Bivši premijer Makedonije

Gruevski pobjegao, traži azil u Mađarskoj

Nakon što je nestao prije pet dana, zbog zatvorske kazne na koju je osuđen, bivši premijer Makedonije Nikola Gruevski javio se iz Budimpešte.
Objavljeno: 13. 11. 2018 - 14:39 Promjenite veličinu teksta: A A A

“Ja sam u Budimpešti i zatražio sam politički azil od vlasti u Mađarskoj“, napisao je Gruevski na svom profilu na Fejsbuku. On je dodao da je poslednjih nekoliko dana dobijao prijetnje smrću.

Nije, međutim, jasno kako je došao do Mađarske, budući da je pod posebnim mjerama obezbjeđenja zbog procesa koji se protiv njega vode, ali i činjenice da mu je pasoš oduzet još u julu prošle godine. 

“Uvijek ću ostati vjeran Makedoniji. Nikada neću odstupiti“, poručio je Gruevski, za kojim su makedonske vlasti raspisale potjernicu, nakon što nisu uspjeli da mu uruče poziv na izdržavanje pravosnažne kazne zatvora od dvije godine zbog malverzacija prilikom kupovine blindiranog "mercedesa". 

Naime, bivši makedonski premijer Nikola Gruevski nalazi se na potjernici zbog neodazivanja na odsluženje dvogodišnje zatvorske kazne, na koju je pravosnažno osuđen u okviru "afere mercedes". 

Do sada nije bilo poznato gdje se nalazio Gruevski, koji se pojavljuje kao osumnjičeni u još tri slučaja koje je otvorilo Specijalno tužilaštvo, prenosi Tanjug. 

Advokatski tim koji zastupa Gruevskog ranije danas je saopštio da je predsjednik Đorđe Ivanov "posljednja šansa" njihovom klijentu da izbjegne dvogodišnju zatvorsku kaznu. Ivanov se, međutim, za sada nije oglašavao, ni nakon prošlonedeljenih poziva grupe građana da pomiluje bivšeg premijera. 

U VMRO DPMNE ne znaju gdje je Gruevski

Portpaprol VMRO DPMNE Dimče Arsovski izjavio je da u toj opozicionoj partiji ne znaju gdje je njihov počasni predsjednik i bivši premijer  Nikola Gruevski i da nemaju informacije da je u Madjarskoj.

Arsovski je na konferenciji za novinare rekao da je "čuo od kolega" da na stranici Gruevskog na Fejsbuku piše da je on u Budimpešti.

U VMRO DPMNE, dodao je Arsovski, nemaju ni informacije da je Gruevski dobija pretnje, kako takodje piše Fejsbuku.

Komentari: 0

Novi komentar