Obilježeno 75 godina ZAVNO-a i 70 godina SUBNOR-a

Hodžić: Sa Crnom Gorom imamo sve, bez nje nemamo sebe

U Kolašinu je održana Svečana akademija povodom 75 godina ZAVNO-a za Crnu Goru i Boku i 70 godina od osnivanja SUBNOR-a i antifašista Crne Gore.  Sjednici je prisutvovao predsjednik države Milo Đukanović.
Objavljeno: 15. 11. 2018 - 13:48 Promjenite veličinu teksta: A A A

Predsjednik SUBNOR-a i antifašista Crne Gore Zuvdija Hodžić sa svečane sjednice poručio je "sa Crnom Gorom imamo sve, a bez nje ne bi imali ni sebe".

"SUBNOR je bio i ostao najdržavotvornija i najpatriotskija crnogorska organizacija i društvena snaga, velikog i zasluženog ugleda i uticaja i van granica Crne Gore. Mi se ne opredjeljujemo stranački, ali se radujemo što su članovi naše organizacije lideri stranaka demokratske i crnogorske orjentacije. Nažalost imamo i opoziciju, koja nije opozicija prema Vladi, već prema državi, zbog čega nam je svima gore", kazao je Hodžić.

Potpredsjednik Vlade Zoran Pažin iz Kolašina je poručio da je istorija htjela da 2018. bude godina crnogorskih jubileja. Podsjetio je da je prije 75 godina u slobodarskom Kolašinu konstituisan ZAVNO.

"Nije antifašistički duh ugašen u Kolašinu ni nakon 18 nacističkih bombardovanja, nikada crnogorski antifašisti nijesu dozvolili da se u ponosnoj partizanskoj prijestonici Crne Gore ugasi iskra slobode", istakao je Pažin.

"Vođena ovom istom žeđi za slobodom i pravdom, Crna Gora se 90-ih godina prošlog vijeka izdigla visoko iznad mraka balkanskog velikonacionlanog bezumlja, da bi se na majskom referendumu 2006. konačno vratila sebi, trajno ugradivši vrijednosti antifašizma u temelje obnovljene državnosti", podsjetio je Pažin.

Kazao je i da  savremena Crna Gora duguje antifašizmu više nego bilo kojoj drugoj emanicipatorskoj i državnoj ideji.

"Nasljeđe crnogorskog antifašizma koje nam je ostavljeno u amanet i kojem danas odajemo počast obavezuje nas da čuvamo ono najvrednije u građanskom biću Crne Gore, a to je privrženost ideji pravde i  slobode", kazao je Pažin.

I predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković ranije danas čestitao je SUBNOR-u 75 godina zasijedanja ZAVNO-a za Crnu Goru i Boku, te 70 godina od osnivanja SUBNOR-a i antifašista Crne Gore. Čestitku je uputio i predsjednik Skupštine Ivan Brajović.

 

 

Komentari: 6

moj lijepi tonjasine

15. 11. 2018 - 14:34

od mesara-kobasicara postanes direktor banke . Pa de to ima ?
Amfilohijeva šarenica

15. 11. 2018 - 14:43

U Srbiji sa završenom srednjom školom postaneš jedan od najuglednijih akademika Sanu. A, možeš i predsednik države.
Slucajno prolaznik

15. 11. 2018 - 16:07

U pravu si potpuno, i to je narocito bilo onda kads su ljudi iz CG hrlili u Srbiju i srpske gradove i tamo zauzimali rukovodeca mjesta po partijskoj liniji ili po rodbinskoj liniji bez imalo obrazovanja ili kvalifikacija. Ta je stvar opste poznata. A ima jos jedan nonsens. Velite vi montenegrini da nas je Srbija okupirala, da smo bili konija Srbije. Cudo jedno kako to narod sa okupirane teritorije hrli kod okupatora i tamo zauzima rukovodeca mjesta. Dozovi se pameti, dovoljna ti je samo ova jedna cinjenica da shvatis da je CG bila, ostala i bice ono sto je i nekad bila u vrijeme Njegosa,i Kralja Nikole. A ti procitaj kako su se oni izjasnjavali, kojim jezikom govorili i kako se narod tada pisao.
Amfilohijeva šarenica

15. 11. 2018 - 19:15

Ne vidim razloga za ovoliku i ovakvu tvoju pisaniju. Dakle,: "U Srbiji sa završenom srednjom školom postaneš jedan od najuglednijih akademika Sanu. A, možeš i predsednik države." Ko ne zna, akademik je Bećković a predsjednik je Nikolić. Naravno da sam Montenegrin, ne pada mi na pamet da budem izdajnik Crne Gore.
Momčilo,Pljevlja

15. 11. 2018 - 16:40

A ne, nego moraš mnogo mrzjeti Crnu Goru, i moraš to jasno i glasno ponavljati svaki dan...i onda slijedi nagrada, naučnik, akademik,prešjednik....
Džaka

15. 11. 2018 - 15:09

Moj lijepi tanjasine. Veliš da Bošnjaci ne treba da budu direktori a vjerovatno ni poslanici i akademici, niti išta valjano, već su svi mesari, kobasičari i hajvani, dok tvoji velikosrbi pucaju od prevelike pameti.
Novi komentar