RUMIJA U MUKAMA

Malbaša: Na karti iz 1571. na Rumiji nema nikakvog objekta

Običaj iznošenja krsta dukljanskog kneza Vladimira na Rumiju, u bitnome je izmijenjen kada je 2005. godine, od strane Srpske pravoslavne crkve, na vrhu ove planine postavljena metalna crkva.
Objavljeno: 26. 10. 2018 - 12:47 Promjenite veličinu teksta: A A A

 Piše: Predrag MALBAŠA, arheolog

Vjekovna tradicija, da stanovnici Bara i okoline, vjernici tri konfesije pravoslavci, katolici i muslimani, odnosno Crnogorci, Srbi, Bošnjaci i Albanci, jednom godišnje iskažu međusobno p oštovanje , od multikonfesionalnog obreda pretvorena je u jednonacionalni crkveni ritual. Koliko je država bila zatečena ovim događajem teško je procijeniti, ali crnogorska javnost sigurno jeste. Sa stanovišta zaštite kulturnog nasljeđa, institucije su bile nemoćne. Crnogorsko zakonodavstvo nije poznavalo pojam nematerijalne kulturne baštine ni njenu zaštitu, a vrh Rumije nije bio na listi zaštićenih spomenika kulture ili evidentiranih arheoloških lokaliteta. Osim javno iskazanih osuda, protesta saopštenja institucija i pojednaca, po ovom pitanju se ništa više nije uradilo. Predstavnici katolika i muslimana, svoj stav prema postavljanju metalne crkve na Rumiji, iskazali su daljim neučestvovanjem u ovom ritualu.

KARTA IZ 1571.

Pitanjem postavljanja metalne crkve na Rumiji, shodno svojim ovlašćenjima bavilo se Ministarstvo uređenja prostora i zaštite životne sredine, koje je donijelo rješenje o njenom uklanjanju. Izvršenje ovog rešenja, koje je 2006. postalo pravosnažno, zbog moratorijuma postupaka za rušenje nelegalnih objekata izrađenih prije 30. avgusta 2008. godine, moralo je da sačeka donošenje prostorno-urbanističkih planova za ovaj prostor. Kao jedan od glavnih argumenata, kojim se opravdavalo postavljenje metalne crkve na Rumiji, a koji je dolazio od Kao jedan od glavnih argumenata, kojim se opravdavalo postavljenje metalne crkve na Rumiji, a koji je dolazio od predstavnika Srpske pravoslavne crkve i dijela crnogorskih istoričara, bio je da je ona postavljena na mjestu, gdje je ranije postojala starija crkva srušena 1571. godine. Sa druge strane upravo iz te godine potiče geografska karta Bara, prvorazredni istorijski izvor, na kojem su unešeni svi planinski vrhovi oko grada, pa i Rumija (Monte Malicha) ali na njoj nije prikazan nikakav objekat. predstavnika Srpske pravoslavne crkve i dijela crnogorskih istoričara, bio je da je ona postavljena na mjesto, gdje je ranije postojala starija crkva srušena 1571. godine. Sa druge strane upravo iz te godine potiče geografska karta Bara, prvorazredni istorijski izvor, na kojem su unešeni svi planinski vrhovi oko grada, pa i Rumija (Monte Malicha) ali na njoj nije prikazan nikakav objekat. Takođe, u javnosti je iznošen i stav da se na vrhu Rumije nalazio tumul ili pagansko svetilište, te da o postojanju crkve na ovom mjestu nema ni pomena. Pored ovih u javnosti je iznešen i jedan manje primjetan stručni stav, odnosno mogućnost da je na ranijem paganskom svetilištu, podignuta crkva, koja je ako je uopšte postojala, bila tu mnogo ranije prije raskola u hrišćanstvu i prije dolaska islamske religije u Crnu Goru.

