WWF: Šteta načinjena rijeci Tari izmještanjem korita rijeke zbog izgradnje autoputa je nedopustiva

Svjetska organizacija za zaštitu prirode WWF zabrinuta je zbog devastacija koje se dešavaju tokom ove godine u dijelu sliva rijeke Tare koji je dio svjetskog programa „Čovjek i biosfera“. 
Objavljeno: 08. 11. 2018 - 13:17 Promjenite veličinu teksta: A A A

Korito rijeke je izmješteno zbog izgradnje autoputa što se može vidjeti na snimcima koje je prošlog mjeseca objavila NVO Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS). Kako Tara predstavlja jedno od najznačajnijih prirodnih naslijedja Crne Gore, crnogorska vlada ne smije dozvoliti dalje uništavanje ovog jedinstvenog bogatstva različitim neodrživim infrastrukturnim projektima, a naročito ne hidroenergetskim, što se dešavalo u prethodnom periodu.

„Naročito zabrinjava izjava profesora sa Prirodno-matematičkog fakulteta iz Podgorice da je fauna dna Tare, na lokalitetima na kojima kineska kompanija China Road and Bridge Corporation (CRBC) gradi autoput, potpuno uništena“, ističe Milija Čabarkapa iz WWF Adrije. Prema navodima profesora smanjen je diverzitet i najveći broj grupa vrsta uopšte nije registrovan u istraživanjima u 2018. godini.

Brojni građani Crne Gore više su puta ukazivali na to da se otpadne vode koje nastaju pranjem građevinskih mašina ispuštaju u Taru pri čemu dolazi do zamućivanja i brojnih negativnih uticaja na akvatični svijet te rijeke. „To jasno ukazuje na nepoštovanje tj. neadekvatno sprovođenje mjera za sprečavanje, smanjenje ili otklanjanje štetnih uticaja na životnu sredinu koje su sastavni dio Elaborata procjene uticaja. U ovom slučaju je očigledno da su zakazali nadležni inspekciji organi“, upozorava Čabarkapa.

Imajući u vidu značaj rijeke Tare, WWF apeluje da nadležne institucije uz kvalitetan dialog sa civilnim sektorom i strukom i transparentan proces u što skorijem roku preduzmu sve raspoložive mjere, kako bi se postojeće stanje saniralo i spriječila dalja devastacija ove rijeke.

Tara je posebno važna za Crnu Goru, ali i za cijelu Evropu. Osim što je na UNESCO-voj listi rezervata biosfere, kao dio Nacionalnog parka Durmitor je proglašena i za UNESCO-vo svjetsko naslijedje, a i dio je Emerald mreže kao rijeka koja je zaštićena Deklaracijom koju je Skupština Crne Gore usvojila 2004. godine.

 

Komentari: 8

grnk

08. 11. 2018 - 13:40

Sta vi znate? Ministar Radulovic je rekao da je sve u redu.
flamantes

08. 11. 2018 - 16:59

Pa i jeste sve u redu, ali njih uopšte ne interesuje Tara, njih interesuje samo da prave haos upravo saglasno klerofašističkim orgijanjima proslava uništernja Crne Gore. Nemasju oni veze sa ekologijom, imaju li i jednog jedinog biologa među njima?
eto sad

08. 11. 2018 - 13:53

a ministar veli sve OK:
Vasojevic

08. 11. 2018 - 13:54

U poslednjih 25 30 godina Tara je na tom podrucju makar 5 puta mijenjala tok a od kad su poceli radovi tok je mijenjan dosta cesto ali sve u korita koja je sama napravila ranije .Nije mi jasno da ovi predstavnici nvo nijesu pitali mjestane da im to objasne
Vijadukt Millau most na nebu

08. 11. 2018 - 14:16

https://www.youtube.com/watch?v=9hvAIu_Q5Cs Evo kako su to rijesili u Le France kroz ,takodje zasticeno podrucje .
POVRŠNI

08. 11. 2018 - 14:27

WWF, MANS, DRKOM, GRANTKOM i ostali,izjavili. Što kaže UN?
Rašo

08. 11. 2018 - 14:56

Korito Tare niko nije izmjestio i neće. Ovo što pišu su budalaštine i bespotrebna halabuka. Sve neki dušebrizmici i naučnici, da se oni pitaju niko ništa nebi radio. Čudim se kad vide nekoga da ore njivu što se ne bune jer se uništava trava na tom dijelu.
Vuksan

09. 11. 2018 - 09:42

Polako Rašo, rade i druge države ali malo više paze đe i kako!
Novi komentar