Kako do boljeg plasmana i uspješnijeg predstavljanja Crne Gore na Eurosongu

Balkanske balade dobro prolaze

Predstavnika Crne Gore na takmičenju za pjesmu Evrovizije 2019, koje će se održati u Izraelu, uz počasti čeka i naporan rad da bi njegov plasman bio što bolji, ali i prolazak kroz brojna uputstva za nastup, kako bi takmičar svoju zemlju predstavio u što boljem svjetlu.
Objavljeno: 04. 11. 2018 - 06:39 Promjenite veličinu teksta: A A A

Slogan Evrovizije 2019, koja će se održati 14, 16. i 18. maja u Tel Avivu u Izraelu, biće ,,Dare to dream“ (,,Usudi se da sanjaš“).

Kako je početkom sedmice pojasnio supervizor festivala Džon Ola Sand, slogan predstavlja vrijednosti Evrovizije - inkluzivnost, različitost i jedinstvo, a ovoj zemlji je mogućnost da ponovo organizuje najveći muzički šou Evrope donijela Neta pobjedom na ovogodišnjoj Evroviziji u Lisabonu sa pjesmom ,,Toy“. 

Naš predstavnik u Lisabonu Vanja Radovanović nije uspio da prođe u finale sa pjesmom ,,Inje“, ali je ta činjenica bila u sjenci njegove morbidne šale o djeci sa invaliditetom koju je saopštio na jednoj konferenciji za novinare u danima pred početak tog poznatog muzičkog takmičenja koje prate milioni gledalaca širom svijeta.

 

OBUČEN TIM

Nataša Baranin, koja je tada predvodila crnogorsku delegaciju na ovom popularnom takmičenju, kazala je da je tim naše zemlje odlično obučen i iskustva prenosi na predstavnika, ali da ne mogu da utiču na takmičare u svakom trenutku.

- Trudimo se da držimo sve pod kontrolom, ali izvođači idu na scenu i pred kamere. Od njih zavisi da li u tom trenutku žele da nas poslušaju ili ne. Ugovori tu mnogo ne pomažu, već spretnost, iskustvo i koncentracija. Ne možete nekome tačno da odredite što će on govoriti niti da predvidite što će se tamo dešavati - pojasnila je ona.

Baranin je navela da su sve naše delegacije do sada uvijek poštovale pravila Evropske krovne asocijacije javnih servisa (EBU-a).

- Nikada niko od naših ljudi nije dobio ni žuti karton zbog onoga što Evropska krovna asocijacija javnih servisa ne trpi, a to je jezik mržnje, netolerancije, politička, rasna, polna nekorektnost, homofobija i tome slično. Prošle godine oni su isključili milionsko kinesko gledalište zbog homofobnih reakcija tokom direktnog prenosa - podsjetila je sagovornica. Kazala je da je EBU nemilosrdna po tim pitanjima i da su predviđene novčane i kazne diskvalifikacije.

- Ne postoji raspoloženje da se u poslu toleriše aljkavost, nepoštovanje rokova i bilo kakvo dovođenje šoua u pitanje. Sve ostalo je vaša unutrašnja stvar.  Loš humor za njih je loš humor koji vam neće pomoći da bolje prođete, ali ukoliko ne prepoznaju namjeru da nekoga uvrijedite, a dosad je kod nas nijesu nikada prepoznali, vjerujte neće reagovati - kazala je ona prisjećajući se učešća na Eurosongu 2018.

Naša sagovornica je navela da je, uz razumijevanje lokalne javnosti koja je osjetljiva na stvari koje je mogu uznemiriti, „nemoguće pronaći zemlju koja tokom takmičenja ne šalje bezrezervnu podršku svome timu“.

- Ono što ne razumijem jeste vrijeđanje i pokušaj da se stvari isprave lošim sredstvima. To nikada nije pomoglo. U šou biznisu najgora je kazna ćutanje i prezir i ako vam se neko ne dopada tako ga je najbolje osuditi - istakla je Baranin.

Kako je navela, procedura za izbor „našeg putnika“ za Tel Aviv određena je pravilnikom o proceduri izbora kompozicije za Pjesmu Evrovizije, a to je dokument koji usvaja Savjet RTCG, koji ujedno i donosi odluku da se raspisuje javni konkurs.

- Sve je unaprijed određeno i trasirano. RTCG je, putem javnog konkursa, pozvala sve autore i muzičke stvaraoce da, ukoliko žele da se pojave na najvećoj muzičkoj i šou pozornici na svijetu, pošalju prijave koje će biti razmatrane pod šifrom, a od prispjelih kompozicija selekciona komisija će izabrati pet. Od pet najbolje rangiranih na večeri Montevizije gledaoci će izabrati onu koja im se najviše dopada i pobjedniku kupiti kartu za Izrael. Kako će ove godine izgledati Montevizija, odlučiće uredništvo u skladu sa programskim i estetskim zahtjevima. U svakom slučaju, da sad sve ne otkrivamo. Ima još dosta do Montevizije - rekla je Baranin.

