Pogled iz Beograda

Ustavni patriotizam je obmana i manipulacija

Ponovo nametati kolektivnoj svijesti građana Cne Gore da „Otadžbinu i od Prirode i od Boga i Države“ i bogati identitetski zavežljaj, zamijene za politički pravni akt države (ustavni patriotizam), sa ograničenim rokom trajanja, predstavlja obmanu i manipulaciju.
Objavljeno: 29. 10. 2018 - 10:48 Promjenite veličinu teksta: A A A

Kada autoriteti sa pozicije zvanične institucije znanja, umnosti i mudrosti u Crnoj Gori ponude Ustavni patriotizam kao zamjenu za vrijednosti istorijskog trajanja države, onda se javlja sumnja da se radi,  ili o ustajaloj intelektualnoj lijenjosti ili subverzivnom oportunizmu sa „Protejskim Ja“.

To je atak, na kolektivnu crnogorsku svijet  koja je rezultat vrijednosti nastalih u vjekovnim borbama za fizičku, kulturnu, duhovnu i državotvornu slobodu na crnogorskom prostoru. Na Slobodarstvo ispunjeno Čovječnošću i Čestitošću. Na Viteštvo i Junaštvo crnogorsko.

Crnogorskoj državi bi trebalo da je interes, da jača crnogorski patriotizam i kolektivnu identitetsku svijest na endemskim svevremenskim etičkim vrijednostima, nastalim u stalnoj borbi za opstanak, gdje dominira crnogorski nukleus kao demijurg  jezgrovne  crnogorske identitetske kolektivne svijesti.

Plod te borbe i tog trajanja je današnja, iz blata iščupana, savremena Crna Gora, na putu post-modernim ciljevima savremene građanske države. Tom putu, zavičaji, domaća ognjišta, prostor predaka heroja iz davnina, i njihovi potomci ostaju u međusobnom skladu, na vrijednostima Čovječnosti i Čestitosti.

Da nije očuvana pojedinačna i kolektivna svijest o tim vrijednostima ne bi bilo ni današnje države ni njenog Ustava, sa popisom prava i obaveza elemenata državnog poretka. Ne bi bilo ni tzv. crnogorskog Ustavnog patriotizma.

 11skupstina-crne-gore-0607-2017-ivana-bozovic-001-3Nije bilo davno kada je na očigled mnogih nacija i današnjih država na prostoru ex Jugoslavije, jedan ideološko politički konstruktnestao u krvi- tzv. Jugoslovenski  socijalistički patriotizam, koji je počivao na ustavnom načelu  bratstva i jedinstva. Nestali su još mnogi ideološki konstrukti koji nijesu imali oslonac u prirodnom utemeljenju istorijskog trajanja.

Ponovo nametati kolektivnoj svijesti građana Cne Gore da  „Otadžbinu i od Prirode i od Boga i Države“ i  bogati identitetski zavežljaj, zamjene za politički pravni akt države, sa ograničenim rokom trajanja, predstavlja obmanu i manipulaciju.

Čin zastiđa: To je čin zastiđa i potvrda da su crnogorski preci nadživjeli dio potomaka, koji se u najkomotnijem socio-političkom ambijentu odriču vrijednostiu koje su preci ugradili lične živote. Oni Otadžbinu CG nijesu birali a nijesu je ni mijenjali, ali su uvijek bili gotovi da se, uz visoku moralnu uzvišenost, žrtvuju za njenu vječnost. Odbrani te „vječnosti“  CG nije mogla parirati bilo koja stranka, pokret ili lična korist.

 I kada nije bilo Himne,kada je bila Stega, Savjet, Dogovor ili samo Riječ, bilo je dovoljno razloga da se „doživljava simultana –jednoglasnost“crnogorskog patriotskog duha, uvijek kada se slavila država.

Danas  se javljaju crnogorski Jude i Efijalti  na čelu sa Mefistom kojima smetaju  riječi crnogorske himne „da je vječna Crna Gora“.

I dok se ti vjesnici nesreće, u mantijama i sa kokardama, šetaju Crnom Gorom, nađe se „uman“ čovjek da predloži da se pred njihove noge baci Zavjet predaka istorijske države i naroda, nastale i od Prirode i od Boga i od Države.

Ustav CG je važno političko sredstvo zaustavni poredak i viziju daljeg razvoja savremenog i građanskog društva. Regulišefunkcionisanje poretka u kome će, pojedinci od podanika državi, postati slobodni i sigurni građani  sa ličnim identitetom.

Poredak kome treba da se „usaglasi personalni i socijalni integritet i stiče  uslov da pojedinac formira personalni identitet kao „građanin svijeta“.Na tom nivou razvoja će biti slobodan i Crnogorac i Srbin i Hrvat i Bošnjak… tek tada će biti moguć građanski patriotizam kao negacija svih  nacionalističkih patologija i ideoloških podvala.

