Skoplje

Odbijena molba Gruevskog za odlaganje odlaska u zatvor

Sudija za izvršenje sankcija nije prihvatio molbu bivšeg premijera Makedonije, sada poslanika, Nikole Gruevskog za odlaganje odlaska u zatvor, saopštio je krivični sud u Skoplju.
Objavljeno: 02. 11. 2018 - 16:32 Promjenite veličinu teksta: A A A
Odbijena molba Gruevskog za odlaganje odlaska u zatvor
Foto: AFP/Robert Atanasovski

Rješenje o odbijanju odlaganja izdržavanja kazne od dvije godine zatvora, po pravosnažnoj presudi u slučaju "Tenk", poslato je Gruevskom koji ima pravo žalbe na tu odluku u roku od tri dana.

Ako se Gruevski bude žalio, Krivični savjet ima rok od tri dana da donese odluku, a u slučaju da potvrdi rješenje sudije za izvršavanje sankcija, bivši premijer treba da se javi u zatvor najkasnije 8. novembra.

Prema nezvaničnim informacijama, Gruevski je u molbi tražio odlaganje odlaska u zatvor zbog obaveza koje ima u Sobranju kao poslanik u vezi s izmjenom Ustava i da bi završio pisanje knjige na osnovu doktorata koji je ljetos odbranio.

Branioci Gruevskog su ranije podnijeli Vrhovnom sudu zahtjev za preispitivanje odluke o kazni zatvora od dvije godine i za odlaganje izvršenja kazne dok ne bude odlučeno po toj žalbi.

Gruevski, koji je pravosnažno osuđen na dvije godine zatvora zbog nezakonite kupovine "mercedesa S 600 gard" 2012. godine, u vrijeme dok je bio premijer, dobio je 26. oktobra poziv da se do 8. novembra javi na izdržavanje kazne u skopskom zatvoru Šuto Orizari.

Skopski krivični sud je istovremeno obavijestio predsjednika Sobranja o pravosnažnosti presude, čime su počeli da teku rokovi za oduzimanje poslaničkog mandata Gruevskom, za šta je potrebna dvotrećinska većina od ukupno 120 poslanika.

U sudskom postupku za slučaju nazvan "Tenk", prvostepeno je na šest godina zatvora osuđena tadašnja ministarka unutrašnjih poslova i bliska saradnica Gruevskog, Gordana Jankuloska, dok je njen pomoćnik Đoko Popovski pravosnažno osuđen na četiri i po godine.

O nabavci luksuznog automobila saznalo se 2015. godine kada je opozicija objavila prisluškivani razgovor u kojem Gruevski od tadašnje Jankulovske traži da njeno Ministarstvo unutrašnjih poslоva kupi "mercedes" koji bi on koristio, a da javnost to ne sazna.

Komentari: 0

Novi komentar