Višesatni nestanak struje u srijedu donio stare probleme

Tek će se utvrđivati da li je bilo štete

Višesatni nestanak struje zbog oštećenja dalekovodnog užeta na 110 kilovoltnom dalekovodu ,,Podgorica 2 - Podgorica 4“, a potom i usljed velikog kvara u trafostanici ,,Mareza“, donio je probleme u najvećem dijelu grada na desnoj obali Morače.
Objavljeno: 16. 11. 2018 - 06:00 Promjenite veličinu teksta: A A A
Tek ce se utvrdivati da li je bilo stete
Ekipe CGES-a u trafostanici ,,Mareza“

Bez struje su od 10:30 bile brojne stambene zgrade, ali i poslovni objekti u tom dijelu grada. Pojedini objekti bili su i bez vode jer im se snabdijevanje obezbjeđuje električnim pumpama. Na nekoliko raskrsnica koje su među najprometnijima nijesu radili semafori, pa se ubrzo stvorila velika gužva u saobraćaju, koja se osjetila i u drugim djelovima grada. Srećom, ozbiljnijih posljedica nije bilo osim nekoliko manjih sudara.

Na pitanja Pobjede, iz velikih trgovačkih lanaca odgovoreno je da u ovakvim situacijama napajanje strujom za svoje prodavnice obezbjeđuju agregatima. Tvrde da u tim prodajnim objektima nije bilo problema u radu, ali, što je još važnije, ni u obezbjeđivanju sanitarne ispravnosti lako kvarljive robe. Slična je situacija i u trgovačkim centrima, Delta sitiju, Siti molu i Bazaru, koji imaju alternativne načine napajanja strujom.

Međutim, što se tiče malih potrošača, od kojih su neki bili bez struje gotovo do ponoći (kompletno snabdijevanje električnom energijom uspostavljeno je u 23:38), situacija je ipak bila drugačija. Uobičajeno je da prilikom nestanaka i dolazaka struje dođe do strujnih udara od kojih stradaju kućni aparati. Pravna savjetnica u Centru za zaštitu potrošača Jasna Božović, međutim, kaže da juče nijesu imali nijednu prijavu za eventualnu štetu, niti zahtjev za pružanje druge vrste pomoći zbog nestanka struje.

- Nijesmo imali pozive građana u vezi sa nestankom struje u srijedu. Moguće je da ih bude narednih dana, ali za sada ih nema - kazala je za Pobjedu pravna savjetnica u CEZAP-u.

Na pitanje kakva su prava građana u takvim situacijama, ona kaže da u slučaju nastanka materijalne štete (kvara uređaja usljed strujnog udara i slično), potrošači mogu da prijave nastanak štete komisiji CEDIS-a.

- Komisija odlučuje o njihovom zahtjevu za naknadu štete. U slučaju da nijesu zadovoljni naknadom, mogu pokrenuti sudski postupak gdje su obavezni da dokažu nastanak i iznos štete, kao i uzročno-posljedičnu vezu, odnosno da dokažu da do kvara nije došlo njihovom krivicom – objasnila je Božović.

Ona je naglasila da Zakon o zaštiti potrošača ne reguliše odnose između pravnih lica, odnosno eventualnu štetu nastalu u poslovnim objektima.

- Na odnose između pravnih lica u ovakvim slučajevima primjenjuje se Zakon o obligacionim odnosima. Pravna lica mogu sudskim putem da ostvare pravo na naknadu štete – kazala je Božović.

U Crnogorskom elektroprenosnom sistemu juče nijesu mogli da daju ni približnu prognozu o šteti koja je nastala na postrojenjima i elektro-prenosnoj mreži, kao ni o tome koliko će havarija u srijedu koštati kompaniju.

Komentari: 0

Novi komentar