Simović i Šarović potpisali sporazum

Crnogorsko iskustvo u procesu pristupanja EU putokaz za BiH

Crna Gora je na planu evropskih integracija u oblasti poljoprivrede lider u regionu i njeno iskustvo u procesu pristupanja biće izuzetno značajno za Bosnu i Hercegovinu, ocijenio je danas potpredsjedavajući Savjeta ministara Bosne i Hercegovine i ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa te države Mirko Šarović nakon susreta sa potpredsjednikom Vlade i ministrom poljoprivrede i ruralnog razvoja Crne Gore Milutinom Simovićem.
Objavljeno: 16. 11. 2018 - 11:00 Promjenite veličinu teksta: A A A

Potpredsjednici vlada dvije zemlje imali su  bilateralni sastanak na marginama Ministarske konferencije o poljoprivredi i ruralnom razvoju koja se održala u Strugi.

Tokom susreta potpisan je Sporazum o saradnji u oblasti poljoprivrede i ruralnog razvoja između Crne Gore i BiH.

Simović je ocijenio da je sporazum još jedan iskorak u kreiranju dodatnog okvira za produbljivanje saradnje i dobrosusjedskih i prijateljskih odnosa dvije države.

On je kazao da Sporazum daje mogućnost za razvoj saradnje ne samo u oblasti poljoprivrede i ruralnog razvoja, već i u oblastima šumarstva i vodoprivrede. „Siguran sam da će kolegama iz Bosne i Hercegovine dobro doći naša iskustva na planu EU integracija, posebno u dijelu otvaranja pregovaračkih poglavlja, ispunjavanja početnih i završnih mjerila, kao i korišćenja pretpristupnih sredstava“, kazao je Simović poručujući da će Crna Gora ponuditi kompletnu insititucionalnu pomoć BiH.

Potpredsjedavajući Savjeta ministara BiH Mirko Šarović istakao je da je za njegovu zemlju izuzetno važno iskustvo Crne Gore u napretku ka članstvu u EU, posebno u sektoru poljoprivrede gdje je, kako je ocijenio, Crna Gora lider u regionu. „Odmakli ste u tom procesu dobro, mi smo na početku. Tek sada smo u prilici da koristimo pretpristupna sredstva podrške za poljoprivredu i ruralni razvoj i vaše iskustvo će nam mnogo značiti“, kazao je Šarović koji se zahvalio Vladi Crne Gore i potpredsjedniku Simoviću na iskazanoj podršci.

Potpredsjednici su ocijenili važnom i činjenicu da Crna Gora i BiH nemaju otvorenih pitanja, niti primjera, kakvi se često dešavaju u regionu, da se uspostavljaju mehanizmi koji predstavljaju barijere u trgovini i sofisticirani protekcionizam.

„Možemo ohrabriti privrednike dvije zemlje da će Crna Gora i Bosna i Hercegovina i u narednom periodu gajiti odnos otvorenosti i poštovanja potpisanih sporazuma o slobodnoj trgovini“, poručio je potpredsjednik crnogorske Vlade Milutin Simović.

Simović je na marginama Ministarske konferencije imao i bilateralne susrete sa ministrom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Makedonije Ljupčetom Nikolovskim, ministarkom poljoprivrede, šumarstva i prehrane Slovenije Aleksandrom Pivec, kao i ministrom poljoprivrede, prehrane i šumarstva Bugarske Rumenom Porodžanovim.

Komentari: 0

Novi komentar