sam već dotakao mokumentarni program: Džon Oliver i „Last Week Tonight“. Ne prestaje da me oduševljava savršena kombinacija - HBO produkcija, kvalitetno istraživačko novinarstvo i odličan humor.

MUZIKA

Možda na prvi pogled nespojivo, ali za moje zaljubljivanje u muziku najviše su zaslužna dva djela: Vivaldijeva „Četiri godišnja doba“ i album „Somewhere in Time“ od benda Iron Maiden. Ne mogu da izdvojim nijedan konkretan žanr kom sam apsolutno posvećen. Zato ću samo izdvojiti albume i muzičare kojima se vraćam cijelog života ili ih slušam gotovo svakodnevno.

Od stare garde, tu je Frenk Sinatra, jedna od najuticajnijih ličnosti muzičke scene 20. vijeka. Njegove pjesme su uvijek tu da podsjete na to što je muzika nekada bila. Takođe, nezaobilazni su: Led Zeppelin, Pink Floyd, The Who, Deep Purple, AC/DC, Erik Klepton, U2 sa albumima „Joshua Tree“ i „Achtung Baby“... S druge strane, posebnim izvedbama i autorskim pjesmama, Robi Vilijams učinio je da zavolim i pop muziku.

02-ognjen

Da stvari ni sada nijesu tako loše, dokazuje bend Queens of the Stone Age savršeno produciranim albumom „Villains“ koji osvaja na prvo slušanje sve koji su ikada imali dodira sa rokenrolom. Pored njega, od svježijih stvari volim i izraelsku grupu Infected Mushroom koja posjeduje nevjerovatnu muzičku širinu, pa kroz elektroniku spaja više žanrova, kao i zvuke sa zapadne i istočne hemisfere.

Što se eks-Ju prostora tiče, najveći uticaj na mene ostvarili su Indeksi, Džiboni, Yu grupa, Galija, Kerber, Parni valjak... Posljednjih nekoliko godina, ne želim da propustim nijedan koncert Hladnog piva.

Na kraju muzičkog dijela skrenuo bih pažnju na imena sa domaće scene. Kad god sam slobodan, volim da pođem na svirke kolega iz bendova Mikrokozma, Parampaščad i Akademia, sa kojima često dobijem čast i da podijelim scenu. Vrlo prijatno osvježenje kroz autorske radove donijele su i grupe Rudolf, Freedom i Sound Floor. Kada budete u prilici, ako već nijeste do sada, obratite pažnju i na njihov rad.

ZAOBIĐI

FILM / TV / MUZIKA

Pored poštapalice „sve je stvar ukusa“, ono što bi trebalo zaobići jeste - besmisao. U svakoj kategoriji. Sve što je napravljeno samo kako bi zadovoljilo trenutne porive, bez dubine, konkretne poruke i vrijednosti. Nadam se da ćete uživati u čitanju. Vidimo se na svirkama.

FOTO: Nada Vojinović

Komentari: 0

Novi komentar