0203vanjaradovanovicglavna

SKRETANJE PAŽNJE

 Istakla je da je naš region prepoznat po takozvanoj „balkanskoj baladi“, kao i da su najviše uspjeha imale baš takve pjesme.

- Dobra pjesma je dobra i nađe svoj put samo i ukoliko je dobro izvedena i ne zaboravite ukoliko ste dosta uložili u nju i imate susjede ili jaku dijasporu. Svih ovih godina, gledajući pobjed ničke pjesme, postoji neki detalj, stil ili nastup koji skrene pažnju na neki drugi način u odnosu na konkurenciju, tako da pravilo i recept za dobar plasman ne postoji ni u jednom dijelu kontinenta - rekla je Baranin.

Sa ovakvim stavom bio je saglasan i njen kolega iz Radio- Televizije Crne Gore i šef pres pula crnogorske delegacije na takmičenju za Pjesmu Evrovizije 2018. godine Ivan Maksimović, koji je istakao da je za ovo takmičenje potreban „zdravorazumski pristup i želja da sebe i svoju zemlju prikažeš široj javnosti u što ljepšem svijetlu“.

Govoreći o našem ne tako uspješnom predstavljanju na Eurosongu 2018, on je kazao da uvijek šaljemo manje ili više poznate i renomirane muzičare ili umjetnike, a od njih se očekuje da budu „zreli do kraja“.

- Što se tiče priprema koliko profesionalan biti, u koje teme se ne uplitati a koje forsirati, o tome na koji način pristupati

Učešće medijima i novinarima, to radimo svake godine sa predstavnikom, tako da se ne može dovesti u pitanje to da li su oni spremni i dovoljno pripremljeni za ovako važno takmičenje - kazao je Maksimović. 

Govoreći o sposobnostima koje su potrebne za nastup na pres konferencijama, on je kazao da je, između ostalog, potrebno da kandidati znaju engleski jezik.

- Naravno da smo kao tim tu da pomognemo u tom dijelu da do kraja iznesu ideju pjesme ili nastupa i prikažu je, odnosno obznane medijima a i publici. Što se tiče te vrste pripreme, svi su upoznati sa tim šta ih čeka, sa načinom funkcionisanja tamo i sa nekim stvarima koje mogu i ne moraju biti sporne u komunikaciji između umjetnika i medija - pojasnio je Maksimović.

Naš sagovornik je poslije mnogo godina iskustva, koje ima u ovom poslu, kazao da je ovo važno takmičenje prilika da se predstavi i neki mladi umjetnik čemu pribjegava mnogo zemalja u posljednjih nekoliko godina. Maksimović je naglasio da je ipak uvijek poenta u tome da izvođač ima dobru pjesmu.

Žižić: Svi smo pravili kikseve

Pjevačica Nina Žižić, koja je sa grupom Who See predstavljala našu državu na Evroviziji 2013. godine u Malmeu u Švedskoj, i čiji je nastup bio zapažen i dobio odlične komentare od domaće i publike iz cijele Evrope, za Pobjedu je rekla da je to najafirmativnije i najbitnije iskustvo za nju. - Vrijeme koje sam provela na tom takmičenju i u pripremama, jedan je od najljepših perioda u mom životu - rekla je ona.

Navela je da bi predstavnik trebalo da ima prije svega talenat, a onda i komunikativne sposobnosti, ali i solidno znanje engleskog jezika. Prema njenim riječima, takmičar za Evroviziju nikad ne može biti dovoljno pripremljen za nastupe na pres konferencijama, ali, kako je rekla „treba biti ono što jesi, bez nasilne igre riječi“.

- Mada, svi smo mi manje-više neki kiks napravili prilikom davanja intervjua. Niko od nas nije baš toliki bog marketinga da se umije snaći na svakom terenu pa i kad je Evrovizija u pitanju. Kiksevi se dešavaju. U javnom poslu je to mnogo rigoroznije, jer što se više „pereš“, sve te više ,,peru“. A mi ako počnemo svakom da udovoljavamo i pravdamo se, izgubismo sebe i onda nijesmo ništa napravili. I na kraju krajeva, svakog čuda tri dana dosta - rekla je Žižić.

Sagovornica je ovogodišnjem predstavniku za pjesmu Evrovizije poručila da joj donese suvenir iz Izraela.

Komentari: 0

Novi komentar