Čekaju novo radno mjesto

Oko 100 policajaca prima platu i sjedi kući

Oko 100 policijskih službenika uredno prima platu iako nijesu raspoređeni, odnosno ne dolaze na posao, a kod nekih od njih taj status traje i po nekoliko godina. 
Objavljeno: 22. 10. 2018 - 07:22 Promjenite veličinu teksta: A A A

Stoga je direktor policije Veselin Veljović nedavno i najavio da će se svi neraspoređeni policajci do kraja godine vratiti na posao, jer, kako je kazao, ne mogu godinama da sjede kućama i primaju plate.

Većina policajaca je sa ranije pozicije, uglavnom rukovodećih mjesta, smijenjeno tokom kadrovskih promjena u posljednje dvije godine. Tim kadrovskim promjenama, međutim nije obezbijeđeno njihovo novo radno mjesto koje bi odgovaralo stručnoj spremi i radnom iskustvu, odnosno u naj češćem slučaj u novo rukovodeće mjesto, tako da su oni ostali neraspoređeni. Novim Pravilnikom o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji, ovaj problem će biti riješen, odnosno biće pronađeno adekvatno rješenje za svakog od njih.

Kako je Dnevnim novinama saopšteno iz Ministarstva unutrašnjih poslova, taj resor svakodnevno dobija predloge od Uprave policije za raspoređivanje policijskih službenika koji, shodno važećem Pravilniku o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji, nemaju rasporedna rješenja.

“S tim u vezi, broj službenika koji nemaju rješenje po važećem Pravilniku se mijenja i trenutno za oko 100 policijskih službenika, nije dostavljen predlog od rukovodilaca, jer se pronalaze najbolja rješenjaza njihov raspored, cijeneći njihovo radno iskustvo, kao i ocjenu koje je to radno mjesto koje odgovara njihovoj stručnoj spremi i uslovima, odnosno čeka se i rješenje koje će precizirati novi Zakon o unutrašnjim poslovima, a to je odvajanje radnog mjesta od zvanja”, kazali su iz MUP-a.

Kako ističu iz Ministarstva unutrašnjih poslova, novim Pravilnikom o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji za određeni broj službenika napraviće se ispravke u pogledu uslova za pojedina radna mjesta, a koji se odnose na stručnu spremu i radno iskustvo, tako da će se za ove službenike naći adekvatnije rješenje, što će rezultirali da navede ni broj bude znatno smanjen.

“Takođe službenici koj i do sada nijesu predloženi od nadležnih starješina svoja prava i obaveze koriste iz posljednjih rasporednih rješenja, koja su na snazi dok ne dobiju rješenje u skladu sa uslovima iz važećeg Pravilnika. Projektovana dinamika i ide u pravcu potpunog rješavanja ovog pitanja i raspoređivanja najvećeg broja neraspo ređenih policijskih službenika do kraja tekuće godine” navode iz MUP-a.

Kako se ističe, najveći broj neraspoređenih službenika trenutno je u Centru bezbjednosti Podgorica. Prosječna mjesečna plata najvećeg broj neraspoređenih policajaca je 462 eura, dok sada već bivši policijski rukovodioci primaju mjesečno po 710 eura.

Po pravilu, neraspoređeni službenici ne rade i primaju isti iznos plate kao onaj koji su dobijali dok su radili.

 

Komentari: 0

Novi komentar