Nova nauka o ljudskim odnosima

Knjiga dana: "Socijalna inteligencija", Danijel Goleman

Knjiga "Emocionalna inteligencija" bila je fenomen – više od godinu dana nalazila se na spisku bestselera Njujork tajmsa – i prodata je u preko pet miliona primjeraka širom svijeta. 
Objavljeno: 08. 11. 2018 - 09:14 Promjenite veličinu teksta: A A A

Sad je pred čitaocima Socijalna inteligencija, jednako uzbudljiva studija istog autora, u kojoj je Danijel Goleman opet napisao samosvojnu sintezu najnovijih nalaza u biologiji i neuronauci, otkrivajući da smo „ožičeni za povezivanje“ i da to ima neslućeno dubok uticaj na naše odnose u svim oblastima života

Mnogo više nego što smo toga svjesni, naši svakodnevni susreti – s roditeljima, bračnim drugom, šefom, pa i neznancima, oblikuju naš mozak i, na povoljan ili loš način, utiču na ćelije u čitavom našem tijelu – sve do nivoa gena.

U Socijalnoj inteligenciji Danijel Goleman istražuje tu novu nauku i ukazuje na njene zapanjujuće implikacije po naš interpersonalni svijet. Najbitnije otkriće: oblikovani smo za društvenost te se neprestano upuštamo u „neuronski balet“ koji nas povezuje s ljudima oko nas.

Naše reakcije na druge, i reakcije drugih na nas, imaju dalekosežan biološki uticaj time što odašilju slapove hormona koji regulišu sve, od rada srca do imunog sistema, zbog čega dobri odnosi djeluju kao vitamini – a loši kao otrovi.

Tuđe emocije možemo da „zakačimo“ kao što zakačinjemo prehladu, a posljedice izolacije i neprekidnog socijalnog stresa mogu nam skratiti život.

Goleman objašnjava koliko su, začudo, tačni prvi utisci, objašnjava osnove harizme i moći emocija, zamršenost seksualnog privlačenja, i načine otkrivanja laži.

Opisuje mračnu stranu socijalne inteligencije, od narcisizma do makijavelizma i psihopatije. Otkriva, isto tako, i našu zadivljujuću sposobnost da vidimo umom, a i tragediju onih kod kojih je vid uma oštećen.

Postoji li način da djecu podižemo tako da budu srećna? Što je osnova podsticajnog braka? Kako poslovni rukovodioci i učitelji izvlače najbolje iz onih kojima rukovode ili koje poučavaju? Kako grupe podijeljene usljed predrasuda i mržnje mogu da žive zajedno u miru?

Odgovori na ova pitanja možda nijesu onako neuhvatljivi kao što se nekad mislilo. A Goleman nam s ogromnom uvjerljivošću prenosi novost koja će nas najviše ohrabriti: mi, ljudska bića, imamo ugrađenu sklonost prema empatiji, saradnji i altruizmu – pod uslovom da razvijamo socijalnu inteligenciju tako da podstiče te sposobnosti u nama i drugima.

Cijena knjige u Karveru: 14,47 eura

Komentari: 0

Novi komentar