Brojne reakcije povodom održavanja skupa u Budvi

Bizarni vašar negatora Crne Gore

 Demokratska partija socijalista, Socijaldemokratska partija i Crnogorska oštro su osudile poruke sa skupa „Pokoljenja djela sude 1918 -2018“ u kojima je vrijeđana država Crna Gora, crnogorska nacija i pozvano na ,,ujedinjenje srpskih država i oslobađanje srpskog mora“.
Objavljeno: 09. 11. 2018 - 07:09 Promjenite veličinu teksta: A A A

 Poruke sa skupa osudio je i predsjednik Skupštine Crne Gore i predsjednik Socijaldemokrata Ivan Brajović. Iz DPS-a je jučerašnji skup nazvan ,,bizarnim vašarom nacionalista i šovinista“.

- Taj opskurni skup u prvim redovima okupio je srpske nacionaliste, šoviniste i njihove klerikalne promotere, podržane putem primitivnih videoporuka iz Beograda. Sabrao je, ne samo osvjedočene negatore svega što je crnogorsko, već i protivnike temeljnih vrijednosti na kojima se zasnivaju civilizovana društva, protivnike i evropske Srbije – saopšteno je iz DPS-a.

NACIONALISTIČKO POSIJELO

Ta partija ukazuje da se „pokušao slaviti datum kada je ime Crne Gore nestalo, a njen narod preživio jezivu golgotu, kada je pogažen državni i nacionalni identitet, a crnogorska dinastija Petrovića prognana“. - Učesnicima bizarnog skupa, većini na apanažama stranih država, od samoproglašenih predstavnika srpskog naroda, marioneta šovinističko-klerikalnih ideologija, bizarnih govornika, priviđalo se i „srpsko more“.

U svom šovinističkom transu negirali su čitavu jednu naciju, prijetili ponovnim prisajedinjenjem drugoj državi, oslobađali i osvajali. Možda ih niko nije obavijestio da je propala veliko-srpska ideologija doživjela poraz još prije par decenija, i zato je od ikonografije do retorike, skup predstavljao manifestaciju političkog sljepila, inferiornosti i profiterskog nacionalizma u izvedbi isluženih političara, kvazi intelektualaca, klerikalno - šovinsitičkih predstavnika - navodi se u saopštenju. DPS smatra da je „nacionalističko posijelo ogoljelo politiku i ideologiju kojoj pripadaju konstituenti budvanske vladajuće koalicije“.

- Prisustvo Dragana Krapovića i Mijomira Pejovića i drugih funkcionera, napokon je pokazalo kojoj političkoj matrici Bečićeva družina pripada - kazali su iz DPS-a, navodeći da „ćutanjem i ignorisanjem učešća opštine u organizaciji skupa, od političke odgovornosti nijesu spasili sebe Crnogorska, SDP i Ura“.

Na stavove DPS-a reagovao je poslanik Demokratskog fronta Jovan Vučurović koji je kazao da im ne pada na na pamet da se spuštaju na nivo DPS-a i ,,uzvraćamo rječnikom koji su oni upotrijebili u namjeri da uvrijede sve one časne ljude koji su se okupili na veličanstvenom skupu u Budvi“. Vučurović je dodao da je „poruka iz DPS-a jezik patološke, bolesne mržnje prema svom narodu, Crnoj Gori, Boki, tradiciji naših predaka, oslobodiocima i ujediniteljima“.

Dragan Ivančević, član Političkog savjeta Crnogorske, kazao je da je očekivano da se skupovi „kojima se proslavlja stogodišnjica Podgoričke skupštine i sramno satiranje sopstvene države, pretvaraju u izlive nacionalističke mržnje prema Crnoj Gori i svemu što je crnogorsko“. - Sadržaj poruka ledi krv u žilama. Teško je prihvatiti da nosioci vlasti ćute na otvorene poruke kojima se afirmišu odluke sramne Podgoričke skupštine i najavljuje njeno novo urnisanje u budućnosti. Ako neko kaže: „Gore glavu srpski narode, prošli su svi okupatori, pa će i ovi. Ničija nije gorela do zore“, a vlast ostaje ravnodušna i nijema, glasno i jasno želimo poručiti da njeno takvo ponašanje vrijeđa dostojanstvo svakog razumnog građanina koji ovu zemlju osjeća svojom – poručio je Ivančević.

