Cijena kestena

Potražnja za kestenom raste, u SAD-u kilogram gotovo 8 eura!

Najviša cijena kestena je u SAD-u gdje dostiže vrtoglavih 8,95 dolara za kilogram dok je u Brazilu njegova cijena tek 0,43 dolara. U Italiji mu je cijena čak 4,23 dolara.
Objavljeno: 01. 11. 2018 - 22:00 Promjenite veličinu teksta: A A A

Najveći proizvođač, ali i izvoznik kestena je Kina, a najveći uvoznik Italija. No, baš u Kini, u ovo doba godine kesten uvoze iz Europe, a krajem oktobra dospijevaju i njihovi. Ondje je potražnja za kestenjem uvijek najveća između Božića i Nove Godine.

Kineski se kesten najviše prodaje na tržištima Istočne Europe, Njemačke i Skandinavije.

"U odnosu na prošlu godinu, cijena kestena je veća za gotovo 20%. Jedan od najvećih razloga za povećanje cijena je to što je za kestenom velika potražnja. Odlično je što cijena za takvim posebnim proizvodima raste posljednjih godina", kaže Sophie Ye iz kineske uvozne kompanije KX Food.

Kako Sophie nije otkrila o kojoj je cijeni riječ, malo smo prošvrljali po vodećem kineskom, ali i poznatom svjetskom servisu za prodaju preko interneta gdje se može naći sve - od igle do lokomotive. Dakle, na servisu Alibaba kesten se prodaje u tonama, a minimalna količina je 10 tona. Cijene se kreću od 1.000 dolara po toni za svježi kesten do 4.500 $ za očišćeni, smrznuti kesten. Odnosno, ako preračunamo, cijena je 1$ (0,87 €)  za svježi kesten i 4,5$ (3,95 €) za smrznuti.

Na globalnoj internetskoj platformi za trgovinu, Tridge, koja pokriva 210 zemalja svijeta, stoji podatak kako je trenutna, prosječna cijena kestena 3,3$ (2,90 €) za kilogram (u veleprodaji), a rasla je za 7,38 posto posljednjih mjeseci.

Najviša cijena kestena je u SAD-u gdje dostiže vrtoglavih 8,95$ (7,86 €) za kilogram dok je u Brazilu njegova cijena tek 0,43$ (0,38 €). U Italiji mu je cijena čak 4,23$ ili 3,71 euro.

Prema njihovim podacima, proizvodnja kestena na svjetskom  nivou raste, posljednjih 10-ak godina veća je za više od 10%, a također raste i vrijednost izvoza.

Fotografija: Vijesti.ba

Tekst: Agroklub.com

Komentari: 1

Bokser Janko

04. 11. 2018 - 10:31

To se u Crnoj Gori zove koštanj isto kao što se oduvijek za sadašnji izraz "šargarepa" (izraz porijeklom iz Vojvodine) koristio naš domaći - mrkva.
Novi komentar