Budžet Crne Gore oštećen za 40 miliona eura

Detalji iz istrage o švercu cigareta: Osumnjičeni raskrinkali Lekovića i Milutinovića

Carinski službenik M. Š. je u Specijalnom tužilaštvu priznao da je prihvatio ponudu kolege Gojka Lekovića i za određenu imovinsku korist iz carinske zone Luke Bar propuštao šlepere sa cigaretama bez plaćanja poreza i akciza kojima podliježe ova vrsta robe.
Objavljeno: 14. 11. 2018 - 07:01 Promjenite veličinu teksta: A A A

Leković je zajedno sa Petrom Milutinovićem označen kao organizator kriminalne grupe koja je od za sada neutvrđenog datuma do početka avgusta nazakonito izvozila cigarete iz skladišta slobodne carinske zone Luke Bar radi prodaje na sivom tržištu. ISKAZI Crnogorski državni organi su u avgustu, u dva navrata, podnijeli krivične prijave za učešće u švercu cigareta protiv 28 osoba, od kojih su osam službenici Uprave carina. Milutinoviću su lisice na ruke stavljene početkom avgusta, dok je Leković izbjegao hapšenje i do današnjeg dana nije dostupan crnogorskim državnim organima. Carinik M. Š. nije jedini koji je u istrazi priznao nezakonite radnje i učvrstio sumnje tužilaštva i policije u ovom slučaju. 

I okrivljeni N. Č. i B. Č. su pred tužiocem, govoreći o svojim zaduženjima u lancu, razotkrili na koji način je funkcionisao šverc cigareta. Oni su ustvrdili da su po nalogu Milutinovića u više navrata svojim kamionima izvozili cigarete iz skladišta slobodne carinske zone, odvozeći je do Podgorice.

U Podgorici su N. Č. i B. Č. kamione sa robom predavali nepoznatim osobama, koje su je odvozili u njima nepoznate magacine. I okrivljeni Z. P. potvrđuje sumnje istražitelja da je optuženi Milutinović imao učešće u inkriminisanim radnjama koje mu se stavljaju na teret.

Z. P. je pred tužiocem ispričao da je Milutinović bio zaposlen u njegovom preduzeću i da je u kancelariji preduzeća držao pečate kompanija ,,Lončar šped“ iz Bara i inostrane firme ,,Konrad Delaver“. Pečate ovih kompanija je Z. P. predao policiji krajem avgusta, na dan kada je uhapšen i saslušan u Specijalnom tužilaštvu.

Preko dokumentacije ovih kompanija se pokrivao posao šverca cigareta ove kriminalne grupe. Istraga je pokazala i da je firma ,,Lončar šped“ u Registru privrednih subjekata zavedena na osnovu falsifikovane dokumentacije koja potiče iz inostranstva.

Opširnije u Pobjedi

Komentari: 0

Novi komentar