Prema njegovim riječima, „znaju dobro nosioci vlasti ko stoji iza ove sramne organizacije, i organizaciono i finansijski, da ovo nije naivno politikanstvo, već ozbiljan atak na državu Crnu Goru i sve njene vrijednosti“.

Opširnije u Pobjedi

Komentari: 11

Goga

09. 11. 2018 - 07:55

Kako je Momir bio pjan ! Vjerovatno samo pijan moze onako da prica,trijezan ne bi mogao
Ne laze Momo

09. 11. 2018 - 09:19

Ni kad je najpjaniji . Zbog cega bi ? I sam kaze da nema ambicija politickih .
Objektivni

10. 11. 2018 - 01:31

Laže , laže . I to masno . Jer ako ne prica onako kako prica dobice šut kartu i iz Bgd . I dje ce onda da drzi kafanu ??
Torsades

09. 11. 2018 - 08:41

Mandića i pipuna u Spuž, zbog dokazanog terorizma, a SPC podvesti pod Zakon o vjerskim zajednicama u Crnoj Gori. I gotova priča, a sve legalno !
Freeman

09. 11. 2018 - 08:51

Nema ništa sporno u obilježavanju 100 godina od oslobođenja Boke.Da li je na skupu bilo i neprimjerenih riječi ?. Jeste,ali to nije ništa čudno imajući u vidi dugogodišnji diskriminatorski odnos vlasti prema srpskom narodu.Srpsko pitanje mora biti riješeno uloliko želimo normalan suživot.Ko je prepreka rješenju ?Vlast,jer njoj apsulutno ne odgovara da se trajno riješi ovo pitanje,jer bi tada na red došao životni standardi ekonomija.
Objektivni

10. 11. 2018 - 01:41

Da vas ne znamo pa da covjek pomisli kako ste fini i demokrate . Srpsko pitanje u CG ?? Hahahaha.... Ugrozenost . Tako je pocelo 90-tih . Ugrozeni u Sloveniji , pa u Hrvatskoj , pa u Bosni , pa u Makedoniji pa na Kosovu . Pa sad dosao red i na Crnu Goru . A sve to zahvaljujuci Zapadu koji ih mrzi . Prvo Amerika pa Engleska ( čudno , upravo zemlje gdje su vasi saradnici nacista najvise pobjegli poslije II svj. rata ) a onda Madjari , Bugari , Turci , Ukrajinci ... Skoro svi . Cak i Francuzi i Njemci . I sad mi Freeman krece pricu o srpskom pitanju u CG . Nista od toga . Taj festival je zavrsen . Moracete onako kako kaze Ustav i legalno izabrana Vlada . Kome smeta ima rijesenje . Jako jednostavno . I ti ga znas ..
xy

09. 11. 2018 - 08:59

"ujedinjenje srpskih država i oslobađanje srpskog mora" - Izgleda da je Putin stvarno planirao da Srbiju "oslobodi" odgovornosti za Sandžak i Vojvodinu pa onda angažuje ove što profesionalno rade protiv interesa Srbije da pokrenu novi ciklus zločina i razaranja. Mnogo govori to što je "performansu" prisustvovao jedan od najekstremnijih srpskih nacionalista, inače ne previše pametan, Vlada Đukanović, a linkom se obratio Aleksandar Raković, takođe ekstreman i ne previše inteligentan. (doktor za rokenrol). U svakom slučaju Crna Gora je ovde pod B. U pitanju je proprema terena od strane ovih plaćenika da Balkan ponovo plane.
Nasix

09. 11. 2018 - 09:49

Skup je bio veličanstven! Živio DF, živjela Boka! Živjela slobodna Crna Gora!
Gubitnici

09. 11. 2018 - 10:00

hehehe koliko promasenih i umisljenih na ovoj slici. Realno su jaki koliko su imali u PG podrske.
grbalj

09. 11. 2018 - 10:01

POLITICKI PIONI MOSKVE I BEOGRADA SU ODIGRALI ZADNJU PARTIJU SAHA.NA POTEZU JE VLADA CRNE GORE DA KONACNU STANE U ODBRANI SVOJE DRZAVE.
Šta traže Vlasi po CG??

09. 11. 2018 - 10:39

Zašto Vlasi ne emigriraju u svoju zemlju iza Rumunije i Planine Karpata, zašto ostaju da žive u slobodni Montenegro kad im nedostaje četništvo, ubijanja, silovanja, genocidi???
Novi komentar