Burić: Tara će biti kao što je i prije bila; Uz auto-put Skadarsko jezero milenijumski projekat

Tara će biti kao što je i prije bila, tvrdi prof. dr Mihailo Burić, geolog i hidrolog, bivši ministar zaštite životne sredine gostujući u "Živoj istini".
Objavljeno: 02. 11. 2018 - 22:34 Promjenite veličinu teksta: A A A

Burić je na tvrdnje pojednih iz NVO sektora da je zbog radova na autoputu i izgradnje mostova Tara 1 i 2, tok istoimene rijeke promijenjen, jer je njeno korito izmješteno rekao da je važno istaći da se radi o privremenom uticaju.

"Apsolutno je nesporan oporavak Tare. Važno je da istaknem da se radi o privremenom gradilištu, privremenom uticaju i Tara će da živi kako što je živjela i prije, neka mi neko kaže da nije tako. U sistemu uticaja na životnu sredinu to se zove privremeni uticaj,a nije beznačajno znati da nije stalni uticaj.Hoće li to što ćemo kopati bagarima vječno da uništi Taru, ja takva razmišljanja ne mogu razumjeti", kazao je Burić.

Burić je istakao i da mjere zaštite ne mogu biti nekada apsolutne, te da stope mostova moraju da se rade u koritima, uz napomenu da postoji više takvih mostova u Crnoj Gori.

Na tvrdnje pojednih da je tokom 2017. i 2018 fauna dna Tare na lokalitetima na kojima kineski CRBC gradi budući autoput- potpuno uništena, Burić je kazao: 

"Postoje organizmi planktoni i bentosi u vodi. Prvi talas vode koji naiđe nakon završetka radova će da ispere sve i stvoriće uslov za život riba. U zoni u kojoj bentos i plantkon narušen trebaće više vremena, neko kaže tri ili pet, neko deset godina", objasnio je Burić.

Objasnio je i kada se završi svi radovi na auto putu slijedi proces monitoringa oporavka terena, odnosno remedijacija.

"Znači kada se završi auto-put, dvije godine se posmatra to što je popravljeno, da se vidi da li smo stvarno uspjeli, ako nije uspjela remedijacija ona mora da se dopuni", kazao je Burić.

Istakao je i da je prilično neozbiljno kako pojedini govore o Tari, zato i kaže da je posrijedi "politička hidrologija", i nije mu jasno zašto se na dnevni red u Skupštini ne stavi sam projekat, a ne Mihailo Burić.

Kazao je i da CRBC, za koju je angažovan kao ekspert, kompanija međunarodnog autoriteta koja gradi autoput u uslovima koji su pravi podvig.

Dodaje i nikada ne bi radio nešto ukoliko njegova stručna savjest ne bi bila mirna.

Ističe i da je uz auto put, najvažniji - milenijumski projekat Skadarskog jezera.

Na pitanje da li neko nešto radi na relaciji sa Albanijom da se Drim vrati u svoje staro korito, Burić je kazao:

" Tu ima nekoliko varijanti, samo vraćanje Drima u svoje korito je problematično, ali regulacija Skadarskog jezera može da bude urađena na nekoliko načina. To je projekat koji je ekonomičan sam po sebi. Postojao je sporazum između Vlade Crne Gore i Albanije, postojala je međudržavna komisija, sada sam čuo da je ministar Simović formirao novu Komisiju. Na posljednoj sjednici Komisije, predložio sam da formiramo zajednički tim eksperata koji će otvoriti proces i predložio sam da konkurišemo kod EU, jer to bi sigurno imalo podršku. Tako da se krenulo sa tim i mislim da bi trebalo ići mnogo brže sa tim", kazao je Burić.

Burić je govorio i o Morači, Cijevni, a interesantno je bilo i to što je kazao da je postoji potonula cetinjska rijeka,  do koje je, kako tvrdi moguće doći. 

Komentari: 4

Tara 1 i 2

03. 11. 2018 - 21:19

Cinjenice a ne gadjanja i nagadjanja NVO sektora Svanje koja pljuje po svemu sto se radi u CG za naknadu od 149 000....
deflotrirana

14. 11. 2018 - 17:00

To bi mu bilo otprilike kao da devojku razdjevicis (na silu) pa kazes pa sta bice opet kao sto je bila . Ne moze divlja reka sa betonski nosaci u koritu.
gost

15. 11. 2018 - 08:46

Apsolutno nije isto.
Trol

23. 11. 2018 - 15:58

Ovo bi ti sve bilo tacno da ista ta Tara nije niz korito na vise mjesta sa betonskim stubom u koritu. I tok joj je mijenjan vise puta. Svakih godinu dvije Mojkovac prepravlja korito jer ugrozava imovinu ili mostove. Kolasin je isto radio vise puta - zadnji put su se bas potrudili pa im evo traje uradak nekolike godine
Novi komentar