INICIJATIVA

Crna Gora je u međuvremenu 2009. godine ratifikovala UNESCO Konvenciju o zaštiti nematerijalne kulturne, a institut zaštite i očuvanja nematerijalnih kulturnih dobara prvi put je prepoznat i na nacionalnom nivou, kroz Zakon o zaštiti kulturnih dobara, usvojen 2010. godine. Nakon donošenja podzakonskih akata, Uprava za zaštitu kulturnih dobra 2. novembra 2011. godine, primila je i inicijativu za uspostavljanje zaštite procesije iznošenja krsta Sv. Vladimira na Rumiju, kao nematerijalnog kulturog dobra. U ovoj inicijativi, navodi se da se na Rumiji, obavlja jedinstveni duhovni ritual, o čijim počecima i u narodnom predanju postoje različita mišljenja i tumačenja. Cijeneći da je se sa kulturološkog stanovišta, ovaj obred nematerijalni raritet, predloženo je da se isti u svom izvornom i narodnom obliku proglasi za nematerijalno kulturno dobro. U inicijativi se takođe skreće pažnja, da se izvorni kult zadnjih godina prilagođava novim vjerskim i nacionalnim potrebama, i da se na takav način mogu zatrti materijalne činjenice crnogorske kulture i njene vrijednosti. U inicijativi se posebno naglašava potreba istraživanja vrha Rumije, utvrđivanje izvornog rituala i njegovo stavljanje pod pravnu zaštitu.

ČUVARI TRADICIJE

Uprava za zaštitu kulturnih dobara je cijeneći ovu inicijativu ali i sprovodeći svoje aktivnosti valorizacije kulturnog nasljeđa Crne Gore, 2014. godine donijela Rješenje o utvrđivanju statusa nematerijalnog kulturnog dobra od nacionalnog značaja-Kult Svetog Vladimira (Sl. CG br. 028/14 od 04. jula 2014). Rješenjem se utvrđuje da su nosioci-čuvari tradicije Milo Andrović, Milan Andrović, Goran Andrović, kao i članovi uže porodice Adrović iz Bara, građani multikulturalne, multikonfesionalne i multietničke zajednice Bara i Crne Gore. Rješenjem se za ovo kulturno dobro kao mjere zaštite utvrđuju: dokumentovanje, istraživanje, izmiještanje crkve sa vrha Rumije, edukacija, prezentacija i popularizacija, saradnja sa subjektima koji se prepoznaju kao nosioci nematerijalnih kulturnih vrijednosti i koji doprinose njihovom očuvanju i podsticanju prenošenja i njegovanja kulturnog dobra u izvornim i drugim sredinama.

ZAVJETNO KAMENJE

Utvrđivanje izvornog kulta, iako nije jasno navedeno, ne može biti utvrđeno bez arheoloških istraživanja, koja bi trebala da nedvosmisleno odgovore na pitanje, šta je iniciralo nastajanje ovog jedinstvenog kulta. Ovdje se svakako treba podsjetiti i onog dijela rituala, u kojem svi učesnici hodočašća, na vrh planine nose po jedan “zavjetni kamen”, sa vjerovanjem da će se kada bude iznešeno dovoljno kamena crkva sama izgraditi. Zanimljive detalje o kultu Sv. Vladimira objavio je Ivan Kern u svom feljtonu „O zanemarivanju i uništavanju tragova prošlosti na tlu Crne Gore“, objavljenom u Pobjedi 2016. godine. U ovom radu, autor citira Ljubomira Prizrenca, koji je prisustvao Trojičinom danu na Rumiji, 24. maja 1892. godine, i koji kaže: „Kao i obično, popevši se na vršinu, stali smo oko crkvišta, gomile kamenja koju su pobočni molioci dobrovoljno nanijeli sve po jedan kamen“.

