Kazao izvjestilac Evropskog parlamenta za CG

Tanok: Razočarali su me Demokrate i URA

Izvjestilac Evropskog parlamenta za Crnu Goru Čarls Tanok pozdravio je formiranje skupštinskog Odbora za reformu izbornog i drugih zakonodavstava, navodeći da je razočaran odlukom Demokratske Crne Gore i Građanskog pokreta URA što ne žele da učestvuju u radu tog tijela.
Objavljeno: 08. 11. 2018 - 07:06 Promjenite veličinu teksta: A A A

“Pozdravljam formiranje Odbora za reformu izbornog i drugih zakonodavstava u Skupštini Crne Gore, koja će biti u stanju da sprovede preporuke OEBS / ODIHR-a. Iako je postojeći zakon dovoljan da podrži sve osnovne slobode, pojasni tačne datume izbornih kampanja, obezbjeđuje dalju transparentnost finansiranja kampanje i korištenja državnih resursa i obezbijedi veću konzistentnost u odlučivanju Državne izborne komisije, doprinijeće obezbjeđenju većeg povjerenja birača. Nadam se i da će se pitanje “izbornog zamora”, povezanog sa kontinuiranim ciklusom lokalnih izbora, takođe preuzeti kao dio njegovih diskusija, u cilju grupisanja izbora. Očigledno je da bih volio da vidim sve partije učestvuju u Odboru za reformu izbornih zakona, pa sam razočaran što vidim da su Demokrate i URA odlučili da ne učestvuju i nastavljaju bojkot parlamenta”, kazao je Tanok za Dnevne novine.

Skupština Crne Gore usvojila je 30. oktobra odluku o obrazovanju Odbora za reformu izbornog i drugog zakonodavstva, koju su predložili poslanici vladajuće koalicije Branimir Gvozdenović i Genci Nimanbegu.

Odbor će ima 14 članova, odnosno po sedam poslanika parlamentarne većine i opozicije. Odbor će, kako je obrazloženo, biti formiran radi optimizacija sveukupnog ambijenta u kome će se održavati naredni izborni ciklusi, implementacija preporuka OEBS/ ODIHR povodom parlamentarnih izbora 2016. i predsjedničkih izbora prošle godine i preporuka iz Izvještaja Evropske komisije o napretku i jačanje povjerenja javnosti u izborni proces.

Svakom klubu poslanika pripašće po jedno mjesto u Odboru, a preostali dio biće raspoređen proporcionalno snazi stranke u parlamentu.

Komentari: 4

Vesko

08. 11. 2018 - 07:58

Jako važno što si razočaran.
kiki

08. 11. 2018 - 10:08

to je grupacija koja ce sve uraditi protiv svega pozitivnog u CG. Osnovni cilj im je kako ukinuti nezavisnost CG, ovo su samo varijacije na tu temu.
Nick

08. 11. 2018 - 12:16

Dobro je plaćen i za ovu izjavu
Dejan

08. 11. 2018 - 12:42

I ti si nas Tanok debelo razocarao.Debelo.
Novi komentar