Poredak države, sa istinskim građanskim patriotizmom, miri arbitrarnost granica države sa  sa „prirodnim“ granicama nacije i neće zavisiti od Ustavnog patriotizma, već od „humanosti građanske države i participacije građana..“

79terzicNegativno dobro: Tagore, Poredak države vidi kao „negativno dobro“ čiji je „zadatak sličan zadatku ljuske  jajeta kojoj se prava vrijednost sastoji u tome što štiti pile i njegovu hranu, a ne u tome što čovjeku daje, u podesnom obliku, hranu za doručak’“.

Pristalice Ustavnog patriotizma u CG nude građanima „ ljusku jajeta“ a da zaborave na smisao sadržine i njeno poslanstvo. Na suštinu socijalne države da svojim građanima omogući kvalitetani bezbjedan život.

Od  intelektualne i naučne javnosti sa pravom se očekuje da angažuju kritičku inteligenciju  naizbor onoga što je najbolje u tradiciji CG, da reafirmiše falsifikovano i oslobađa otuđeno, da te vrijednosti postanu stalna integrativna snaga građana CG i stalan izvor kolektivne patriotske svijesti.

Naravno, to zahtijeva maksimalnu umnu snagu Države i mnogo je teže od lansiranja  ideološke parole tzv. Ustavnog patriotima. Koji bi možda za ugovorne, složene države imao smisla.

Vizija razvoja CG, njena geo-politička pozicija i fizička i socijalna sigurnost njenih građana, više ukazuje da se CGmnogo više distancirala od tzv.  Ustavnog patriotizma, nego što se približila građanskom patriotizmu.

 U tom procesu,CG nema razloga da postane „neurotična država“ i da pod pritiskom globalizacije i ambicioznih lidera, tradicionalne etičke vrijednosti zamjenjuje iluzijom sa „uzvišenom aurom“, koje protivriječe crnogorskom kolektivnom etičkom identitetu.

Nema potrebe za Ustavnim patriotizmom: A, zapravo,najvažniji  etički i patriotski fundament crnogorske države je  pravi odabir i afirmacija njenih tradicionalnih etičkih, slobodarskih i državotvornih vrijenosti. One treba da budu pogonska snaga i savremenom poretku crnogorske države.

Tim vrijednostima se treba boriti protiv anomije, za „prioritet ispravnog nad dobrim“ i pravu jednakih sloboda izbora,  uz uvažavanje svih oblika različitosti „ bez hijerarhije“.

Komentari: 18

Meni-lično ne smetaju..

29. 10. 2018 - 11:00

...ni ovi te pišu..ni ovi te čitaju-nego mi smetaju onizi e milse da im vjerujemo ..što pišu i što zbore..A,aaa... niko ka mi..pod nebeskom kapicom sa grbom i brez grba...?
Beranac

29. 10. 2018 - 12:50

Opet pogled iz Beograda od Terazijskih crnogoraca.
Stari Kos-ovac

29. 10. 2018 - 13:17

E, ovakva je današnja "moderna"Crna Gora, kao ovaj lik (ko ga samo ne zna ko je) sa pogledom biogradskim i njegovim "čovječnim i čestitim"
Мирослав Ђукић

29. 10. 2018 - 13:21

Да се и ја сложим са господином Михаилом! Потпуна бесмислица, флоскула која ништа не значи, фраза без имало смисла и садржаја! Теза је неодбрањива, са које год стране кренете да је браните.
Ćalasan

29. 10. 2018 - 16:52

ĐULE, lijepo je da si pročitao tekst prije nego što si donio sud o njegovom sadržaju. Za ostalo će mo lako. Problem su oni što nešto NEĆE ali ne znaju ZAŠTO TO NEĆE.
Antinacionalista

29. 10. 2018 - 16:11

Predugo moj Terzicu zivis u zemlji koja se u svom ustavu definisala kao etnicka drzava. Crna Gora je gradjanska drzava - drzava svih svojih gradjana. Tu da je srece bi etnicka pripadnost bila znacajna isto kao pol, zivotno doba ili bilo sto drugo kako mozes svrstavati gradjane. Ali kad covjek sve gleda kroz etnicku prizmu on drugacije ne moze da vidi.
Realnost

29. 10. 2018 - 16:54

Ralnost je drugacija! Ovaj samoubilacki projekat(Boegradsko KUKAVICJE JAJE!) ako uspije ima da ojadi Crnu Goru vise nego ikakvo cetnistvo i srbovanje! NE ovome idiotizmu i jos jednom utapanju Crne Gore! NE!
I JA SAM

29. 10. 2018 - 17:00

ANTINACIONALISTA, ali zar može biti slobodan bilo koji građanin bilo gdje ako nije fizički,vjerski,kulturno ili nacionalno SLOBODAN? Samo proklamovanje građanske države CG kao čestite i savremene VIZIJE ostaje prazno ako svakom građaninu CG njegov identitetski integritet ne afirmiše i ne obezbjeđuje država. To su ozbiljne i zahvalne teme za razmišljanje.
Antinacionalista

