Predviđa nacrt

Vlast da rukovodi sa devet, opozicija sa pet pododbora

Predsjednik Odbora za dalju reformu izbornog i drugog zakonodavstva Branimir Gvozdenović ponudio je članovima tog tijela nacrt za formiranje 14 pododbora, koji će se baviti različitim pitanjima, od kojih bi predstavnici vladajuće koalicije rukovodili sa devet pododbora, a opozicija sa pet.
Objavljeno: 15. 11. 2018 - 06:10 Promjenite veličinu teksta: A A A

Prema nacrtu organizacione strukture Odbora za dalju reformu izbornog i drugog zakonodavstva, a u koji je Pobjeda imala uvid, DPS bi rukovodila sa šest pododbora, SD, BS i Forca sa po jednim, dok bi od opozicije DF bio na čelu tri pododbora, a SDP i Klub SNP-Demos rukovodili bi sa po jednim.

NACRT

Marta Šćepanović iz DPS-a, ukoliko nacrt bude prihvaćen, bila bi rukovodilac za dva pododbora, od kojih bi se jedan bavio implementacijom preporuka OEBS-ODIHR misija u izvještajima za 2016. i 2018. godinu, a drugi izmjenom i dopunom Zakona o izboru odbornika i poslanika. Zamjenik u oba pododbora bio bi onaj koga odredi opozicija. Raško Konjević iz SDP-a rukovodio bi pododborom čiji bi zadatak bio jačanje sveukupnih kapaciteta, profesionalizma i transparentnosti organa značajnih za izborne procese, uključujući DIK i ASK. Zamjenik Konjevića bila bi Jovanka Laličić iz DPS-a. Pododborom koji bi se bavio pripremom prijedloga izmjena i dopuna Zakona o biračkom spisku rukovodio bi Ervin Ibrahimović iz Bošnjačke stranke, a opozicija bi imala zamjenika.

Za pripremu prijedloga izmjena i dopuna Zakona o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja bio bi odgovoran pododbor kojim bi rukovodio Miodrag Lekić iz Kluba SNPDemos, a njegov zamjenik bio bi Branko Čavor iz DPS-a. Priprema prijedloga izmjena i dopuna Zakona o registrima prebivališta i boravišta bio bi zadatak pododbora na čijem čelu bi bio Genci Nimanbegu iz Force, a zamjenik bi bio predstavnik iz opozicije. Predrag Bulatović iz DF-a predložen je za rukovodioca pododbora čiji bi zadatak bio analiza primjene zakona o ličnoj karti i crnogorskom državljanstvu, uz eventualnu pripremu prijedloga izmjena i dopuna zakona, ukoliko se ispostavi neophodnim. Za njegovog zamjenika predložen je Genci Nimanbegu.

TERMINI

Definisanje zakona, plana i termina održavanja svih lokalnih izbora u jednom danu bio bi zadatak pododbora kojim bi rukovodio Boris Mugoša, koji bi imao zamjenika iz opozicije. Za potvrđivanje datuma održavanja parlamentarnih izbora bio bi zadužen pododbor na čijem čelu bi bio Strahinja Bulajić iz DF-a, koji je zamjenik predsjednika Odbora za reformu izbornog i drugog zakonodavstva. Zamjenik Bulajića bio bi Branimir Gvozdenović iz DPSa, koji predsjedava Odborom za reformu izbornog i drugog zakonodavstva. Predrag Sekulić iz DPS-a predložen je za rukovodioca dva pododbora. Jedan bi imao zadatak da razmatra nacrt zakona o nacionalnom emiteru RTCG, gdje će se uz ostale izmjene i dopune posebno definisati način izbora Savjeta RTCG, drugi pododbor bavio bi se razmatranjem nacrta zakona o medijima, uz analizu seta medijskih zakona sa eventualnim izmjenama i dopunama.

U oba odbora predloženo je da zamjenik rukovodioca bude iz opozicije. Miodrag Vuković iz DPS-a predložen je za rukovodioca pododbora čiji je zadatak detaljna analiza primjene izbornog i drugog pravnog okvira od značaja za izborni proces i ambijent, sa definisanjem prijedloga rješenja ako je to neophodno, uključujući Ustav. Zamjenik u tom pododboru bio bi Miodrag Lekić. Branka Bošnjak iz DF-a rukovodila bi pododborom za definisanje prijedloga kodeksa etičkog ponašanja u izbornim kampanjama, a zamjenica rukovodioca bila bi Branka Tanasijević iz DPS-a. Branimir Gvozdenović rukovodio bi pododborom čiji bi zadatak bio razmatranje rješenja po pitanju izbora članova Sudskog savjeta iz reda uglednih pravnika.

Strahinja Bulajić bio bi zamjenik rukovodioca u tom pododboru. U svakom pododboru, osim rukovodioca i njegovog zamjenika, bili bi po predstavnik Sekretarijata, logistike i NVO, kao i po jedan ekspert. Predložena rješenja nijesu konačna, jer će članovi Odbora u narednih sedam dana dostaviti svoje sugestije i o konačnoj metodologiji rada postići dogovor na narednoj sjednici.

Komentari: 2

Bosko

15. 11. 2018 - 06:37

U praksi ovo znaci da ce DPS upravljati sa svih 14 odbora.Sa 9 direktno a sa ostalih 5 indirektno preko svojih satelita SDPa I DFa.Drsko nema sto.
Slon Trupko

15. 11. 2018 - 07:11

A sto nema mog omiljenog udbasa Gorana Danilovica xaxax
Novi komentar