Dr Adnan Prekić, istoričar

Nepročitane poruke

Pobjeda Slobodana Miloševića i njegove političke struje, na osmoj sjednici Centralnog komiteta SK Srbije septembra 1987. godine, često se tumači kao prelomni događaj u posljednjoj fazi jugoslovenske krize.
Objavljeno: 30. 10. 2018 - 00:00 Promjenite veličinu teksta: A A A

Piše: Adnan PREKIĆ - istoričar

Smjena Dragiše-Buce Pavlovića i povlačenje Ivana Stambolića, označili su prevlast nacionalističke struje u državnom rukovodstvu Srbije. Već naredne godine, Milošević je počeo da ruši pozicije crnogorskog partijskog rukovodstva, kako bi obezbjedio većinu u Predsjedništvu SFRJ. Mitinzi podrške Srbima sa Kosova i nezadovoljstvo radnika i studenata na ulicama Titograda u oktobru 1988. godine, biće uvod za događaje iz januara 1989. godine, nakon kojih će doći do kompletne promjene partijskog rukovodstva i stavljanja Crne Gore u Miloševićevu interesnu zonu.

Iako je Milošević, bez sumnje, upravljao i koordinirao posljednjom fazom preuzimanja vlasti u Crnoj Gori, on je na izvjestan način samo zaokružio jedan mnogo širi politički i identitetski plan prema Crnoj Gori započet još šezdesetih godina. O tome nam, tri decenije kasnije, jasno svjedoče arhivska dokumenta republičkih i saveznih organa u Titogradu i Beogradu, koja ukazuju da je proces političke destabilizacije Crne Gore započet mnogo ranije.

Arhivski izvori potvrđuju da je skoro cijelu deceniju prije događaja iz 1989. godine, u djelu srpske javnosti, sistematski vršen pritisak na nacionalni identitet Crne Gore i njene institucija. Iako svjesni cijele situacije, crnogorski političari nijesu usjeli da razviju mehanizme koji bi pružili adekvatnu odbranu vrijednosti na kojima se gradio savremeni crnogorski identitet.

PORUKE UPOZORENJA

Otvaranjem nacionalnog pitanja u Jugoslaviji, sredinom šezdesetih godina, problematizovano je i pitanje crnogorskog nacionalnog identiteta i nacionalne kulture. Crnogorsko partijsko rukovodstvo na četvrtom kongresu (mart 1965.) u tom kontekstu, definisalo je smjernice, koje će rezultiratiformiranjem institucija i organa koje će biti osnova za oblikovanje savremenog identiteta Crne Gore. Takav potez crnogorskog rukovodstva, otvorio je front prema nacionalističkim krugovima u Srbiji, koji su negirali bilo kakvu osobenost crnogorskog nacionalnog identiteta. Interesantno, ozbiljan otpor oblikovanju savremenog nacionalnog identiteta, pojavio se u samoj Crnoj Gori.

Rasprave započete oko istoriografskih i književnih djela, brzo su se prenjele i u druge segmente javnog života. Već sredinom osamdesetih, ovaj problem bio je ozbiljna tema za razgovore republičkih rukovodstava Crne Gore i Srbije.

slobodan-milosevicCrnogorski politički vrh, imao je jasne pozicije o ovom pitanju. Na jednom od sastanaka državnih rukovodilaca iz 1984. godine, konstatuje se da je: „crnogorska kultura neodvojivi dio nacionalne ravnopravnosti i da je njen slobodan razvoj aksiom koji više ne treba politički i verbalno dokazivati“. Ipak, realnost je bila drugačija. Otpori u samoj Crnoj Gori ali i Srbiji, nalagali su traženje pomoći od partijskih kolega iz Srbije. Na jednom takvom sastanku održanom1985. godine, konstatovano je da kolege u Srbiji pokušavaju da ograniče nacionaliste iz svoje sredine ali da problemi i dalje postoje.

