Evropski komesar za proširenje ponovo pozvao Demokrate i GP URA da učestvuju u radu privremenog skupštinskog odbora za reformu izbornog zakonodavstva

Han: Jedini forum političke rasprave je parlament

Komesar Johanes Han je bio jasan– forum političke rasprave u Crnoj Gori jedino je crnogorski parlament, to je Pobjedi saopšteno iz Hanovog kabineta na pitanje da evropski komesar za proširenje komentariše najavu Građanskog pokreta Ura i Demokrata o formiranju vaninstitucionalnog foruma koji bi se bavio izbornim zakonodavstvom.
Objavljeno: 02. 11. 2018 - 06:25 Promjenite veličinu teksta: A A A

- Komesar očekuje da sve političke partije koje podržavaju crnogorski put ka EU, aktivno učestvuju u radu privremenog skupštinskog odbora koji je upravo uspostavljen, rečeno je Pobjedi iz Hanovog kabineta.

Crnogorski parlament usvojio je u utorak Odluku o obrazovanju Odbora za reformu izbornog i drugog zakonodavstva, koji je, kako je obrazloženo, formiran radi optimizacije sveukupnog ambijenta u kome će biti održavani naredni izborni ciklusi.

ODBOR

Samo par sati kasnije Han je u poruci na Tviteru saopštio da pozdravlja formiranje privremenog odbora, i da očekuje učešće svih u ovom radnom tijelu.

- Konačno. Očekujemo da će sve stranke koje podržavaju evropski put Crne Gore aktivno učestvovati u radu odbora, napisao je Han na Tviteru.

Desetak sati nakon Hanove objave, Građanski pokret URA i Demokratska Crna Gora, uradile su upravo suprotno od očekivanja visokog zvaničnika Evropske komisije.

2909aleksabecicdritanabazov Lideri dvije partije Dritan Abazović i Aleksa Bečić najavili su učešće u radu foruma, ali svog, vanparlamentarnog, koji bi bio sastavljen od njihovih istomišljenika i djelovao bi van parlamenta.

Na taj način Bečić i Abazović su se jasno oglušili o zahtjeve Brisela, iako nije bilo davno kada su dvojica lidera upravo u sjedištu EU, komesaru Hanu predstavili svoj plan izbornih reformi. I tom prilikom, Han je ponovio da je parlament jedino mjesto za dijalog.

(opširnije u Pobjedi)

Komentari: 0

Novi komentar