Olimpijski komitet Španije saopštio

Španija odobrila sportistima Kosova da koriste svoju zastavu

Španija će odobriti sportistima Kosova da tokom međunarodnih takmičenja na njenoj teritoriji koriste svoje simbole - zastavu i himnu, iako Madrid ne priznaje nezavisnost Kosova, objavio je Olimpijski komitet Španije (KOE), odgovarajući na zahtev MOK-a podnijet u utorak.
Objavljeno: 14. 11. 2018 - 22:30 Promjenite veličinu teksta: A A A
Spanija odobrila sportistima Kosova da koriste svoju zastavu
Ilustracija: Shutterstock

"Španska vlada će dati odgovarajuće vize za sportske delegacije Kosova koje budu učestvovale na sportskim takmičenjima u Španiji i omogućiti im da koriste svoje nacionalne simbole - himnu i zastavu, u skladu s olimpijskom protokolom", piše u saopštenju KOE.

Ta odluka Ministarstva spoljnih poslova Španije - piše KOE - doneta je 24 sata pošto je potpredsjednik MOK-a Huan Antonio Samaran rekao da je nepriznavanje Kosova od strane Madrida prepreka za priređivanje velikih međunarodnih sportskih takmičenja u Španiji.

Španija je zbog separatističkih pokreta u Kataloniji ili Baskiji, jedna od rijetkih zemalja Evropske unije koje nisu priznale Kosovo koja je proglasila nezavisnost 2008. godine.

Taj stav Madrida je problem kada kosovski sportisti učestvuju na međunarodnim takmičenjima u Španiji.

Tokom Svjetskog prvenstva u karateu, koje je ovog mjeseca održano u Madridu, delegacija Kosova nije mogla da koristi svoju zastavu ili himnu.

Zbog toga je MOK zatražio od raznih federacija da ne priređuju važna takmičenja u Španiji dok se to pitanje ne riješi, rekao je za AFP izvor upoznat s postupkom u sjedištu MOK-a u Lozani.

Komentari: 0

Novi komentar