Okončan štrajk pritvorenika u Istražnom zatvoru

Ulama prebačen u KPD, Ćetković, Lipovina i Vukadinovići u Bijelo Polje

Štrajk pritvorenika koji su bili nezadovoljni zdravstvenom zaštitom, skraćenjem šetnje i prebacivanjem u druge sobe okončan je juče oko 16 sati – saopštili su iz uprave ZIKS-a.
Objavljeno: 24. 10. 2018 - 06:29 Promjenite veličinu teksta: A A A

U saopštenju ZIKS-a navodi se isto što i dan ranije, ali ne i konkretni potezi koje su preduzeti. Nezvanično saznajemo da su nekoliko pritvorenika koji su počeli štrajk glađu prebačeni u bjelopoljski zatvor. Uprava ZIKS-a se o tome nije izjašnjavala. Prema nezvaničnim saznanjima Pobjede, pritvorenik Vladimir Ulama je prebačen u Kazneno-popravni dom, dok su braća Janko i Predrag Vukadinović, Dragoljub Ćetković i Savo Lipovina prevezeni u bjelopoljski zatvor, a neka lica u zatvor za kratke kazne.

Kako je nezvanično rečeno, do juče su 24 sata dnevno od početka štrajka i paljenja soba bile dežurne ekipe hitne pomoći i vatrogasaca, a zbog samopovređivanja, koje je bilo i najavljeno, ljekar je bio prisutan sve vrijeme.  U zvaničnom saopštenju juče su ponovili da je zdravstvena zaštita pritvorenim licima u Zavodu za izvršenje krivičnih sankcija bila i biće i u budućem periodu dostupna 24 časa dnevno.

- Kad je u pitanju ostvarivanje prava na  šetnju pritvorenika, a kako je i u našem prethodnom saopštenju navedeno, Zavod za izvršenje krivičnih sankcija će svim pritvorenim licima obezbijediti šetnju na otvorenom prostoru u dijelu namijenjenom za šetnju, najmanje dva časa dnevno, što će se obezbijediti produžavanjem vremenskog perioda u kojem se realizuju šetnje pritvorenika u ovoj organizacionoj jedinici Zavoda, a vodeći računa o bezbjednosnim i drugim uslovima koje treba uzeti u obzir prilikom realizacije šetnje, koji su bili odlučujući za skraćenje vremena za šetnju – kazali su iz ZIKS-a.

Kako je Pobjedi saopšteno iz ove ustanove, u štrajku je prvog dana učestvovalo oko 140 pritvorenika koji su odbijali hranu, da bi se drugog dana taj broj smanjio za pola.

- Za vrijeme trajanja štrajka pritvorenih lica preduzete su sve mjere i radnje iz okvira naše nadležnosti u cilju održavanja stabilnog nivoa bezbjednosti u Zavodu, a  obaviješteni su nadležni sudovi – saopšteno je Pobjedi iz ZIKS-a.

Od početka štrajka zabilježena su dva incidenta - izazivanje požara u ventilaciji jedne od prostorija za smještaj ovih lica, kao i izazivanje požara u dvije prostorije u kojima su smještena pritvorena lica.

- Pravovremenom intervencijom službenika Zavoda požari su lokalizovani i niko od pritvorenih lica nije povrijeđen. O incidentu je obaviještena Uprava policije - Odjeljenje bezbjednosti Danilovgrad, a od strane nadležne službe Zavoda biće pokrenut postupak utvrđivanja odgovornosti učesnika u navedenim incidentima – saopšteno je iz ZIKS-a. Oni podsjećaju i da se prioritetni zahtjev odnosio na smještaj zatvorenika Vladimira Ulame. Objašnjavaju da se smještaj i raspored pritvorenih osoba obavlja u skladu sa odredbama Zakonika o krivičnom postupku i pravilnika o bližem načinu izvršavanja pritvora. 

Komentari: 0

Novi komentar