BUDVA: Opština najavila drastično smanjenje broja privremenih objekata

Izbrisano 250 lokacija zbog gradnje hotela visoke kategorije

Narednih pet godina, na području opštine Budva postojaće 405 lokacija za privremene objekte, što je za 250 manje nego sada – kazao je za Pobjedu sekretar za urbanizam i održivi razvoj Stevo Davidović.
Objavljeno: 09. 11. 2018 - 01:04 Promjenite veličinu teksta: A A A

ŠETALIŠTA

To je, kako je naveo, predviđeno nacrtom programa privremenih objekata za period od 2019. do 2023. godine. Naglasak je na smanjenju i regulisanju privremenih objekata na šetalištima i u njihovoj kontakt zoni u Budvi, Bečićima i Petrovcu.

Najveći broj "izbrisanih“ je na šetalištu u Budvi, gdje su prema detaljnim planovima namijenjene urbanističke parcele za izgradnju hotela visoke kategorije – objasnio je Davidović. Što se tiče objekata u Starom gradu i kontakt zoni, sagovornik Pobjede kaže da će tu biti ukinuto pet lokacija, te da neće odobravati nove.

Na primjer, nacrt ne predviđa terasu unutar starogradskih zidina lokala "Mocart“ koju ta ugostiteljska firma korisiti gotovo tri decenije. Kada je riječ o rješenjima za rad, Davidović kaže da se ne može dobiti na manje od šest mjeseci tokom godine i dva mjeseca ukoliko se konkuriše za rad za Novu godinu.

- Znači, to je rad za decembar i januar. U pripremi su i odluke o lokalnim komunalnim taksama, koje će propisivati više iznose za zakup opštinskog zemljišta. Tu je i odluka o utvrđivanju kriterijuma za davanje u privremeni zakup lokacija za postavljanje ugostiteljskih terasa u Starom gradu – kaže Davidović.

PRIMJEDBE

Nacrt je na javnoj raspravi do 12. novembra. – Stiglo je oko 30 primjedbi. Poslije javne rasprave, sekretarijat će sačiniti izvještaj u kojem će biti navedeno koje su primjedbe prihvaćene i zašto – kaže Davidović. On ističe da je nacrt programa privremenih objekata usklađen sa Zakonom o planiranju prostora i izgradnji objekata koji je donesen prošle godine i Pravilnikom o bližim uslovima za postavljanje odnosno građenje privremenih objekata, uređaja i opreme. Postojeći plan za postavljanje privremenih objekata važi do kraja godine. 

SAJAM ROBE ŠIROKE POTROŠNJE

Prije nekoliko dana, iz uprave Jadranskog sajma su negodovali zbog toga što su u nacrtu izbrisane lokacije za "Sajam robe široke potrošnje“.

- Najveći broj sajamskih manifestacija će se održavati u sajamskim halama, gdje su se i do sada organizovale. Što se tiče sajma robe široke potrošnje, koji je organizovan u kućicama na sajamskim platoima, takođe će moći da se održava u halama koje nijesu zauzete od maja do oktobra. Te kućice nijesu korišćene u skladu sa propisanim uslovima, već je u najvećoj mjeri zauziman slobodni prostor i prolazi – objasnio je Davidović. 

 

Komentari: 1

JOVETA.

09. 11. 2018 - 13:58

Ova vlast, ovakvu civilizovanu odluku, neče sprovesti, Treba imat petlje.
Novi komentar