Stečajni postupak bivše fabrike ,,Radoje Dakić“

Naredne sedmice će se znati ko će podijeliti 3,3 miliona

U narednih deset dana trebalo bi da budu poznata imena bivših radnika ,,Radoja Dakića“, koji će biti namireni nakon prodaje dijela imovine za  3,3 miliona eura, saznaje Pobjeda.
Objavljeno: 14. 11. 2018 - 06:26 Promjenite veličinu teksta: A A A

- Na isplatu svojih potraživanja moraće se sačekati - upozorava advokat Branislav Ćupić, koji zastupa 156 bivših radnika ove fabrike. Prednost će imati razlučni povjerioci i to u zavisnosti od datuma podnošenja zahtjeva za zabilježbu u katastar.

Prema riječima Ćupića, s obzirom da zastupa klijente koji potražuju isplatu po osnovu više različitih presuda, prvi će se naplatiti oni čije su presude ranije donesene, a potraživanje registrovano u katastru. - Kada stečajni upravnik utvrdi redoslijed namirenja, treba imati na umu da postoji mogućnost podnošenja prigovora ili žalbe prvostepeno stečajnom sudiji, a potom Apelacionom sudu, što bi moglo produžiti ovaj proces i do šest mjeseci – smatra Ćupić.

Nešto jednostavnije će biti klijentima advokata koji su zahtjeve za upis zabilježbe podnijeli na osnovu jedne presude, pa će istovremeno, u zavisnosti od datuma zabilježbe, imati mogućnost da naplate svoja potraživanja.

Čeka se Ustavni sud

Ustavni sud, ni nakon godinu od proglašenja pitanja ,,dakićevaca“ prioritetnim, nije donio odluku po njihovoj tužbi, podsjeća advokat Ćupić. Oni su tražili da, na osnovu već donijete presude Suda u Strazburu za isplatu 77 plata petorici bivših radnika, donese istu presudu i za ostale. 

Istog je stava i bivši sudija Suda u Strazburu Nebojša Vučinić koji je Portalu Analitika izjavio da bi domaći sudovi trebalo da preduzmu određene mjere po ovom pitanju. - Ukoliko to ne urade, ostali radnici će se žaliti i Sud će postupiti kao u slučaju prve presude - kazao je Vučinić i upozorio da je bolje da se taj slučaj ne odugovlači, već da se riješi što prije u skladu sa presudom za pet radnika.

Opširnije u Pobjedi

Komentari: 0

Novi komentar