29. 10. 2018 - 22:16

Da ti drzava obezbijedi identitet? Tvoj identitet je tvoja licna stvar a ne stvar drzave. Da zivis u Francuskoj da li bi imao drugaciji identitet? Razlika izmedju nacionaliste i gradjanina je sto gradjanin svoju vjeru i svoju kulturu smatra licnom stvari a nacionalista stvari svoga naroda.
E BAŠ DRŽAVA

30. 10. 2018 - 10:20

kako misliš da pojedinci pojedinih entiteta sami prave, škole,crkve, medije,pozorišta...i kako sve to da pojedinac zaštiti i afrimše? To bi bio haos anarhija ili teror većine. E zato je potrebna građanska država, jer ona nije građanska ukoliko građanima ne obezbijedi integritet posebnosti. Radi se o kolektivitetu i kolektivnoj svijesti koja nije puki zbir pojedničanih nego vizija i strategija kolektivne afirmacije identitetske posebnosti pojednih vjerskih , nacionalnih, etničkih.... kolektiviteta.Ako to sve ti obezbijediš bez Države onda si genije.
Мирослав Ђукић

30. 10. 2018 - 00:04

Члан 1, Устава Србије: "Република Србија је држава српског народа и свих грађана који у њој живе, заснована на владавини права и социјалној правди, начелима грађанске демократије, људским и мањинским правима и слободама и припадности европским принципима и вредностима."
Mirko Bgd

29. 10. 2018 - 16:35

Terzic je jasno pokazao da floskula USTAVNI PATRIOTIZAM dimna zavjesa za potpunu denacionalizaciju crnogorskog naroda.Ova besmislica je kreirana van Crne Gore kao i sve ranije njene propasti! Ona nije samo glupa i besmislena nego i njeni autori sebe legitimišu kao ne baš prijatelje Crne Gore. Mislim da je konačno došlo vrijeme da kažemo ili cemo postojati istoriji i prošlosti gledati pravo u oči ili nas nece biti!
Aferim, g.Terzicu

29. 10. 2018 - 16:57

Svaka vam cast sto ste ustali protiv ovog SAMOUBILACKOG projekta koji ima potencijal da unisti Crnu Goru kao nikakvo zlo do sada!
RACIO a ne srljanje

29. 10. 2018 - 17:14

Samo da dodam i ovo jer smatram da je bitno: Proputovao sam dosta zemalja i upoznao dosta ljudi i jos nigdje nijesam nasao zemlju kao CG u kojoj jedan dio ljudi bi bez dvoumljenja prihvatio neku, ma kako ona pogubna bila, ideju bez kritickog odnosa prema njoj. RACIO, ljudi RACIO a ne zanosenje jos jednom pogubnom idejom! Nase istorijsko srljanje (pocevsi sa kraljem Nikolom) nas je PRESKUPO kostalo. Molim vas da ne ponavljamo lekcije jer ce ovaj put biti fatalne.
Kako da ne

30. 10. 2018 - 00:22

Slazem se sa Terzicem. Koliko sam uspio da ispratim ova ideja, da ne kazem glupost, je promovisana od strane DPS-ovih "mladih lavova" pa cu za sad njih i da kritikujem. Odakle je doprla do njihovih usiju - ne znam ali su se ovim tako kompromitoval da im spasa ne bi trebalo bit. Ideja ustavnog patriotizma je slijepo, mozda i pomodarski, ulizicki a bogomi neuko i nedoraslo izvucena iz potpuno drugacijeg politickog i istorijskog konteksta. USA ili SAD. Tamo ustavni patriotizam ima smisla jer je najelegantnije rjesenje kako da ljude iz 250 svjetskih nacija sve nekako dovedete do necega sto ce svi prihvatiti i postovati. Melting pot iz kojega ce svi izac kao Amerikanci koji prihvataju ustav, himnu, hamburgeri bezbol. Medjutim, melting pot postoji samo u americi. Druge zemlje su vecinom prihvatile i primijenile princip multikulturalizma - prevedeno na naski "bratsvo i jedinstvo". Gdje svako njeguje svoj uzi kulturni identitet ali je i otvorenog uma da ode kod komsije drugog identiteta i tu
Zoran

30. 10. 2018 - 02:00

Bravo gospodine terzicu tako se brani država crna gora.
Vasojevic

13. 11. 2018 - 07:49

Fino li je iz Beograda "drvit".
Željko

01. 01. 2019 - 19:06

Bivša Jugoslavija je primjer kako i koliko nešto što se zove "ustavni patriotizam" može odbraniti državu. Svaka država koja počiva na ovako nečemu je, prije ili kasnije, osuđena na propast. To je činjenica i protiv toga se ne može ništa. E, što postoje ljudi koji imaju neke svoje nacionalne, grupne i lične interese da se iza toga sakriju dok ne završe svoj posao, je druga stvar. Njima svaka čast. Uspjeli su da prevare biračko tijelo da ovako nešto može biti funkcionalno i efikasno. Računajte da, ukoliko se od ovako glupe krilatice ne odustane, da kroz koju godinu CG u ovim granicama ne bude. U svako slučaju to neće biti CG onakva kakva je sada.
Novi komentar