U Vladinom domu

Svečano obilježen Dan Prijestonice Cetinje

Svečanom sjednicom Skupštine Prijestonice Cetinje u Vladinom domu danas je obilježen 13. novembar – Dan Prijestonice Cetinje.
Objavljeno: 13. 11. 2018 - 17:38 Promjenite veličinu teksta: A A A

Tokom svečanosti goste su pozdravili gradonačelnik Prijestonice Cetinje Aleksandar Kašćelan i predsjednica Skupštine Prijestonice Cetinje Maja Ćetković, a dodijeljene su i studentske nagrade grada.

Gradonačelnik Kašćelan je, obraćajući se brojnim zvanicama, istakao sljedeće:

Imaju Cetinje i Crna Gora datuma za sjećanje. I onih što vesele, a i onih što srce paraju. Imali smo mi dosta korotne boje u našoj istoriji, ali se junačka žrtva nikada u crno nije bojila. Pa i onda kada se ognjište gasilo i kada se junaku za grob nije znalo. Tako i ovaj dan, kada obilježavamo oslobođenje Prijestonice, nema notu tugovanke, već ponosa na heroje i heroine, koji su živote položili štiteći temeljne vrijednosti ljudske civilizacije – čovjeka i njegovu slobodu.

Na tim slobodarskim stremljenjima i univerzalnim antifašističkim porukama gradimo i razvijamo naš grad, kao mjesto za život u harmoniji sa sobom i drugima, kao ekonomski prosperitetnu i univerzitetsku sredinu, čiji potencijal tek treba da se ostvari u punom kapacitetu.

Poštovani prijatelji,

U vremenu između dva praznika Prijestonica Cetinje započela je proces finansijske konsolidacije, koja bi trebalo da niveliše jaz između postojećih prihoda, prispjelih obaveza i dugova. Pokrenute su mjere štednje i racionalizacije na svim nivoima. Uprava Prijestonice je uz saglasnost Skupštine Prijestonice Cetinje refinansirala postojeće kredite, obezbjeđujući povoljnije kamatne stope. Razlika u iznosu između stare i refinansirane rate za kredite na godišnjem nivou obezbjeđuje značajna sredstva koja će biti iskorišćena za plaćanje poreza i doprinosa i dijela obaveza iz ranijeg perioda.

Intenzivno smo radili na stvaranju uslova za nove investicije i privlačenje novih investitora. Formiran je radni tim koji će raditi na implementaciji podsticajnih mjera, a kako bismo dobili što bolje rezultate njegovi članovi su, osim službenika lokalne samouprave, i predstavnici svih političkih partija, Ministarstva ekonomije i Privredne komore Crne Gore.

Primjena Zakona o Prijestonici već daje konkretne rezultate kroz realizaciju kapitalnih projekata. Završena je sanacija nesanitarnog odlagališta Vrtijeljka, vrijedna 580.000 EUR, kao i objekta Biznis inkubatora za šta smo ove godine potrošili 360.000 EUR. U aprilu je počela gradnja Gradskog stadiona, najveće kapitalne investicije u gradu, a do sada je utrošeno više od 1,0 mil eura. Radilo se i na seoskoj putnoj infrastrukturi, a u gradu na sanaciji i gradnji novih saobraćajnica.

Da bi procenat realizacije projekata bio što veći sa Direkcijom javnih radova zaključili smo protokole, koji nam omogućavaju preusmjeravanje novca i, između ostalog, grupisanje takozvanih “sitnih” projekata u jedan veliki za unapredjenje lokalnih nekategorisanih puteva, za koji je opredijeljeno 690.000 €. Tender je završen i proglašen prvorangirani ponuđač, a nakon okončanja redovne tenderske procedure, očekujemo da ćemo brzo izvođača uvesti u radove. Radimo intenzivno i na tehničkoj dokumentaciji, kako bismo se što bolje spremili za realizaciju projekata u 2019. godini.

Poštovani prijatelji,

Realizacija projekata predviđenih Planom razvoja Prijestonice Cetinje za 2019. godinu od ključnog je značaja za dalji razvoj grada. U prvom redu, misli se na konačno rješavanje problema vodosnabdijevanja za šta je planirano da bude potrošeno oko 4 miliona eura iz kredita Evropske investicione banke i sredstva predviđenih Programom razvoja Prijestonice za 2019. godinu. Važan je i nastavak izgradnje gradskih saobraćajnica, dovršetak sanacije Ponora, ali i stvaranje uslova za nova zapošljavanja kroz kupovinu nekadašnjeg Oboda. Obod vidimo kao razvojni resurs koji bi se mogao staviti u funkciju poput jedinstvene biznis zone, gdje bi se u saradnji sa domaćim i stranim investitorima otvarala mala i srednja preduzeća, za šta već postoje određena interesovanja. Prioritet nam je i kupovina prostora na Studentskom trgu, gdje se nekada nalazio Hotel Lokanda, kako bi se taj lokalitet, kroz privatno-javno partnerstvo, iskoristio za ponovnu gradnju hotela. Pored ovog, prioritet je i unapređenje seoske putne infrastruktre, kao i dalja turistička valorizacija grada, Rijeke Crnojevića i Skadarskog jezera, ali i rekonstrukcija stare Dječje bolnice.

