Saopšteno iz mađarske Vlade

Budimpešta ne potvrđuje niti negira zahtjev za azil Gruevskog

Ne možemo ni da potvrdimo, niti da negiramo da je bivši makedonski premijer Nikola Gruevski zatražio azil, ne možemo da komentarišemo pojedinačne zahtjeve koji su u proceduri, kažu iz mađarske vlade za N1.
Objavljeno: 14. 11. 2018 - 11:46 Promjenite veličinu teksta: A A A

Podsjetimo, bivši premijer Makedonije Nikola Gruevski juče se oglasio na Fejsbuku i rekao da se nalazi u Budimpešti i da je zatražio azil od Mađarske.

Nakon toga je Ministarstvo unutrašnjih poslova Makedonije saopšilo da je potvrđeno da se odbjegli Gruevski nalazi u Mađarskoj.

Kako se navodi u tom saopštenju, potvrda da se Gruevski, koji se u Makedoniji traži zbog izdržavanja dvogodišnje kazne zatvora, nalazi u Mađarskoj i da je zatražio azil, dobijena je od mađarskog ministarsva unutrašnjih poslova.

Ministar unutrašnjih poslova Makedonije Oliver Spasovski izjavio je da Gruevski nije pobjegao avionom, već da je to uradio ilegalno van graničnih prelaza.

"Sve analize pokazuju da se odlazak iz Makedonije nije desio vazdušnim putem… Ni na jedan granični prelaz nije izašao legalno. To ukazuje da je izašao ilegalno van graničnih prelaza. Čuvanje zelene granice je patrolno i to ne može hermetički da je zatvori", rekao je u intervjuu Televiziji Kanal 5.

Makedonija je objavila i međunarodnu potjernicu za Gruevskim, koji je pobjegao u Mađarsku da bi izbjegao izdržavanje zatvorske kazne na koju je pravosnažno osuđen. Makedonska policija traži Gruevskog jer se u zakonskom roku nije javio na izdržavanje kazne zatvora od dvije godine, na koju je osuđen zbog protivzakonite kupovine luksuznog blindiranog "mercedesa" u vrijeme kada je bio premijer.

Komentari: 0

Novi komentar