MJU: Više ministarstava finansiraće projekte NVO u narednoj godini

Vlada je danas donijela Odluku o utvrđivanju prioritetnih oblasti od javnog interesa i visine sredstava za finansiranje projekata nevladinih organizacija (NVO) u narednoj godini, po kojoj će za finansiranje projekata u tim oblastima izdvojiti 0,3 odsto tekućeg budžeta.
Objavljeno: 15. 11. 2018 - 20:02 Promjenite veličinu teksta: A A A

Državni sekretar u Ministarstvu javne uprave, Goran Jovetić, kazao je nakon sjednice da je će za podršku projektima i programima u oblasti zaštite lica sa invaliditetom biti izdvojeno 0,1 odsto tekućeg budžeta.

On je istakao da je, u odnosu na prethodnu godinu, veći broj ministarstava predložilo više prioritetnih oblasti od javnog interesa.

„Prošle godine, 12 ministarstava je dobilo sredstva za finansiranje projekata i programa NVO u 18 oblasti od javnog interesa, dok je u 2019. godinu 15 ministarstava dobilo sredstva za 20 oblasti“, kazao je Jovetić.

Vlada je danas donijela i Nacionalni akcioni plan za sprovođenje inicijative Partnerstva za otvorenu upravu (OGP) Crne Gore 2018- 2020, koji je izradio operativni tim koji čine predstavnici državnih organa i NVO sektora.

Prema riječima Jovetića, izrada Nacionalnog akcionog plana je najvažnija komponenta učešća države u toj inicijativi, jer predstavlja rezultat procesa u kome Vlada u saradnji sa civilnim društvom definiše obaveze za podsticanje transparentnosti, odgovornosti i učešća javnosti.

„Učešćem u OGP inicijativi, usmjeravamo se na pet ključnih obaveza: poboljšanje javnih usluga, učešće građana, pristup informacijama - otvorenost organa državne uprave, efikasnije upravljanje javnim resursima i povećanje javnog integriteta“, precizirao je Jovetić.

On je kazao da će, u okviru tih oblasti, biti realizovane ukupno 23 aktivnosti.
„Akcioni plan je izrađen u najvećoj mjeri kroz princip povećanja pristupa novim tehnologijama za otvorenost i odgovornost javne uprave“, dodao je Jovetić.

Komentari: 0

Novi komentar