 

Posebno mi je zadovoljstvo što smo u prilici da vas obavijestim da smo jutros potpisali Memorandum o saradnji sa Ministarstvom prosvjete, koji će nam omogućiti da zajedničkim snagama radimo na unapređenju i izgradnji školske infrastrukture na teritoriji Prijestonice Cetinje. Između ostalog, Memorandum predviđa i izgradnju sale za fizičku kulturu u Osnovnoj školi Lovćenski partizanski odred.

Dragi gosti,

Ova, 74. godišnica oslobođenja Cetinja, po svemu je znakovita, jer pada u vrijeme obilježavanja značajnih datuma u istoriji Evrope i svijeta, a naročito Crne Gore.

U godini smo obilježavanja 140. godišnjice Berlinskog kongresa na kojem je potvrđena državna samostalnost Crne Gore, kao i vijeka od završetka Prvog svjetskog rata iz kojeg je Crna Gora izašla kao pobjednica. Ove, kao i tekovine narodnooslobodilačkog rata, obavezuju nas na duboko poštovanje prema sopstvenoj istoriji, a prije svega prema sopstvenoj državi i stotinama i hiljadama naših sunarodnika koji su položili živote braneći slobodu. U tom smislu je i obnova državne nezavisnosti 2006. godine i uspješnost u realizaciji unutrašnjih i spoljno-političkih prioriteta, najbolji pokazatelj da smo dostojni svojih predaka.

Ponosni na svoj grad, na njegovu istoriju, tradiciju, ljepotu, na ovaj dan, nastavljamo da ispunjavamo zalog oslobodilaca Prijestonice da gradimo Cetinje kao prosperitetno mjesto.

Sugrađanima i sugrađankama, mojim dragim Cetinjanima, čestitam Dan oslobođenja, a vama dragi gosti i učesnici programa zahvaljujem što sa nama dijelite radost današnjeg praznika.

Da je vječna Crna Gora!

Predsjednica Skupštine Prijestonice Cetinje Maja Ćetković pozdravila je goste i pročitala čestitku predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića:

Uvaženi predstavnici zakonodavne, sudske i izvršne vlasti, predstavnici diplomatskog kora, crkveni velikodostojnici, cijenjeni članovi Senta Prijestonice, poštovani odbornici, gospodine gradonačelniče, dragi Cetinjani i dragi gosti,

Imam čast da otvorim svečanu sjednicu Skupštine Prijestonice Cetinje i najsrdačnije vam zahvalim što ste danas sa nama i uz nas. Takođe, zahvaljujem svima koji su uputili telegrame jer su bili spriječeni da prisustvuju sjednici, a pročitaću čestitku predsjednika države, gospodina Mila Đukanovića:

“Gospodo predsjednici,

Povodom 13. novembra – Dana Prijestonice, vama, odbornicima, svim građanima Prijestonice Cetinje i učesnicima svečane sjednice, upućujem najsrdačnije čestitke i najbolje želje za dalji uspješan rad.

Cetinje je oduvijek predstavljalo, ne samo kulturno-istorijski, već i društveno-politički centar života Crne Gore. Na Cetinju se i stvarala i čuvala država, a luča slobode i neprolaznog patriotizma gorjela je u Prijestonici i u najtežim vremenima. Naša bogata istorija ispisivala se na Cetinju. Sa njega se kretalo u pobjede, kojima se utirao put, slobodan sam da tvrdim, modernoj državi u kakvoj živimo.

Danas, kada smo obnovili nezavisnost, postali članica NATO saveza i korak smo do članstva u EU, možemo posvećeno raditi na daljem svestranom razvoju Cetinja, kako bi se valorizovali resursi, podstakao njegov održivi razvoj i vratio mu se stari sjaj, kakav svakako zaslužuje jedna Prijestonica.

Uvjeravam vas da ću za vrijeme svog mandata Predsjednika Crne Gore, u okviru svojih Ustavom propisanih nadležnosti, ali i kao Predsjednik Senata Prijestonice, učiniti krajnje napore kako bismo zajedno došli do realizacije postavljenih nam ciljeva.

Još jednom cam čestitam praznik i upućujem srdačne pozdrave svim učesnicima svečane sjednice.”

Dragi prijatelji,

Divno je biti danas ovdje u Domu Slobode, da zajednički proslavimo Dan oslobođenja prijestonog grada Slobode, dan kada su 1994. godine, razbivši njemačke i Đurišićeve jedinice, nakon višednevnih borbi, u svoj glavni grad, ušli borci X crnogorske brigade NOVJ.

Sloboda i ime izgubljeni onoga novembra po okončanju Velikog rata 1918. pred “širom zatvorenih očima” Savezničkih sila pobjednica vaskrsli su i nanovo plaćeni u novom svjetskom sukobu, nažalost, još većem i krvavijem, kad se u istom stroju saveznika, još većeg pregnuća ali i bolje ratne i poratne sreće, našla i Crna Gora, po Žiskar D Estenu – “najsjajnija zvijezda slobodarskog neba u Drugom svjetskom ratu”.

