Gvozdenović o Odboru

Model koji podrazumijeva jednaku odgovornost svih članova

Model po kojem će raditi Odbor za reformu izbornog i drugog zakonodavstva podrazumijevaće jednaku odgovornost svih članova i doprinijeti efikasnijem radu tog tijela, saopštio je njegov predsjednik Branimir Gvozdenović.
Objavljeno: 13. 11. 2018 - 16:18 Promjenite veličinu teksta: A A A
Model koji podrazumijeva jednaku odgovornost svih clanova
Foto: D. Malidzan

On je rekao da će metodologija rada Odbora biti utvrđena narednih sedam dana, a da je njegov predlog da na svakom konkretnom zadatku radi radna grupa koju će činiti predstavnici vlasti i opozicije članovi Odbora i njihovi zamjenici.

Gvozdenović je kazao agenciji MINA da će u radu učestvovati i eksperti iz redova NVO-a i akademske zajednice, kojima će danas biti upućena dva javna poziva, kako bi dobili status pridruženih članova.

"Ovakav model rada sam predložio kako bismo svi u Odboru podijelili međusobno odgovornost, ali i kako bismo bili efikasniji u radu i istovremeno paralelno radili na više zadataka istovremeno", kazao je Gvozdenović.

On je naveo da je članove Odbora upoznao sa njegovom inicijativom za rad na posebnom softveru i informacionoj platformi (koja je već u fazi izrade), preko koje će i direktni akteri ovog procesa ali i sveukupna javnost moći da predlozima i kritikama doprinesu ostvarenju ciljeva i zadataka koji su pred Odborom.

"Na taj način, obezbijedićemo najtransparetniji i najotvoreniji proces izmjene izbornog i drugog zakonodavstva do sad", poručio je Gvozdenović.

On je kazao da je Odbor formiran, prije svega, radi jačanja povjerenja javnosti u izborni proces.

"Ciljevi Odbora su, između ostalog, implementacija preporuka OEBS/ODIHR povodom parlamentarnih izbora 2016. godine i predsjedničkih ove godine i preporuka iz izvještaja Evropske komisije o napretku", kazao je Gvozdenović.

On je podsejtio da će Odbor imati 14 članova, odnosno po sedam poslanika parlamentarne većine i opozicije.

Gvozdenović je podsejtio i da svakom klubu poslanika pripada najmanje po jedno mjesto u Odboru, a preostali dio će biti raspoređen proporcionalno snazi kluba u parlamentu.

Komentari: 0

Novi komentar