Od četvrtka zahlađenje

Novembar obara temperaturne rekorde

Za prvih 13 dana novembra temperature u glavnom gradu su neuobičajeno visoke, a u pojedinim danima dostizale su i rekordne vrijednosti za posljednjih 70 godina, od kada se obavljaju mjerenja.
Objavljeno: 14. 11. 2018 - 07:35 Promjenite veličinu teksta: A A A

I juče je, kao i prethodnih dana, bilo dosta svijeta na ulicama, trgovima, u parkovima i na terasama kafića… Bilo je ponekoga u jakni, većini su odgovarale košulje ili dukserice, ali je bilo onih u majicama kratkih rukava.

Međutim, sudeći po najavama iz Hidrometeorološkog zavoda Crne Gore, u kratkim rukavima će se moći još danas, jer se prema njihovim prognozama od četvrtka očekuje postepeni pad temperature od pet do sedam stepeni.

Navodeći da je za prvih 12 dana novembra palo svega tri procenta prosječne količine kiše za ovaj mjesec, načelnik Odsjeka za analizu i prognozu vremena u Hidrometeorološkom zavodu Branko Micev istakao je da su temperature vazduha u glavnom gradu za prvu dekadu novembra neuobičajeno visoke.

“Prosječna maksimalna dnevna temperatura za prvih 10 dana novembra bila je šest i po stepeni iznad klimatske normale za čitav novembar. Prosječna maksimalna dnevna temperatura za ovaj period bila je 22,1 stepen i to je najtoplija prva dekada novembra u posljednjih 70 godina. Precizno, bila je 0,01 stepen toplija od prve dekade ovog mjeseca 2008. godine. Inače, riječ je o vrijednosti koja je pet stepeni iznad klimatske normale za prvu dekadu novembra”,  kazao je Micev.

U dva dana u protekloj dekadi, 4. i 6. novembra, zabilježene su rekordno visoke temperature.

“Najviša temperatura izmjerena je 4. novembra, 25,7 stepeni, dok je 6. novembra iznosila 23,3”,  naveo je Micev.

Na osnovu prognostičkog materijala, dodaje on, narednih dana u glavnom gradu očekuje se zahlađenje.

“Od četvrtka se očekuje pad temperature za oko pet stepeni, a u petak, subotu i nedjelju pad i do sedam stepeni, što znači da će tih dana iznositi oko 15 stepeni”,  najavio je Micev, uz napomenu da će od srijede do kraja sedmice duvati povremeno umjeren sjeverni i sjeveroistočni vjetar, ali da do kraja sedmice neće biti padavina.

Kako je dodao, kiša se očekuje u utorak.

 

Komentari: 0

Novi komentar