Usvojena Deklaracija

EP: Opozicija da se vrati u parlament, pozdravljen snažan ekonomski rast

Parlamentarni odbor za stabilizaciju i pridruživanje EU i Crne Gore (POSP) usvojio je Deklaraciju u kojoj je pozvao ostatak opozicije da učestvuju u radu parlamenta, pozdravio dogovor vlasti i opozicije oko formiranja odbora za izborno zakonodavstvo, pozdravio snažan ekonomski rast, potrebni koknretni rezultati u borbi protov korupcije i kriminala.
Objavljeno: 15. 11. 2018 - 16:55 Promjenite veličinu teksta: A A A

EP je konstatovao da postoji napredak u pregovaračkim poglavljima 23. I 24 koje se odnose na vladavinu prava, borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala ali upozorio da mora biti konkretnijih rezultata na terenu, ukazuju  se da su zabrinuti jer nema napretka u medijskim slobodama i ukazuju da se mora zaštiti privatna imovina, nakon što su usvojene izmjena Zakona o ekstroprijaciji.

EP pozvao ostatak opozicije da učestvuju u radu parlamenta

U Deklaraciji se pozdravlja činjenica da najveći dio opozicije učestvuje u radu Skupštine, ali i pozivaju poziva sve političke snage da se angažuju u sadržajnom i inkluzivnom političkom dijalogu u Skupštini, kako bi obavljali svoje parlamentarne dužnosti prema glasačima i jačali zakonodavnu i nadzornu ulogu Skupštine.

U Deklaraciji se pozdravlja dogovor vlasti i opozicije koji je rezultirao formiranjem privremenog skupštinskog odbora zaduženog za unaprjeđenje sveukupnog izbornog ambijenta sa ciljem izrade detaljne analize primjene izbornog i drugog pravnog okvira, razmatranja rješenja po pitanju izbora članova Sudskog savjeta iz reda uglednih pravnika; jačanja kapaciteta Državne izborne komisije i Agencije za sprječavanje korupcije i razmatranja nacrta zakona o medijima i zakona o nacionalnom javnom emiteru RTCG.

Evropski parlament ohrabruje sve poslaničke klubove u Skupštini Crne Gore da uzmu učešće u njegovom radu. Naglašava značaj potpune funkcionalnosti Parlamenta za evropski put Crne Gore.

 

EP: Napredak u vladavini i prava i borbi protiv korupcije i kriminala, ali potrebni konkretni rezultati

U Deklaraciji se konstatuje napredak u pregovaračkim poglavljima 23 i 24 koja se odnose na vladavinu prava i borbu protiv koruccije i kriminala.

Naglašava se da je i dalje od suštinskog značaja za ukupnu dinamiku pregovaračkog procesa da reforma sistema vladavine prava proizvede konkretnije rezultate na terenu.

U Deklaraciji se insistira na potrebi da se nastavi sa ostvarivanjem konkretnih rezultata u slučajevima borbe protiv korupcije na svim nivoima i organizovanog kriminala, uključujući učinkovite finansijske istrage, oduzimanje imovine, krivična gonjenja i pravosnažne presude, posebno u oblastima kao što su pranje novca i trgovina ljudima; u tom smislu, poziva na jačanje kapaciteta Agencije za sprječavanje korupcije;

EP: Zabrinuti zbog nedostatka napretka u oblasti medijskih sloboda

U Deklaraciji se ponavlja zabrinutost zbog nedostatka napretka u oblasti medijskih sloboda; osuđuje neprihvatljivi politički i urednički pritisak na novinare i medijske organizacije; osuđuje sve vrste napada na novinare, uključujući oružani napad na novinarku Vijesti Oliveru Lakić, 8. maja 2018. godine, kao i stare slučajeve nasilja nad novinarima; poziva nadležne organe da efikasno istraže i procesuiraju ove slučajeve dajući im prioritet u radu, posebno one gdje postoji rizik od zastarijevanja, jer funkcionalni, profesionalni i istinski nezavisni mediji predstavljaju ključni aspekt medijskog pluralizma.

EP naglašava da javni servisi uvijek treba da ostanu nezavisni i zaštićeni od neprimjerenog uticaja i političkog pritiska sa bilo koje strane; poziva na unaprjeđenje profesionalizma medija;

Konstatuje da je privatno vlasništvo osnovno pravo, koje se štiti; poziva državne organe da obezbijede pravičan postupak u razumnom roku prilikom sprovođenja postojećeg nacionalnog pravnog okvira, uključujući onog koji se odnosi na imovinska prava i povraćaj imovine.

EP pozdravio jak ekonomski rast i regionalnu saradnju

U Deklaraciji se pozdravlja jak ekonomski rast države od 4,4% BDP-a u 2017. godini i konstatuje projektovani od 3,8% u 2018. godini; konstatuje trenutni visok budžetski deficit i rastući javni dug; pozitivno ocjenjuje uvođenje strože fiskalne politike za rješavanje problema koji se odnose na dug; ohrabruje unaprjeđenje poslovnog i investicionog okruženja i povećanje produktivnosti i konkurentnosti.

Pohvaljuje Crnu Goru zbog njene posvećenosti regionalnoj saradnji i konstruktivne uloge u održavanju regionalne stabilnosti i Ističe značaj regionalne saradnje u okviru Berlinskog procesa.

Ističe se i da da svaka zemlja kandidat za EU mora da se ocjenjuje prema sopstvenim zaslugama.

 

Komentari: 1

Tesla

15. 11. 2018 - 17:53

Bravo.E sad cekam pljuvace po drzavi ,demagoge i nevladine organizacije koje honorarno dobijaju platu na izmisljenu glupost POCNU da negiraju gore navedeno i okrecu pricu kako EU pojma nema.Pa da,rekao bih da nemaju pojma sa kim normalan narod ima posla. Ajmo Dritane,Becicu,Calovicka ili Medjede,sezona je otvorena i imate 24 sata (treba sve izmisliti i napisati a to kosta vremena).
Novi komentar