Njena Prijestonica – izviiskra Ustanka i fenomen sa kojim joj je sudbina zadnjih pola milenijuma njene vječnosti neraskidivo i ujedno upletena, darovao je tom neugasivom sjaju preko 1.200 boraca palih širom Jugoslavije, 293 Spomenice, dok je od 22.000 stanovnika sreza cetinjskog, bezmalo 5.000 pod oružjem ili na drugi način uzelo učešća u NOB-u.

Grad koji se nikad nije pitao šta će Crna Gora učiniti za njega, već za njenu čast, pravo i slobodu činio i više od onoga što je mogao, pritisnut garnizonom sa više vojnika, nego što je tada imao žitelja, čijih je 7.000 prošlo kroz fašističke zatvore i logore, dao je svakog 27. Narodnog heroja Titove Jugoslavije, krunišući iz svojih litica iznjedren stroj 49 neustrašivih i sa svojim 50. Ordenom heroja.

A sve nas obavezuje da sa istom riješenošću, posvećenošću i vizijom hvatamo korak sa vremenom, ne na uštrb, njegove patine i prošlosti, nego mudro, smisleno i timski, što nam pruža Zakon o Prijestonici i jasno prepoznati razvojni potencijali grada. Temelj obnove crnogorskog trajanja, umarširavši u oslobođeno Cetinje, postavio je onaj stroj X crnogorske “pokoljenja za pjesmu stvoreno”, kako napisa Vladika Rade, rođen na ovaj isti dan.

I taj stroj neumrlih i Lovćenski odred i mnoge brigade za njim mir njihovim sjenima i neka im je slava i hvala, vječna kao i ponos i pijetet Prijestonice i na njihovom i našem antifašizmu, sazdana Crna Gora.

Gradonačelnik Prijestonice Cetinje Aleksandar Kašćelan uručio je studentske nagrade Sari Stijović, studentkinji treće godine Fakulteta dramskih umjetnosti, Bojani Pržić, studentkinji četvrte godine Fakulteta za crnogorski jezik i književnost, Lani Bulatović, studentkinji treće godine Fakulteta likovnih umjetnosti i Bojanu Ćumoroviću, studentu treće godine Muzičke akademije.

U ime nagrađenih studenata obratila se Lana Bulatović i zahvalila Prijestonici Cetinje na priznanju.

"Ovakva priznanja čine da se osjećamo vrijednim, osjećamo da veliki trud koji ulažemo nije uzaludan. Dobijajući ovakva priznanja osjećamo se sve više kao dio društva, odnosno zajednice i samim tim polako postajemo svjesni ozbiljne naše buduće uloge I motivisani da stvaramo još bolje i zrelije”, poručila je Bulatović.

Na svečanoj sjednici izveden je kulturno-umjetnički program u kojem su učestvovali hor Muzičke akademije Univerziteta Crne Gore, kojim je rukovodila profesorica Aleksandra Knežević, hor Osnovne škole “Lovćenski partizanski odred”, Srednje likovne škole “Petar Lubarda” i Gimnazije pod vođstvom profesorice Petre Ivanović, student Muzičke akademije UCG Nikola Ševaljević, interpretator narodne i zabavne muzike Darko Martinović i Kulturno-umjetničko društvo “Njegoš” koji su izvodili djela domaćih autora. U uvodnom dijelu programa učestvovao je kvarter flauta Muzičke akademije.

Položeni vijenci na spomen-kosturnicu i spomenik palim borcima

Delegacija Skupštine Prijestonice Cetinje, Prijestonice Cetinje i Udruženja boraca Narodno – oslobodilačkog rata i antifašista Cetinja položile su jutros vijence na spomen kosturnicu i na spomenik palim borcima ispred Vlaške crkve.

Obraćajući se prisutnima, gradonačelnik Prijestonice Aleksandar Kašćelan je rekao sljedeće:

Poštovani sugrađani,

Uvaženi predstavnici boračkih organizacija,

Nema veće žrtve, niti iskaza ljubavi, od polaganja sopstvenog života u ime i u čast slobode sopstvene države i naroda. Lučonoše slobode, čijim sjenama se danas poklanjamo, trasirali su put nove Crne Gore, koja temelji ideje antifašizma, poštuje temeljne ljudske vrijednosti i gradi društvo zasnovano na suživotu i toleranciji.

Upravo te vrijednosti obavezuju nas na trajno sjećanje na oslobodioce Cetinja, na predan rad i dodatni angažman kako bismo Crnu Goru, vaskrslu 21. maja 2006. godine u punom državnom kapacitetu, sačuvali od nepotrebnih podjela i razvijali je kao naprednu, prosperitetnu i evropsku državu.

Cetinje - grad heroj i svi njegovi junaci i heroine, upisani su zlatnim slovima u knjizi postanja države Crne Gore. Neka mir bude njihovim plemenitim dušama, a nama nasljednicima, pamet i snaga, da velikim mahovima i udruženim pregalaštvom gradimo Cetinje i našu Crnu Goru.

Neka im je vječna slava i hvala!

Komentari: 0

Novi komentar