rumija8

ISTINA JE NAJVEĆA

Koja se tradicija nastavlja vjekovima na vrhu Rumije, da li ilirska, paganska, dukljanska, pravoslavna ili neka druga, pitanje je na koje treba potražiti odgovor. Bila bi istorijska nepravda i neodgovornost, da se prema nečemu što je dio crnogorske prošlosti odnesemo na način, što istinu nećemo potražiti i što ćemo jednostavno silom, ili na prevaran način naše mišljenje učiniti apsolutnom istinom. Zidanje metalne crkve, samo je dodatno usložilo čitavu situaciju. Njeno uklanjanje, sa ciljem da se u jednoj po svoj prilici višegodišnjoj kampanji, na vrhu Rumije obave arheološka istraživanja, postaje komplikovana misija. Ni najvećem ateisti nije prijatno čuti poruku mitropolitia Amfilohija: „Ko sruši taj hram, Bog ga srušio. I njega i njegovo potomstvo, i časni krst mu sudio“. Možda bi kosmička pravda bila da upravo Mitropolit da blagoslov o uklanjanju metalne crkve sa Rumije, i da se uz sve rezerve, priđe istini koja je i u religijama jedna od najvećih vrijednosti.

Komentari: 32

Da se nezaboravi..

26. 10. 2018 - 13:06

Sramota, nemožemo se odbraniti od velje srpske hegemonije. Država da upotrebi sredstva protiv takve političke gljivice, koja se provlači prikriveno po ćoškova, a sada je i nabujala. kao svaka buđ..
Novak

26. 10. 2018 - 14:00

Kome smeta krst na RUMIJI ? Svako vrijeme ima svoje poturice.Bardhi barjači da je okupiran albanski vrh Rumije. Malbaša kao Ličanin koji sve zna, navedi kad je Rumija pripadala albancima?
Sram te bilo

26. 10. 2018 - 19:11

Krst kao krst ne smeta nikome i to dobro znas ali pokusavas da skrenes paznju sa vaseg FUKARLUKA! Opet otvoreno sa sovinizmom, jeli nesoju? A Portal Analitika dozvoljava svaku fasisticko sovinisticku BLJUVOTINU a na drugoj strani cenzuruise bez pardona patriote!
Petar

26. 10. 2018 - 14:07

Svaka cast za izvarednat tekst.Zalosno je da drzava nema sluha za ovakve strucnjake kao sto je g.din Malbasa,dokazani i vrsni arheolog,koji bi trebao da bude na celu relevanntnih institucija iz domena kulture.Imamo partijske kadrove koji nemaju dodira sa strukom,a kadrove kao sto je arheolog Malbasa zapostavljamo.Onda se pitamo zasto je kulturna bastina Crne Gore dosla na niske grane.Zalosno ali istinito.
@Petar

26. 10. 2018 - 15:15

Pa gospodin Malbaša je bio više od osam godina pomoćnik ministra kulture, pa vd direktora Zavoda. Imao je kad podići kulturnu baštinu na više grane. Nešto nijesu poznati njegovi rezultati u kulturi.
@@Petar

27. 10. 2018 - 10:40

I ne samo to, već se za čitavo to vrijeme limena crkva šepurila na Rumiji. Ćuta je ka "zaliven". Tada nije ništa pisao o njoj niti je pominjao. Sada se sjetio da nas upoznaje sa sadržajem karata. Tako je sve u Crnoj nam Gori.
@@@Petar

27. 10. 2018 - 12:19

Svaka ;čpast Petre, Malbasa je obavio sav posao da se usvoji Konvencija o nematerjalnoj kulturnoj baštini, da se unese u crnogorsko zakonodavstvo i bio je toliko skroman da ne kaže da je on lično 2011. godine podnio inicijativu za zaštitu rumije.Za dobrim se konje prašina diže
@@@@Petar

