Brajović: Poboljšano zakonodavstvo ojačaće političku stabilnost

Poboljšano zakonodavstvo ojačaće političku stabilnost, egzistencijalnu sigurnost i zacrtane evropske standarde, koji garantuju miran i spokojan život i rad građanima Crne Gore i čitavom društvu, ocijenio je predsjednik Skupštine Ivan Brajović.
Objavljeno: 09. 11. 2018 - 10:59 Promjenite veličinu teksta: A A A

On je na otvaranju Cetinjskog parlamentarnog foruma rekao da je Crna Gora, sa višestrukom dozom opreza, mjerom u primjeni, vjerom u implementaciju svih zakona i Ustava, danas u fazi unaprjeđenja izbornih zakona.

„Siguran sam da će poboljšano zakonodavstvo ojačati političku stabilnost, egzistencijalnu sigurnost i zacrtane evropske standarde, koji garantuju miran i spokojan život i rad građanima Crne Gore, domaćim i stranim investitorima i čitavom društvu“, poručio je Brajović.

On je kazao da se demokratija, kao i čovjek, u boljim uslovima lakše rađa, a bolje podiže i stari.

„Vjerujem u dugovječan život crnogorske demokratije, jer činimo sve da joj obezbijedimo preduslove, koji vode ka trajnim i progresivnim ciljevima“, naglasio je Brajović.

On je rekao da Skupština želi otvoreno da razgovara o političkim pitanjima koja su u žiži javnosti.

„Kada je situacija u regionu bila osjetljivija pokretali smo pitanja stabilnosti i bezbjednosti, u svijetlu evropskih i NATO integracija na Forumu zajedno smo pronalazili najbolja zakonska rješenja, našom dobrom parlamentarnom saradnjom ekonomski smo povezivali region, raspravljali smo o funkcionisanju parlamenta u digitalno doba. I tako godinama unazad“, kazao je Brajović.

On je rekao da na ovogodišnjem Forumu žele da problematizuju ulogu birača u izbornom lavirintu.

„U Crnoj Gori smo iz svoje vjekovne istorije izvukli pouke, tako da smo oslanjajući se na sopstvene resurse suživota i tolerancije različitih vjera, nacija i kultura, došli do današnjeg stepena demokratizacije. Strateški partneri su našu politiku podržali prijemom u NATO, a otvorena su nam i vrata Evropske unije“, naveo je Brajović.

Kako je rekao, u toku tog dugotrajnog procesa spoznali su da je kontinuitet neophodni kohezivni element uz potreban kvalitet.

Zato, kaže Brajović, pokazuju posvećenost i odgovornost prema biračima, koji su nosioci, srž i bit svake demokratije.

„Upravo odgovornost prema biračima opredijelila nas je za nastavak reformi izbornih zakona koji će na prvim narednim izborima donijeti dodatni kvalitet samog procesa“, naglasio je predsjednik parlamenta.

On je podsjetio da je formiran privremeni Odbor koji će ideje sprovesti u djelo, usaglasiti zakone sa najboljim primjerima i praksama u razvijenim demokratijama, a istovremeno uvažiti nacionalne i druge različitosti.

„Naši birači slobodno biraju, jer slobodna volja je elementarno i neotuđivo pravo svakog čovjeka na planeti i čini identitet slobodnog građanina“, rekao je Brajović i dodao da je slobodni građanin identitet jedne zemlje sa svim njegovim kreativnim sposobnostima koje ga čine dostojanstvenim članom i tvoriteljem građanskog društva.

On je kazao da je, kao što je Crna Gora bogata različitostima, crnogorska politička scena razuđena.

Crna Gora je, kako je istakao Brajović, pokazala od uvođenja višepartizma da je jednakost i suživot njenih naroda neminovnost, što obavezuje i njenu političku kompleksnost na kompromis, koji će na nedvosmislenim temeljima uvažavanja graditi progres budućih generacija.

„Poslanik je medij kroz kojeg progovara volja birača. U višepartijskom sistemu birač više nije pasivni posmatrač koji se uključuje u politički život svake četvrte godine, već aktivni sudionik procesa i reformi. Birač ne mora čekati izbore da reaguje zadovoljstvom ili nezadovoljstvo i to čini politički život neprekidnim i transparentim“, naglasio je Brajović.

Prema njegovim riječima, demokratija nije ničija očevina i đedovina, niti naslijeđeno već zasluženo pravo.

Predsjednik parlamenta rekao je da se demokratija omlađuje i kalemi, ali ne sama od sebe, već voljom birača i njihovih predstavnika i da je zato uloga narodnih poslanika odgovornija.

„Kao mlada demokratija tokom teških vremena tranzicije, postranzicije, evroatlantskih i evropskih integracija u preuzimanju i primjeni najviših standarda, pišući naše, učili smo i iz tuđih udžbenika“, kazao je Brajović.

Kako je naveo, danas na Cetinjskom parlamentarnom forumu iznose svoja iskustva, probleme i planove, kreiraju budućnost, „koja nas čeka samo u jednom pojmu – dijalogu“.

„Takav dijalog će nas povesti u novo nasljeđe koje neće biti ponekad nemušto i često bremenito kao dosadašnje, već plodno i bogato. Od njega će imati korist svi naši građani, region, ali i Evropa i svijet“, zaključio je Brajović.

Komentari: 2

DECENIJA 1

09. 11. 2018 - 11:34

Poboljšaćete vi vaše BANKOVSKE RAČUNE i nista drugo ,Vise vam nista ne vjerujemo
Branko

09. 11. 2018 - 13:12

A ko ce vjerovati da je poboljsano.I do sad su pricali da je odlicno pa vidimo trideset godina jedno isto.Manite se mlacenja prazne slame..Vi niste obavevzni bilo sto da kazete.Ne znam odakle ta potreba da se kaze nesto.
Novi komentar