POVODI: Zašto Muamer Zukorlić tokom izborne kampanje za Bošnjačko nacionalno vijeće „miješa“ Crnu Goru

Svi Bošnjaci u srpskoj državi

Ni poslije deceniju i po neuspješnih pokušaja Muamer Zukorlić, bivši novopazarski muftija i aktuelni lider Stranke pravde i povjerenja i poslanik u Skupštini Republike Srbije, ne odustaje od ambicije da se svim sandžačkim Bošnjacima nametne kao svojevrsni etnički, vjerski i politički staratelj.
Objavljeno: 01. 11. 2018 - 06:06 Promjenite veličinu teksta: A A A

„Ekskluzivitet“ njegovih nakana, kada je Crna Gora u pitanju, datira još od početka predreferendumske kampanje o obnovi državne nezavisnosti. Pamte se intenzivna agitovanja po džamijama na crnogorskom sjeveru, okrugli stolovi sa kojih su odašiljane uznemirujuće poruke, a povremeno čak i otvorene prijetnje dijelu lokalnih imama i uglednijih vjernika, ukoliko se što direktnije ne uključe u destrukciju planiranog referenduma.

VJERSKO CIJEPANJE

Sa istomišljenicima iz Srbije, Crne Gore i dijaspore, veoma agresivnim stavovima, pothranjivao je, zapravo, bulumentu nacionalšovinističkih kerbera velikosrpstva, a potom i istovjerne potencijalne sljedbenike modeliranog koncepta Sjeničke deklaracije od prije više od sto godina. Formula je bila prilično jednostavna, da bi se bez naročitih problema u cjelosti razumjela unutar svih bošnjačkih struktura, na svim nivoima. Suština njegovih poruka bila je da će obnavljanjem crnogorske državnosti, sandžački Bošnjaci platiti najvišu cijenu, jer će se po ko zna koji put u istoriji i etnički i vjerski „pocijepati“ unutar dvije suverene države, pa će samim tim postati sasvim minoran faktor, prepoznatljiv tek na nivou folklornih detalja. Srbiju je, „nužno sa Crnom Gorom“, vidio kao,,istorijski potvrđeno mjesto“ (!?) unutar čijih je granica moguće očuvati jedinstvo nacionalnog i vjerskog bića Bošnjaka sa teritorije Sandžaka.

ROŽAJSKE INSTALACIJE

No, i kada mu je 2006. godine stigao jasan majski odgovor više od 95 odsto ovdašnjih Bošnjaka, ondašnji muftija nije odustajao. Pokušavao je svih proteklih godina da u očima vjernika, na najčešće nedostojan način kompromituje Islamsku zajednicu u Crnoj Gori, na čelu sa reisom Rifatom efendijom Fejzićem i nametne se kao neprikosnoveni vjerski lider. Na putu ka tom cilju, u Rožajama je instalirao sjedište muftijstva za takozvani južni Sandžak, žensku Medresu, zatim lokalne Bošnjačke kulturne zajednice, škole Časnoga Kurana i islamske dječje vrtiće. A, kada je odlučio da se formalno povuče sa pozicija u Muftijstvu, odnosno Islamskoj zajednici u Srbiji i oproba se u politici, i u Crnoj Gori je osnovao filijalu Bošnjačke demokratske zajednice, koja je poslije izbornog fijaska preimenovana u Stranku pravde i povjerenja.

BIZARNO ŽRTVOVANJE

Ideja mu je bila da se Stranka, kao antipod - alternativa Bošnjačkoj stranci, pridruži prosrpskoj opoziciji i na svim protestima i drugim javnim skupovima, glasno i jasno podrži vaninstitucionalnu smjenu legitimne i legalne vlasti u Crnoj Gori. U to ime, uz koreografski dotjerane četničke simbole, sasvim je dobro podnio i transparentno pečenu krmetinu „Barske Srbadije“ ali, uprkos bizarnoj žrtvi koju je priložio prevratničkom naumu u Podgorici - novi i sve teži izborni porazi njegovih političkih eksponenata učinili su svoje… U jednom trenutku sinulo mu je, čak, da bi politički ćurak okrenut naopačke, a protivno svemu što je do tada radio, mogao poslužiti kao signal laganog približavanja crnogorskim vlastima, na način koji je uspješno oprobao u Srbiji, o čemu je Pobjeda već informisala.

