OSVRT: Kako su učesnici proslave povodom ,,oslobođenja i ujedinjenja Boke i Crne Gore sa Srbijom“ pobrkali lončiće

Nije baš sve srpsko što se srpskim kazuje

Učesnici, kako su organizatori naveli, Centralne proslave povodom ,,oslobođenja i ujedinjenja Boke i Crne Gore sa Srbijom“ koja je preksinoć održana u Mediteranskom sportskom centru u Budvi, sudeći po onome što se tamo moglo vidjeti i čuti - „pobrkali su mnoge lončiće“.
Objavljeno: 09. 11. 2018 - 10:32 Promjenite veličinu teksta: A A A

U stavu mirno skup „oslobođenja i ujedinjenja Boke i Crne Gore sa Srbijom“ počeli su slušanjem i horskim pjevanjem „Onamo namo“, pjesme čiji je autor crnogorski kralj Nikola I.

Prije sto godina „oslobođenje i ujedinjenje Boke i Crne Gore sa Srbijom“ značilo je trajno izgnanstvo crnogorskog suverena i nestanak države Crne Gore koja je „oslobodiocima“ bila saveznik i spasilac u Prvom svjetskom ratu. Baš divan omaž kralju kojeg su se njihovi preci odrekli, zar ne? Nije to sve.

Trenutak najvećeg ushićenja u Mediteranskom sportskom centru desio se kada je srpska glumica Ivana Žigon zapjevala pjesmu „Tamo daleko“. Opet svi prisutni u stavu mirno, kao kad se intonira himna, opet horsko pjevanje, ove čuvene „srpske pjesme“. Srpske? Pa, nije baš sve srpsko što se srpskim kazuje. Naime poznato je da je pjesma „Tamo daleko“, barem što se melodije tiče, plagijat turske pjesme „Hatirla sevgili“ („Ne zaboravi me, draga“), koju je 1907. napisao Muhlis Sabahatin Ezgi.

Zasigurno se ne zna ko je autor srpske verzije, odnosno pjesme ,,Tamo daleko“, ali etnomuzikolog Mirjana Drobac tvrdi da je tekst napisao malo poznati učitelj Mihajlo Zastavniković. Ko ne vjeruje neka posluša kako „Hatirla sevgili“ zvuči u obradi i izvođenju velikog Andrea Rieua na ju tjub kanalu. No to nije smetalo prisutnima na proslavi pa su svi uglas u srpskoj verziji pjevali „Hatirla sevgili“.

Kao neki rimejk one reklame – „svjetsko, a naše“ - sad ispada - „Tursko a naše“. Ni tu nije kraj. Harmonikaš Stefan Đukić zasvirao je poznatu melodiju narodne podgoričke pjesme „Šetajući pored Ljubovića...“, ali pošto je malo šta preksinoć u Mediteranskom sportskom centru bilo onako kako bi trebalo, umjesto ljubavnih stihova iz grla Danice Crnogorčević odjekivalo je „Sini jarko sunce sa Kosova, ne damo te zemljo Dušanova“. Nijesu samo u muzičkom dijelu „pobrkani lončići“.

To su uradili i neki govornici. Budući predsjednik opštine Budva Marko Bato Carević u meču lige šampiona između Crvene Zvezde iz Beograda i Liverpula vidio je rat Srba sa neprijateljem, ovoga puta je, kako je rekao, bojno polje zamijenjeno sportskim.

- Srećni smo jer su to pravi potomci ovih naših predaka, koji su na velikog i moćnog neprijatelja sinoć kidisali i pobijedili. To je ono što samo Srbin ima. Srbin ima srce, ima karakter ima vjeru i to mu niko ne može uzeti - kazao je Carević, koji je možda zaboravio da su Srbi u Prvom svjetskom ratu ratovali protiv Austrougarske, a ne protiv Engleske.

Dodajmo još i mega-hit-izjavu bivšeg predsjednika Crne Gore Momira Bulatovića koji je ustvrdio „da nije bilo 1. decembra 1918. godine, ne bi bilo ni majskog referenduma iz 2006. godine i takozvane obnove državne samostalnosti Crne Gore“. Ako ćemo pravo zboriti, bivši predsjednik je nekako perverzno pogodio suštinu, iako je promašio metu.

Jer, da 1918. Srbija uz pomoć velikih sila nije aneksirala Crnu Goru i kasnije, uz stravične represivne mjere, sve učinila da zatre njen identitet i istorijsko pamćnje, referendum 2006. ne bi bio ni potreban. Crna Gora bi bila i ostala država.

Z. DARMANOVIĆ

Komentari: 19

krem dela krem

09. 11. 2018 - 10:57

Vidji naroda , vidji ljepote ! Elita crnogorska sabrana na jedno mjesto !
Sveti duh

09. 11. 2018 - 13:23

Shvatićemo ovo kao ironiju
Da se zna...