Ukazano je na pojavu „senzacionalističkih tekstova“ o stanju u Crnoj Gori koji su se pojavljivali u novinama i nedeljnicma: Novosti 8, Večernje Novosti, Ekspres politika, NIN i Duga. Registrovano je i da se u ovim medijima pojavlju politički i javni marginalci, uglavnom crnogorskog porijekla, koji jako loše govore o stanju u Crnoj Gori, iako „nemaju politički kredit u našoj sredini“. Medijski prostor, dobijali su takozvani crnogorolozi koji „pronalaze vruće teme, provokativne sagovornike“ i na jedan neobjektivan način prikazuju stanje u Crnoj Gori.

Među brojnim primjerima, istaknuti su: senzacionalistički tekstovi o sukobima fudbalera Sutjeske i OFK Beograda. Navodni incidenti u Puli povodom premijere filma Čudo neviđeno, prenošenje istrgnutih djelova rasprave o istoriji Crne Gore u nedeljniku NIN, pisanjeBorbe o navodnom nelegalnom trošenju sredstava dobijenih za obnovu od posljedica zemljotresa i sl. Svaki od ovih slučaja u beogradskim medijima, po ocjeni crnogorskog rukovodstva, predstavljen je senzacionalistički i pristrasno. Kao specifičan segment kampanje, izdvojene su takozvane otvorene strane u NIN-u i Književnim novinama, koje predstavljaju jednu vrstu pisma čitalaca. Ove stranice su po tvrdnjama partijskih rukovodlaca rezervisane za sve vrste napada na crnogorske kulturne i nacionalne institucije, nacionalni identitet i posebnost.

U pozadini ovih pojava, u crnogorskom rukovodstvu prepoznali su potrebu nacionalističkih krugova u Srbiji da se „svojata crnogorska kultura i negira crnogorska nacija“. Na to su ih upućivali novinski tekstovi ali i niz drugih naučno-izdavački projekata koji su u osnovi imali potrebu negiranja crnogorske posebnosti. U tu grupu, izdvojen je projekatIstorije srpskog naroda, u kome se negira postojanje crnogorske nacije.

3101adnanprekicSlična situacija je i kod izdavanja Istorije srpske književnosti, a navedeno je i niz drugih slučajeva u kojima se kulturno naslijeđe Crne Gore predstavlja kao naslijeđe i tradicija Srbije. Poseban fokus u razgovorima sa kolegama iz Srbije, crnogorski rukovodioci posvetili su ulozi Crnogoraca koji žive i rade u Srbiji. Čelni ljudi komunističke partije u Crnoj Gori ističu da ti ljudi, umjesto da budu „velika zaloga saradnje“, postaju najveći negatori crnogorske kulture i samobitnosti. Iz tog razloga, neki od crnogorskih komunističkih lidera traže da se rukovodstvu u Srbiji jasno ukaže na ove ispade i da se cijela kampanja definiše kao: „pokušaj napadnog paternalizma i velikosrpskog nacionalizma“.

O ozbiljnosti, optužbi iz Srbije i aktivnosti nacionalista, svjedoči i rasprava sa sjednice Predsjedništva državnog i partijskog rukovodstva Crne Gore na kojoj se raspravlja o političko-bezbjednosnoj situaciji. Najznačajniji državni i partijski rukovodioci Crne Gore u aprilu 1985. godine jasno konstatuju da je „nacionalizam najjači neprijatelj socijalističkog samoupravljanja i društvenog razvoja i da on potencijalno može ugroziti bezbjednost cijele zemlje“. U tom kontekstu, navode se pojave šovinizma, oživljavanja mitova, nacionalnog prebrojavanja, nepovjerenja prema drugim nacijama. Kao ozbiljnu opasnost po naconalnu bezbjednost, partijski rukovodioci primjećuju i „napadnu revitalizaciju religije, oživljavanje rada i aktivnosti vjerskih zajednica, koje teže reafirmaciji religijskog faktora na tokove savremenih društvenih procesa“. Primjećuju da se intenzivnijim djelovanjem vjerskih zajednica i njihovom aktivnošću „jača konzervatizam, fundamentalizama i razne druge heterogene tendencije“, koje su ciljano i planski usmjerene na omladinu.