ZLOVOLJNE MISIJE

No, kako sada stvari stoje, i taj „projekat“ mu je propao. Zato se ponovo vratio na deceniju i po uhodavani put, objašnjavajući kako su Bošnjaci u Crnoj Gori, zahvaljujući podvižništvu starješinstva Islamske zajednice u Crnoj Gori i korumpiranosti rukovodstva Bošnjačke stranke, „zloupotrijebljeni taoci Đukanovićevog režima“. Koje, valjda, samo on, može izbaviti… Takve i slične poruke bivšeg muftije distribuiraju se, gotovo svakodnevno, a posebno u jeku raznih kampanja, poput aktuelne za izbor Bošnjačkog nacionalnog vijeća u Srbiji, ne samo širom sandžačkih čaršija, s obje strane granice, nego i među Bošnjacima u dijaspori. Tamo, posredstvom svojih misionara, špekuliše i manipuliše svim i svačim. Čak i školskim programima, duhovnim i materijalnim stvaralaštvom, kulturno-prosvjetnom tradicijom, otvorenošću prema nespornim vrijednostima drugih vjera i naroda i drugim civilizacijski potvrđenim osobinama ovdašnjih muslimana. Samo iz toliko nedvojbeno zlovoljnih misija mogu se izroditi „genocidni“ Njegoš i Kiš...

Komentari: 37

Perun

01. 11. 2018 - 07:58

Prije svega u Crnoj Gori ne postoji narod "Bosnjaci". To su Muslimani Crne Gore, asimilovani u nečiju korist 2002 godine.
SAMO JA

01. 11. 2018 - 08:56

Postoji nego se ti praviš slijep da to ne vidis.....
DECENIJA 1

01. 11. 2018 - 09:23

Te vase Ambicije gis ZUKORLICU morate traziti na nekoj drugoj tačcci planete, Ja dolazim iz okoline ROŽAJA i najveca je sreca sto nista slično i zajedničko sa vama nemamo osim sto vjerujemo u jednog BOGA-ALAHA (bar ja)
za Peruna

01. 11. 2018 - 15:42

Oni su Crnogorci muslimanske vjeroispovjesti.
Bože sačuvaj, Perune,.....

03. 11. 2018 - 15:08

......oni su tačno ono kako se izjašnjavaju. I to je potpuno legitimno Ili znaš Ili ne znaš,ili se praviš glup ili si naivan kao peta da je njima bliži brat onaj na Bosforu, (jer je islamske vjere) od tebe ili mene koji smo im prve komšije i bliski rođaci po krvi, rasi i zajedničkoj sudbini u svim vremenima. To je tako. Treba shvatiti to, prihvatiti i nema mjesta nikakvoj zamjerci.
СРБIN

07. 01. 2019 - 13:55

Хтео си рећи, они су Срби муслиманске вероисповести
Dinosha

26. 03. 2019 - 15:51

Oni su asimilirani Albanci 100%.
Не бајо!

26. 01. 2019 - 15:09

У Црну Гору постоје само Срби мухамеданске вере!
ISMET

13. 03. 2019 - 23:13

Postoje, postoje Perune! To su Bošnjaci Crne Gore. A Muslimani Crne Gore su postojali po nečijem nalogu, kao neka "nacija" u obliku vjerske skupine.
TEMSI

21. 05. 2019 - 17:51

Dragi gospodine Perune. - u Crnoj Gori postoji narod Bošnjaci - Crne Gore. Mslimani nijesu narod, nego vjerska skupina. Na ovim prostorima postoje Bošnjaci - Makedonije, Bošnjaci -Srbije, Bošnjaci - Hrvatske, Bošnjaci - BIH, Bošnjaci Kosova, Albanije a naročito Turske. Bošnjak je nacija AMusliman je ponižavajući naziv za Bošnjake, da ih prstavi kao vjersku skupinu, koja neje autohtona na ovim prostorima itd. itd.
Krsto

01. 11. 2018 - 08:53

Efendijo, džaba krečiš po Crnoj Gori! Zavadit nas sa našom braćom Muslimanima u Karadagu ne možeš i nećeš. U Srbiji radi što god 'oćeš...
danilo s.