27. 10. 2018 - 22:57

Malbasa je bio kod nas kustos u Narodnom muzeju i dobro su nam poznate njegove reference. Sa tog mjesta je namješten (da, namješten) za pomoćnika ministra kulture (Vesne Kilibarde), kada je postavljena crkva na Rumiji. Nije se čujao, a bio je zadužen za resor kulturne baštine. Kada je ražalovan onda je podnio inicijativu za zaštitu Rumije i tek tada se raspisao. Nešto to "znanje" nije stavljao u funkciju dok je bio pomoćnik. A ovo o konju si ti rekao, a ne ja i to sve sa namjernim štamparskim greškama.
Muka

28. 10. 2018 - 12:03

Ljubomora je bolest )))))))
@Muka

28. 10. 2018 - 13:29

Apsolutno. I to teska bolest. Ali, ovdje se radi o argumentima i neoborivim cinjenicama. Kada je crkva na Rumiji postavljena doticni je bio pomocmik ministra kulture i "cutao je kao zaliven".Danas kada to nije, ima pretenzija da "drzi slovo", kao da smo dozivjeli totalnu amneziju. I na kraju, ko moze biti ljubomoran na "vjecitog studenta".Savjet - ne polemisu vise. Odmah si "procitan". Samo se uvaljujes u jos vece probleme.ï
mukica

28. 10. 2018 - 14:04

Kako je lijepo biti sakriven i olajavati, lagati i lijeciti svoje neostvarene ambicije.
@mukica

28. 10. 2018 - 16:04

Nije to mukica, već velika nužda čim si ovako čučnuo pa pišeš komentare na sopstveni tekst. Otkriven si na prvi komentar "vječiti studentu". Ajde kaži čitaocima kad si upisao, a kada si završio faks, što si radio u Narodnom muzeju (mi znamo) i odmah će biti jasno ko se krije, olajava i "liječi svoje neostvarene ambicije". Koliko si pismen i pametan, najbolje govori izrečena glupost - "liječenje neostavrenih ambicija". Ostavljam te da se "valjaš u sopstvenom brlogu".
Ha ha

28. 10. 2018 - 16:45

Pogresna procjena, Sjedi jedan. koja opterecenost gospodinom Malbasom. Sigurno ti se prividja i u dokumentaciji )))))
zelenas

26. 10. 2018 - 14:10

zasto se ne objavi ta mapa da vidimo koja je, i da li je vjerodostojna,,,,
Reky

26. 10. 2018 - 14:14

1571 Rumija je bila albanska teritirija.
Vjernik

26. 10. 2018 - 14:34

Ja u ovo ne mogu da vjerujem, da Srbin, da Anfilohije moze da govori neistinu, to je nemoguce. Alo bre, nebeski narod!!! Ako Anfilohije kaze da je tamo bila hidrocentrala ima da se vjeruje.
Ratko

26. 10. 2018 - 14:36

Jedinstvi tri konfesije unisti pop Risto i njegovi popici.Dali razmislja moracki minhauzen da ce jednog dana ( vrlo brzo) Bogu na ispovijest.
Bar

26. 10. 2018 - 16:28

Istraživanja su potrebna, niko ne može imati ništa protiv njih ali potpuno je suvišno tragati za materijalnim tragovima da bi se objasnilo ono nematerijalno. Ovdje je suština u nematerijalnom. Crkvu neka vrate kako su je donijeli, a svu sreću, posvećenost i zahvalnost treba odati i poželheti porodici Andrović...
Arheoloskinja

26. 10. 2018 - 18:07

Uvazeni i postovani gospodine Malbasa jedno pitanje. Je li ANDROVIC ILI ADROVIC? U pitanju je velika razlika u prezimenima. Da li je stampatrska greska ili zbilja tako pise? Molim da mi pojasnite. Hvala.
Po rešenju

26. 10. 2018 - 20:49

Jasno i precizno prenešeno iz Rešenja, O UTVRĐIVANJU STATUSA NEMATERIJALNOG KULTURNOG DOBRA OD NACIONALNOG ZNAČAJA - KULT SVETOG VLADIMIRA ("Službeni list Crne Gore", br. 028/14 od 04.07.2014), Dakle u rešenju stvarno piše i Andrović i Adrovoć, a radi se o porodici Andrović
lala