BEZ ODGOVORA

Samo dio navedenih stavova, pruža dovoljno prostora za tvrdnju da crnogorsko partijsko rukovodstvo krajem osamdesetih nije bilo spremno da adekvatno odgovori na izazove nacionalizma. Činjenica da pet godina prije događaja iz 1989. godine, oni prepoznaju opasnost od nacionalizma, šovinizma i uloge vjerskih zajednica,dovoljno govori da ih ono što će se desiti nije moglo iznenaditi. Ostaje za analizu zašto na vrijeme nijesu reagovali i da li je ta reakcija u datim okolnostima uopšte bila moguća.

U tom kontekstu treba naglasiti i da sve kulturne, obrazovne i naučne institucije osnovane nakon 1965. godine, sa ciljem afirmisanja crnogorskog kulturnog i nacionalnog identiteta, nijesu postale funkcionalne. Zbog toga je i cijeli projekat, afirmisanja crnogorskog kulturnog i nacionalnog identiteta poražen krajem osamdesetih. Političke i intelektualne snage koje su radile na razgradnji i uništenju tog identiteta, ispostaviće se, bile su mnogo istrajnije i uspješnije u svojim namjerama Slobodan Milošević zbog toga je bio samo posljednja karika u realizaciji jednog dugoročnog projekta na koji crnogorske političke, intelektualne i kulturne elite, krajem osamdesetih, nijesu imale adekvatan odgovor.

Komentari: 27

Crna Gora.....

30. 10. 2018 - 06:40

.......stalno pita /Kad će Slobo mjesto Tita?
xy

30. 10. 2018 - 08:58

Dok sam živ neću prežaliti što naređenje nije stiglo. Koje? Naređenje da se pendrecima i motkama reši pitanje 40 krcatih autobusa Šolevićeve bande koja je čekala u Prijepolju da pripomogne Momu, onog nesretnog dana kada je držao govor na ulici u Titogradu i kada je isporučio Crnu Goru Dobrici i Matiji. Inače, g. Adnan Prekić piše kao istoričar na osnovu izvora a ja mu sve ovo potvrđujem kao insajder.
Bak

30. 10. 2018 - 13:43

Insajderu...a dje ti je Milas bio tada?! Jel bi i njega tad pendrecio a?
Podgoričanin

30. 10. 2018 - 15:09

U narodu je Bak poznat pod imenom iver,otpad. Ocdje se Bak govori o tačnim činjenicama.Ti bi da tu bude i ko nije bio.I tebi je jadno da je ova pobjegulja Bulatovića sa još jednom grupom bila namjerena da polako Crnu Goru pokloni Srbiji.Na sreću nijesu uspjeli.Ta junačina Bulatovića iz Raća potpisa u Hagu da Crna Gora izađe iz tadašnje zajednice,pa povuče potpis.Pitaj tog "izdajnika u pokušaju" zašto to uradi.Osta za sramotu u istoriji Crne Gore,a na ponos instruktorima u Beogradu,kao već dobro formirani janičar.
@

30. 10. 2018 - 17:12

z Znas li sto se sahranjuje u dvoriste ispod oraha.To dozivljavam kao kosmicku pravdu zbog prije svega srpakoga naroda pa onda svih okolnih.Znam da je ovo previse za tvoj pomuceni um ali zbog drugih,a ti popi terapiju pa na spavanje
TEXT SA ZAPADA

30. 10. 2018 - 07:36

SJEĆAM SE OVOG VREMENA I POČETKA KRAJA JUGISLAVIJE, SJEĆAM SE NAŠIH PRAVOSLAVACA IZ CRNE GORE 90% NOSI SLIKE SLOBA MILOSEVIĆA, AUTA,KAMIJONI, AUTOBUSI, SVE AMA BAS SVE U SLIKAMA MILOSEVICA I NARAVNO VELIKE SRBIJE, I NA KRAJU TRI PRSTA, A JA ,JA ZADOJEN JUGOSLAVIJOM I SAMO JUGOSLAVIJOM, TADA 1988 PRVI PUT VIĐAM BRADE ,KOKARDE, ČETNIKE, TRI PRSTA I KARTE VELIKE SRBIJE, I NARAVNO MOJE KOMŠIJE PRAVOSLAVNE ,,CRNOGORCE,, I ONDA DOLAZI ,GAZIMESTAN, PA POSLIJE ,,BOG" JE NESTAO ,A MILOSEVIC JE SVETAC PRAVOSLAVLJA U MOJU CRNU GORU. A SADA ,SADA SU TI ISTI POSTALI ,,CRNOGORCI,,
Burazeru,