01. 11. 2018 - 10:49

Gledah prije neki dan Marićevu „Ćirilicu“ u kojoj bi najavljen „oštar sukob“ Šešelja i Zukorlića. Kad ono - samo što se ne izljubiše na rastanku? Doduše, imali su nekih istorijskih rasprava o Bošnjacima, vjeri, jeziku, pa čak i o Njegošu, ali u takvoj slozi i tolerantnosti da pomislih da se ostvarilo proročanstvo proroka Isaije: „ „Vuk ce boraviti sa jagnjetom, i ris će ležati s jaretom, ..“ ( Knjiga Isaijina 11.6). Bješe čudnovato samo što su oba vuka glumila jagnjad? Ono što bih želio da kažem jeste, da je Zukorlić , po svemu sudeći, skinuo muftijsku odoru da bi postao prvi presjedniknove države iliti pokrajine - Sandžaka. Kao i da je odlučio da svoje snove ostvari uz pomoć i u dogovoru sa veljesrpskim nacionalistima. Što ćemo, ista matrica, iste težnje. Samo me plaši da smo mi Crnogorci jagnjad a ovi, - novi prijatelji – vukovi? I da se na Balkanu nikada neće ostvariti Isaijino proročanstvo?
Мирослав Ђукић

01. 11. 2018 - 13:10

Данило, сумњив је мени овај Зукорлић одавно. Србовао је он и док је хоџа био!
Stan

12. 11. 2018 - 10:51

A gledaš ćirilicu Danilo, a?
Tara

01. 11. 2018 - 13:20

Odvratan covjek..mora da je dobio velike pare da ovo govori...jer Sebija se jos uvijek nije odrekla jos jedne nasilne aneksije...
Kako jedne?

01. 11. 2018 - 14:09

Ona se nije odrekla nijedne aneksije! Svaka je slatka i draga!, Uostalom, zna da vrijeme radi za nju (za Srbiju!!!).
pa, vidi se

01. 11. 2018 - 14:24

kako vrijeme radi za Srbiju, ostade bez Kosova, a na pomolu je i pitanje Vojvodine, ako ne teritorijalno, onda nacionalno. Bolje bi bilo da se skrase u svom ataru i naprave od njega kakav kvalitet.
Мирослав Ђукић

01. 11. 2018 - 15:35

pa, vidi se, овај Зукорлић је опасан "четник", што би ви дукљанци рекли?
Reky

17. 11. 2018 - 11:10

Uvazeni Sultan Muftija Zukorlic je Lider svih Sandzaklija! Jedini lider kojeg postuju i prijatelji i neprijatelji a ovi drugi ga se i boje sto se da videt po komentarima! Nije Muftija Rafet i Suljo da ga mozete kupite za sitbe pare! Muftija je ponos Sandzaka.
Predrag

18. 08. 2019 - 01:18

Da, kod njega ne prolaze sitne pare. On se pali na BMW X5 sa tablicama MUFTY. To je za mene klasičan primerak lažnog vernika i turbo-folka.
Vjeruj slobodno

29. 09. 2019 - 01:35

Koliko mu dobi ono stranka na izbore? O,2%! Vodja nad vodjama!
Zoi/DK

29. 12. 2018 - 19:40

Ponosim se sa svojom Crnom Gorom, svojim Rejsom, Rifatom ef Fejzićem i uvijek mi je draži bližnji komšija nego daljni brat a Zukorlić , njega poštuju samo vehabije.
TEMSI

