Sastanak Bošković - Kuper

Američko-jadranska povelja odlična platforma za aspiracije zemalja regiona

Ministar odbrane Predrag Bošković susreo se večeras u Budvi, pred sjutrašnji Sastanak ministara odbrane država Američko-jadranske povelje (A5) sa zamjenicom pomoćnika američkog sekretara za odbranu, Lorom Kuper, saopšteno je iz Ministarstva odbrane.
Objavljeno: 13. 11. 2018 - 20:00 Promjenite veličinu teksta: A A A

"Njihov sastanak bio je posvećen razmatranju aktuelne bezbjednosne saradnje Crne Gore i Sjedinjenih Američkih Država.

Sagovornici su istakli obostrano zadovoljstvo intenzivnom i kvalitetnom bilateralnom saradnjom, naglašavajući značaj zajedničkih projekata koji se, prije svega, odnose na modernizaciju odbrambenog i bezbjednosnog sektora, jačanje interoperabilnosti oružanih snaga dvije zemlje, kao i unapređenje kapaciteta ljudskih resursa kroz brojne obuke i školovanja. Zaključeno je da su dva susreta ministra Boškovića i američkog sekretara za odbranu Džejmsa Matisa tokom ove godine dodatno uticala na pospješivanje sveobuhvatne odbrambene bilateralne saradnje", navode u saopštenju.

Bošković je, kako dodaju, upoznao sagovornicu sa aktuelnim prioritetima Ministarstva odbrane i Vojske Crne Gore u domenima doprinosa kolektivnom sistemu bezbjednosti i ispunjavanju obaveza koje proizilaze iz NATO agende.

"Sagovornici su razmijenili mišljenja o aktuelnim regionalnim i globalnim bezbjednosnim izazovima i istakli značaj zajedničkog djelovanja u okviru Alijanse.

Bošković i Kuper izrazili su uvjerenje da Američko-jadranska povelja predstavlja odličnu platformu za promovisanje evroatlantskih aspiracija zemalja regiona, naglašavajući da samo jačanjem međusobnog povjerenja i dobrosusjedske saradnje možemo doprinijeti trajnom miru i stabilnosti u Jugoistočnoj Evropi. Kuper je apostrofirala da je budućnost Američko-jadranske povelje utemeljena i da ova regionalna inicijativa doprinosi članstvu u Alijansi zemalja aspiranata", zaključeno je u saopštenju.

Komentari: 0

Novi komentar