09. 11. 2018 - 14:46

Đe nestaše svakojaki Srbi i Srbi katolici...? https://www.czipm.org/primasija.html
Felix

09. 11. 2018 - 11:28

Savršen program za ponos svakom normalnom narodu i državi a još ljepši povod zbog kojeg je proslava organizovana. Biće brzo i u Pdgorici i drugim gradovima Srpske Crne Gore !!! Možda sve ovoi utiče i na ponekog dukljanina da se osvijesti povrati svojem rodu i svojoj Vjeri !
Ratko Pobrezje

09. 11. 2018 - 11:47

Kako je bilo velicanstveno u Budvi, a prije toga u H.Novom, a sada ce i u Kotoru, a vi to ne mozete da podnesete. A onda ce i u Berabama pa u Pluzunama i na kraju u Podgorici da bude vrhunski. A vama hvala na paznji. Jer da ove vase hajke nije ne bi skupovi ovako bili velicanstveni.
Svuđe

09. 11. 2018 - 13:51

bez u Godinje, a Ratko
Krapović i ostala

09. 11. 2018 - 11:51

Velikosrpska boranija. Kič i primitivnost, kao i uvijek, pa opet Crna Gora da plati
Kremo Rasov

09. 11. 2018 - 12:52

Ha ha . Niko nema sto srbin imade
Sve do Tokija i Marsa

09. 11. 2018 - 13:49

Ma jeste, Srpski je Tokijo, Saturn, Pluton,..i još par dalekih Galaksija! Bog je pravi Srbin, srpski se govori u višea Galaksija, marsovci imaju svinjokolje i peku ajvar i šljivovicu!
xy

09. 11. 2018 - 14:30

"Vratićemo srpsko more i srpske zemlje" - nadam se da ANB shvata da je ovo zvaničan stav srpske elite i 99% srpske politike. Eventualno da ovaj zločinački ratni poklič u Srbiji ne bi se odazvao Nenad Čanak. Svi ostali bi ponovo rado na oružje. Tako je bilo 1918. Zajedno su palili i ubijali Pašićevi radikali i Davidovićevi demokrate. Čak su i srpski komunisti lutali do samog kraja 1919. godine. Zato 1989. godine srpski komunisti nisu imali nikakve dileme, Ponovo su uništavali Crnu Goru.
Zahvalnost

09. 11. 2018 - 16:00

Ranko Krivokapicu i Crnogorska, hvala za cetnicku Budvu !!!
Objektivni

10. 11. 2018 - 01:29

Ranko je definitivno spreman da unisti Crnu Goru samo kad bi mogao sa skloni Djukanovica . Sad je makar jasno . Vise nema izgovora.
B. Šćepanović

10. 11. 2018 - 00:13

Uzalud se grčite g-dine Z. Darmanoviću, Vaše muzikološke i druge dojave djeluju sitno i otužno. Zaboravili ste da dodate kako ni Ivana Žigon nije prava Srpkinja, što pročitah kod jednog vašeg Dukljanca.
Тото

10. 11. 2018 - 08:47

Odlicno.
L Dabanović

10. 11. 2018 - 11:04

Srpsko je sve ka i svakojem pokojniku pod zemljom.Ajte više prekinite prisvajat i imitirat narod i njim se vabit a u '499g i 5 sote za 10 mjeseca' (punih 15 pasova/generacija) niko za njegov opstanak nije ni glasa podiza a kmoli pobune i ustanke.Narod koji ropstva dopadne bez ustanaka i pobuna u miru robuje 100 do 200g nestaje-pretapa se u meke druge narode i narodnosti.Evo slobodarski crnogorski narod je nepune 100g živio u imenu i podaništvu naroda otrcana srpstva-pa se prepolovio.A srpski narod koji je robova i živio u imenu i podaništvu turskog naroda opsta.E evo vi ga-Nja!!! Da nijeste izrodi stiđeli se bi što činite-i pokojnom srpakom narodu i živome crnogorskom narodu i državi.A Srpskom narodu poecki pripada viteštvo koje mu Njegoš-(i ako je za nemanje hajao ka i za Murate)-ostavi za pomen i đe je ukopan-'na Kosovo u jednu grobnicu'
Video ton

10. 11. 2018 - 13:10

Svaka čast za tekst!!!
Mr Gud

10. 11. 2018 - 14:18

do sada su samo bugari bili poznati po tome da su zabadali noz u edja, ali sad su se tu nasli i novi milogorci. Zarad malo vlasti i dukata prodali su i vjeru i obraz. I Juda je prodao Hrista pa je prokleven, tako ce i ovo naruceno zlo... To;liko a vi lupajte minuse... P.S A gde vam je obraz, pitao bi Marko Miljanov....
Opet ista prica

10. 11. 2018 - 21:14

Cudite se sto vas niko ne podnosi a naki susjedi i MRZE? Vi sjediste na svom obrazu, Velje Srbalji, jer vi nemate pojma sto je cojstvo i junastvo.
Мирослав Ђукић

11. 11. 2018 - 02:10

Кад смо већ код плагирања, да подсетим: изводи се ево 12 година химна са стиховима Секуле Дрљевића, а да се његови стихови преправљају и да се и не помиње да је он аутор. Тиме се крше његова морална ауторска права. Свако може тзв. "популарном тужбом" тражити да се утврди кршење Секулиних права и да се наложи да се мора испоштовати Секуле као аутор.
Novi komentar