26. 10. 2018 - 21:46

Pope risto ako si je napravio ,normalno od narockije para ,pa neka je nosi ili neka na nju postavi sva tri obelezja sva tri naroda .Ali da je duhovnik po Hristu nikada to nebi uradio bez saglasnosti sa ostalima. Uopste ne razumijem ljude koji podrzavaju nesto sto zalosti i vrijedja drugoga kakvi smo mi ljudi .Ocemo li uvijek prozivljavati nasledje iz proslosti , nema ni proslosti ni buducnosti vec smo to vrijeme izmislile ljucke misli.istrazite pa ce te se uvjeriti sami.
danilo s.

26. 10. 2018 - 23:05

Možda postoji bolje rješenje od rušenja. Helikopter je donio na vrh Rumije - helikopter neka je vrne na imanje Ristovo . Trošak mora da plati onaj koji je ovu sklameriju poperio na vrh Rumije. Ili ako on to odbije, neka to država obavi i ispostavi mu račun.
Marko

27. 10. 2018 - 13:28

A sto bi sa Tarom suzom evrope???? Nije li na listi UNESCO? Bavii li se Zavod za kulturna dobra samo crkvama i Ristom? Sto cute oko Tare???????
Nema,nema crkve...

07. 11. 2018 - 12:50

..niti staroga ni novoga Bara..ali ima Barskoga polja...za kojega Car Junaka reč davno-"ni čojka ni ovce..nema u Bar polje"..milseći na veliku malaričnu močvaru....
A imali onoga ..

17. 11. 2018 - 13:53

..dječijeg vrtića koji se gradi u Baru-u krugu gimnazije..po svim "propisima-uzncama"-koji se primjenjuju prilikom izgradnje vrtića -za djecu uzrasta od 1 do 6 godina starosti...?
joko

08. 01. 2019 - 17:16

Malbaša slabo vjeruje u srpske lažibajke.
CG

17. 01. 2019 - 09:30

Sve razmotrismo i ljude opisasmo tacno ili lazno.....no ostade pitanje kako se postupa sa kriminalcima(metal je postavljen van zakona a to se zove kriminal-nesto o tome malo price)
Avetna

04. 02. 2019 - 16:03

MALBASA, a ciji je Skadar. Ostavi gospodine ti Rumiju. Prvo saznaj prave granice pa komentarisi. Pravi crnogorci su na prezimenima imali IC .
potvrđeno

14. 02. 2019 - 00:20

Za sve je kriva JNA od 1990 pa na dalje,i ovu limenu kutiju je iznjela JNA (JNA u fazi odumiranja).
kupanje u moru

14. 02. 2019 - 22:56

Svake godine nađe se tekst o nekom i nešem što srbi uzurpiraju i svojataju,tako bude da je nekakav srbin pod hradtom spavo i da je njegov???,Tako se stvarala srpska CRNA GORA da u njoj drugi nema ništa,međutim sada je upravo srbe i Srbiju rastużila CG svih njenih građana.
CRNOGORAC

21. 04. 2019 - 07:54

KAZI TO MILU I MARKOVICU NEKA PITAJU AMFIJA DA LI JE TO ISTINA.
Mladen

09. 07. 2019 - 14:26

Baš su muslimani išli za Krstom? Na ovakav tekst se vise niko ne peca. Narod tri vjere u Baru nikakav problem nema sa odzavanjem Litije na Rumiji a narocito sto smo Crkvu Svete Trojice gore podigli. Niko od naroda u Baru nema zamjerke. Imaju politicari dps,sdp,bs,sd,ura, i albanske stranke ali narod NE. A da ce Bog pa ce sve ove stranke sici jednog dana sa vlasti da i ovom narodu jednom svane od ovih lazi i trovanja.
Novi komentar