Izvještaj Uprave za bezbjednost hrane

Uništeno 22 litra maslinovog ulja i 15 kilograma meda

Zbog utvrđenih nepravilnosti prilikom kontrole tržišta, inspektori su u avgustu stavili van prometa i uništili 22 litra maslinovog ulja, 15 kilograma meda i sedam kilograma orašastih plodova u medu.
Objavljeno: 22. 10. 2018 - 07:03 Promjenite veličinu teksta: A A A

Kako piše u posljednjem izvještaju o radu inspekcijskih službi Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove, inspektori su u unutrašnjoj kontroli tržišta pronašli ukupno 432 kilograma nebezbjedne hrane. Osim maslinovog ulja, meda i orašastih plodova, uništeno je i 388 kilograma različitih proizvoda i to konzervirano povrće, riba, meso, sir, tjestenine i salate, jer nijesu ispunili standarde bezbjednosti.

- Inspektori su u ovom periodu izdali 137 prekršajnih naloga, 11 rješenja o zabrani obavljanja djelatnosti obrade i pripreme hrane u objektima i 43 rješenja o otklanjanju infrastrukturnih neusaglašenosti u određenom roku – precizirano je u izvještaju.

Navodi se da je granična veterinarska inspekcija u avgustu 2018. pregledala žive životinje i proizvode životinjskog porijekla pri uvozu u Crnu Goru.

Kontrola je urađena za 1.258 pošiljki koje podliježu veterinarskom pregledu namijenjenih uvozu, tranzitu ili izvozu. - Pri uvozu, izvršen je pregled 932 pošiljke živih životinja, hrane životinjskog porijekla i hrane za životinje životinjskog porijekla. Pošiljke živih životinja namijenjenih daljem uzgoju su upućene u karantin, radi ispitivanja zdravstvenog stanja, prije puštanja u slobodan promet. Izdato je 931 rješenje o stavljanju u slobodan promet dok je jedna pošiljka vraćena ino isporučiocu zbog utvrđenih neusaglašenosti sa propisanim zahtjevima kvaliteta meda u količini od 3.000 kilograma - piše u izvještaju.

Navodi se da je od ukupnog broja pregledanih pošiljki hrane životinjskog porijekla i hrane za životinje iz uvoza, za laboratorijska ispitivanja (mikrobiologija, rezidue pesticida, radioaktivnost, kvalitet), uzeto 207 uzoraka. - Laboratorijski je ispitano 22,2 odsto pošiljki iz uvoza i to 201 pošiljka hrane životinjskog porijekla i šest hrane za životinje - piše u izvještaju Uprave.

sampinjoni

 

 

Zabranjen uvoz 1.300 kilograma pasterizovanih šampinjona

Inspektori su tokom kontrole pri uvozu zabranili da našem tržištu bude isporučeno 1.300 kilograma pasterizovanih šampinjona, jer su utvrdili da nijesu bezbjedni za upotrebu. Na uvozu je zaustavljen promet 46.080 litara bezalkoholnih pića, kao i 95 kilograma voćnih preliva za sladoled. Zbog utvrđenih nepravilnosti spriječen je uvoz i 168 kilograma kečapa. - U proizvodima je utvrđeno prisustvo nedozvoljenih aditiva, a nijesu bili ni propisno označeni. Inspektori su donijeli pet rješenja o zabrani uvoza i stavljanju u promet ukupno 47.643 kilograma hrane. Pošiljke su po zahtjevu uvoznika vraćene ino isporučiocima - precizirano je u dokumentu.

Komentari: 4

22i i 15kg

22. 10. 2018 - 09:27

Sad smo spašeni.
Tara

22. 10. 2018 - 09:47

Bravo Ispektori..ne dozvolite,da nas region i EU truje..mi imamo nase prirodne proizvode...mada i ovi nasi falsifikuju mede(pola sirupa-pola meda)Ulje na isti nacin..pola jeftinog suncukreta..pola maslinovog ulja..cak neki prodaju prsut,kao crnogorski..a sa tom prsutom nema veze(ja sam ga ispljuvala iz usta)
Med & Mlijeko

22. 10. 2018 - 11:37

Kupijo bih 30 kg ,,PRAVOG MEDA,, i platijo bih po kilogramu 25 eura.
Gostt

22. 10. 2018 - 13:04

Sram ih bilo trovaci neko to djeci daje.Bog neka im sudi
Novi komentar