Region

Rješenje makedonskog spora mogući signal pomirenja

Rješenje makedonskog spora mogao bi biti signal da je pomirenje na Zapadnom Balkanu moguće, i to bi imalo pozitivan uticaj na konflikt Beograda i Prištine, ocijenio je evropski komesar za proširenje i susjedsku politiku Johanes Han.
Rješenje makedonskog spora mogući signal pomirenja
Agencije / Portal AnalitikaIzvor

On je kazao da bi to konačno vodilo ka prodoru u pristupnom procesu država regiona, prenosi Tanjug.

Han je podsjetio da države članice Evropske unije (EU) zastupaju stav da pristupanje zemalja Zapadnog Balakna Uniji ima smisla samo ako "svih šest zemalja" bude moguće primiti.

„Rješenje za Makedoniju bi taj scenario učinio mogućim. Na Balkanu postoji neka vrsta pozitivnog takmičenja ko brže napreduje. Dugo vreme su u pristupnom procesu bile Srbija i Crna Gora, a sada bi mogle biti i Albanija i Makedonija“, smatra on.

Han je rekao da je pristupanje država Zapadnog Balkana EU 2025. godine realno samo ako se intenzivira primjena reformi.

Prije prijema, kako je dodao, neophodno je da se ispune svi preduslovi za članstvo, neće biti nikakvih prečica i u tom procesu važi moto "kvalitet ispred brzine".

Na pitanje koji problemi moraju da se riješe zemlje regiona, pored pitanja Makedonije, da bi mogle pristupiti EU, Han je naveo da Srbija i Kosovo moraju da riješe spor i da Bosna i Hercegovina mora da promijeni Ustav, kako etničke razlike ne bi ostale zacimentirane.

Han je kazao da je neophodan i jasan napredak po pitanju osnovnih prava, a to je oblast vladavine prava, sloboda medija i ekonomska konkurentnost.

"Zemlje EU moraju biti uvjerene da će pristupanje donijeti veću stabilnost, nova tržišta i veće blagostanje svim stranama. Ako zemlje Zapadnog Balkana budu primijenile potrebne reforme, to je moguće“, zaključio je Han.

Portal Analitika