30. 10. 2018 - 09:09

gdje ti je sada ona crvena partijska knjižica (tvoja ili tvog tate - svejedno)? Zašto sada zemljom čepate kao z o m b i j i ?..........
TEXT SA ZAPADA

30. 10. 2018 - 09:44

Za ,,burazera,, VJEROVATNO VAM JE MAHOVINA UHVATILA NA SLIKU VASEG IDOLA SLOBA MILOSEVICA, SVE VAŠE ŽELJE SU POKOPANE, OSTALO VAM JE SAMO JOS ,,TRI PRSTA,,
Ivan B.

30. 10. 2018 - 07:57

Kako tada tako i danas nista se promijenilo nije. Kroz Crnu Goru šetaju ratni zločinci, razni analitičari,pisci i pjesnici ,popovi iz drugih Drzava,razne srpske medijske kuće dolaze u naše gradove i negiraju našu naciju istoriju,pomognute od crnogorskih izroda koji imaju sve benefite od ove Drzave ! Iskreni Crnogorci su ostali na margini dešavanja a vlast cuti da se ne daj Boze nekome ne zamjeri.
Ivane, stanite....

30. 10. 2018 - 09:12

....ispred zrcala, pogledajte se koliko ste dugi i široki - pa se onda kobečite!!!!!
flamantes

30. 10. 2018 - 22:27

Veliko je pitanje koliko je milimetar crnogorski veći od kilometra srpskog, jednom ili sto puta
@Ivan B.

30. 10. 2018 - 09:23

I sve će tako biti dok su u Crnoj Gori na vlasti oni koji su u svemu onome učestvovali i na tom talasu ščepali vlast. Prva ljubav zaborava nema.
Ivan B.

30. 10. 2018 - 07:57

Kako tada tako i danas nista se promijenilo nije. Kroz Crnu Goru šetaju ratni zločinci, razni analitičari,pisci i pjesnici ,popovi iz drugih Drzava,razne srpske medijske kuće dolaze u naše gradove i negiraju našu naciju istoriju,pomognute od crnogorskih izroda koji imaju sve benefite od ove Drzave ! Iskreni Crnogorci su ostali na margini dešavanja a vlast cuti da se ne daj Boze nekome ne zamjeri.
Bak

30. 10. 2018 - 08:17

Sto je ovo?...jedan Adnan nam pravi jezik...ovaj Adnan bi da tumaci nasu istoriju...neki treci Adnan bi da nam mijenja zastavu...a neki cetvrti Adnan bi da nam ukida Njegosa...I onda se poslije pitaju svakog 12.jula sta bijase...Oladite malo.Previse ste se zapojasali.Brinite vi o Rozajama i Erdoganu
Jole

30. 10. 2018 - 08:43

Izgleda da te tačno pogodio tamo gdje te najviše boli i da je istina sve što je napisao, čim si se tako rasrdio
xy

30. 10. 2018 - 09:00

Za nije za "brata Turčina" zadužen Aleksandar Vučić?
Rašo

30. 10. 2018 - 08:28

Ako su studenti i radnička klasa bili nezadovoljni 88- me danas su zadovoljni , dobili su što su tražili i neka uživaju. Pametni Njegoš “ pučina je stoka jedna grdna , dobre duše kad joj rebra lome”
Rašo

30. 10. 2018 - 08:28

Ako su studenti i radnička klasa bili nezadovoljni 88- me danas su zadovoljni , dobili su što su tražili i neka uživaju. Pametni Njegoš “ pučina je stoka jedna grdna , dobre duše kad joj rebra lome”
Rašo