12. 01. 2019 - 10:08

Kakvih glupih komentara da te bog sačuva? "Nema u CG Bošnjaka nego samo muslimana". Muslimani su vjerska kategorija, to nije nacija. A CG ima Bošnjaka crnogorskih i koji mogu da upražnjavaju islam ili mogu da budu i bez vjere.
flamantes

28. 07. 2019 - 12:12

Ima bošnjaka taman koliko ima Srba. Zapravop je plan drugačiji. Srbija na svaki način želi nanijeti štetu Crnoj Gori. S druge strane Srbi imaju vječite pretenzije na Crnu goru i vrlo rado će se dogovcoriti sa svim ostalima. Albancima će rado prepustiti i Ulcinj i Plav, Kosovu će čak dati Hajhlu, Hravatskoj će rado ustupiti Boku, čak i muslimanima Sandžak u okviru Srbije, a ostalo da bude sve srpsko, naravno bez Crnogoraca koje ovaj put misle temeljito istrijebiti. POroblem im je što Crnogorce više ne mogu lagati kao do sada.
Planira

29. 09. 2019 - 01:40

Ali Srbadiji veseloj ne vjeruju ni Albanci ni Muslimani a bogomi ni Hrvati! Tako da se moze dogovarat samo sa ovim marginalcima ko sto je zukurlic sto se CG tice! Da ironija bude veca, on cak i nije iz CG!
Vasojevic

11. 02. 2019 - 07:35

Ajte malo o aferi koverta iatlas banci.Neka sad Zukorlica, nije to sad najprece da se pise o tome.Da se razvodni afera, samodaj nacionalne teme.
Psihijatar

12. 02. 2019 - 00:38

Ajde muftija bivsi ne brukaj se kod srba kod muslimana vec jesi debelo
tablja je cudo

15. 02. 2019 - 13:43

Ovi zukurlic prica price a ima vise zena kojima neda da gledaju na oci a on zvrlja ka obalogocen,
hidzab

23. 02. 2019 - 16:10

O cemu ti pricas kad si dzelat svojim zenama nasred evrope
NAČITANOST

09. 03. 2019 - 23:12

Zukorlić ne traž države i teritorije već sva prava svom narodu sa one i ove strane granice.Tražei da se otkriju i kazne svi zločinci sa ove i one strane granice,traži da se u udzbenike unesu stradanja njegovog naroda ...To što je načitan i što mu malo ko može parirati u regijonu u oratorskim spisobnostima ,treba mu se pokloniti i treba biti uzor u načitanosti.
Predrag

18. 08. 2019 - 01:21

Pa je u koaliciji sa Vučićem koji je pretio da će ja jednog Srbina streljati stotinu Muslimana?
Tara

03. 04. 2019 - 12:24

Zabranite ovom ekstremistu ulazak u Crnu Goru.. Nasa drzava nije sposobna da se bori protiv tudjeg nacionalizma i fasizma!
Nikelodion

12. 04. 2019 - 08:56

Muftija je stari četnik :) O kakvo je ovo ludilo!
Bodin

25. 06. 2019 - 21:05

Svi ljudi koji poticu iz crnogorskih plemena su crnogorci a oni mogu bit i muslimani i pravoslavci,katolici,protestanti,ima cak i budista vjerovali ili ne.Predvidja se da ce za 100 godina 80% posto svjetske populacije biti nereligiozno(ateisti) u prevodu vasa djeca ili unucad ce sigurno biti ateisti i gledace na nase drustvo kao sto mi sad gledamo drevne egipcane,grke i rimljane.
Radeta Bljak

13. 07. 2019 - 07:53

Ko kaže da nisi srbin?
MESHA

22. 07. 2019 - 01:16

Sto se vi Crnogorci imate mijesati u nase stvari?
Predrag

18. 08. 2019 - 01:11

Zukorlić je cirkuzant koji ne zna gde udara. Ljudi samo treba da ga ignorišu iako on i te kako zna, svesno i promišljeno, da isprovocira reakciju javnosti.
Novi komentar