30. 10. 2018 - 08:28

Ako su studenti i radnička klasa bili nezadovoljni 88- me danas su zadovoljni , dobili su što su tražili i neka uživaju. Pametni Njegoš “ pučina je stoka jedna grdna , dobre duše kad joj rebra lome”
Brini

30. 10. 2018 - 09:07

Ista prica evo 50godina...vecina bila za Sloba pa za Momira pa sad za Mila...poslije smo pljuvali Sloba pa Momira sjutra cemo pljuvat Mila...Takav smo narod.Bjezim ja odavde u Sloveniju
Велимље

30. 10. 2018 - 11:13

"Јуриш на Србе и све српско" главни је спорт који се тренира у Црној Гори. Све и да вас пустимо да се занимате србомржњом у нечему што је политика Слободана Милошевића, чистокрвног Црногорца и стаљинисте, али је ваистину смијешно ваше занимање за "историју књижевности". Има ли иједнога иоле озбиљнога историчара књижевности који би био у стању да научно докаже то што тврдите. Хоћете да кажете да Његош, Врчевић, Љубиша, Лалић, Ратковић, Булатовић, Киш, Шћепановић, Команин, Војводић, Сарић, Челебић, Дубак... Јокановић, Маловић нису писци српске књижевности?! Тако може рећи само који год Аднан. Но када говорите о "Историји српске књижевности" коју је 80-тих година објавио онај Требињац, можете само да јој се поклоните до црне земљице.
Izjasni se,

30. 10. 2018 - 13:37

Koji Jokanovic?
Велимље

30. 10. 2018 - 14:34

Неколико млађих наведени су с реда, а има их колико год хоћеш. ДАНИЛО Јокановић, песник и издавач. Но, кад већ имам прилику да одговорим, онда и да примјетим нешто врло очигледно: 349 минуса према 3 плуса - не може бити боље. Што би рекао Кјеркегор: "Када ја сам нешто тврдим а против мене је гомила, онда сам сто посто увјерен да је апсолутна истина на мојој страни." Да још и не тумачимо психолошким аргументима толику негативну заинтересованост, то је дубина тешких комплекса који се тичу монтенегринског идентитета.
Izjasni se,

30. 10. 2018 - 21:29

Indentitet osobe koja brka crnogorski i srpski je u najmanju ruku upitan. To sto mijesas rijeci "pesnik" i "primijetim" daje mi za pravo da ustvrdim da se genski Crnogorac u tebe ne slaze sa nabijedjenim i vjestackim srbinom kojim se svim silama trudis da budes. Ali razumijem. Prema svecu i tropar...
flamantes

30. 10. 2018 - 22:31

Slobodan Milošević je po sopstvenom priznanju bio 100% Srbin i nacionalkomunista
Nikad više 1918 god!

30. 10. 2018 - 15:23

U nemilosrdnoj odmazdi i represiji nad narodom Crne Gore počinjenim od strane Srbije, njene vojske, žandarmerije i domaćih izdajnika u njenoj službi, zbog aktivnog otpora okupaciji i aneksiji svoje domovine, jedne od najstarijih balkanskih država, između decembra 1918. i avgusta 1929. godine, u vrtlogu pakla i smrti nestalo je nekoliko hiljada ljudi. Ubijeno je preko 3.200 ljudi, od kojih mnogi i zvjerski. Opljačkano je i popaljeno preko 5.800 crnogorskih domova i drugih objekata. Hapšenja, mučenja i zatvaranja prošlo je preko 4.700 muškaraca, žena i djece. Prognano je ili primorano na egzil više od 3.000 crnogorskih porodica. U gotovo svakom naselju kroz koje su prošle srpske kaznene jedinice vršena su silovanja djevojaka i žena usljed kojih je veliki broj njih kasnije činio samoubistva davljenjem ili vješanjem. Čitava Crna Gora prošla je kroz sramoćenja neviđena u njenoj cjelokupnoj istoriji" - piše na plakatima kojima su oblijepljene cetinjske ulice.
Kremo Rasov

30. 10. 2018 - 16:05

SARIC . JOKANOVIC . MALOVIC .... ?
Novi komentar