MORT povodom navoda o devastiranju Tare

Radulović: Izvještaj UNESCO-a će pokazati da li nosimo korito u Pljevlja, pucaju li bombe pored glave

Ministar održivog razvoja i turizma, Pavle Radulović, demantovao je danas pisanja pojedinih medija i navoda NVO organizacija o devastiranju korita Tare zbog čega će, suza Evrope, navodno biti skinuta sa liste UNESCO-a.
Objavljeno: 16. 11. 2018 - 11:00 Promjenite veličinu teksta: A A A

Radulović je danas u MORT-u organizovao preskonferenciju sa širokim timom stručnjaka kako bi građanima Crne Gore predstavio činjenice a ne manipulacije terminima. On je kazao da neće prisustvovati današnjem okruglom stolu jer to učešće ne bi doprinijelo razjašnjavanju situacije.

''Pozvao bih medije i pojedine NVO da se ne bave manipulacijama i da ne plaše narod koji sjedi za televizorima. Lako je preplašiti sve njih kada se iz neznanja ili čiste manipulacije plasiraju dezinformacije. I ovo nije novo, već konstantno traje. Pričali su da nagrdismo Kotor i da više neće biti zaštićen, pa da nosimo korito rijeke Tare ne znam ni ja đe vjerovatno u Pljevlja, pa da nam pucaju bombe pored glave, a ništa od toga naravno nije tačno. Ovdje se radi o usko sturčnoj dokumentaciji i o usko stručnim terminima i potrebno je posebno razumijevanje kako bi se vršio dijalog na tom nivou'', kazao je Radulović.

Povodom najnovije informacije da radnici kineske kompanije danima rade na mjestu gdje je zakopana aktivna bomba, Radulović je kazao da se radi o netačnim informacijama.

mrt-press3

''Ja moram da priznam da ja više vjerujem mojim stručnjacima nego nekom dnevnom listu. Pazite, ja sam bombu vidio samo na televiziji i nešto malo dok sam bio u vojsci, ja ne znam kako se ona deaktivira, ali sam dobio informaciju od čelnih ljudi iz struke koji su zaduženi za to, da je bomba deaktivirana i da se danas očekuje njeno premještanje. Mi možemo laički da tvrdimo svakakve stvari ali odgovorna lica od struke stoje iza svojih navoda. Vi ako odete kod doktora pa vam on umjesto penicilina da vodu teško da ćete moći vitu nešto da uradite povodom toga. Takođe ovdje prozivamo ne samo nas već i ozbiljne firme. Pa zar bilo ko misli, da ovako renomirana firma koja aktivno izvodi radove i u Evropskoj uniji bi dozvolila sebi da pošalje radnike na mjesta u kojima bi im životi bili ugroženi i u kojima bi im bombe letjele pored glave? Takvi navodi nisu korektni ni prema građanima Crne Gore ni prema stručnim ljudima koji rade tamo'', kazao je Radulović.

Povodom još uvijek aktuelne teme izmještanja korita Tare, Radulović navodi da se radi o manipulaciji terminima.

''Moramo napraviti razliku između građevinskih termina i termina kod očuvanja životne sredine. Prema terminu očuvanja životne sredine izmještanje korita bi značilo da smo ga mi uzeli i prenijeli negdje drugo. Da smo to uradili kako bi voda i dan danas tekla ispod onog mosta koji se vidi na ''spornim'' slikama, kako je tekla i godinama ranije. Za građevinca izmještanje je sve što treba da pomjeri sa mjesta A na mjesto B makar to bilo i jedan santimetar. Tako da se ovdje ne radi o izmještanju korita već o regulisanju vodotoka'', kazao je Radulović. Iz CRBC-a su na konferenciji potvrdili navode ministra i dodali da kada su poslali izvještaj da je tačno da se radi na izmještanju korita, mislili su na prethodno navedeno - da se radi o korekciji.

mrt-press6

Radulović je dodao da je Tara godinama sama od sebe izmještala svoj vodotok.

''Ako pogledate snimke od 2006. 2010. 2014. i današnje vidjećete da je Tara više puta zbog svoje jačine mijenjala vodotok. Ko je imao prilike da je vidi 2010. sjetiće se da je Tara čupala drvo iz korijena i nosila ga kao da je slama. Ona je te iste godine toliko narasla da je praktično odsjekla od svijeta Mataševo i Verušu. Tako da je vodotok Tare jednostavno regulisan i biće regulisan svuda gdje dolazi u dodir sa seobinama, a naravno sve u skladu sa međunarodnim konvencijama'', pojasnio je ministar.

Radulović se osvrnuo na još jednu, kako kaže, manipulaciju terminima, a to je priča o deponiji.

mrt-press4

''Mene često optužuju da pozivam javnost da vjeruju meni a ne snimcima. Ja to nikada nisam rekao. Vi kada građaninu kažete riječ deponija, on će misliti na nešto kataklizmično, da je tamo biohemijski otpad, opasan po život svih i šta već ne. Deponija, u građevinskom terminu znači odlagađnje viška materijala jer se to zove - deponovanje.Prema elaboratu, šest lokacija je uredu a osam mikrolokacija nije i rečeno je da se nađe alternativa. To smo i u radili i dobili građevinsku dozvolu za deponovanje viška materijala. Tako da kada bi se ušlo u stručnu terminologiju i kada bi slušali ljude od struke a ne NVO aktiviste, ne bi bilo mjesta za paniku. Moram naglasiti da je najbliže odlagalište udaljeno čak sedam kilometara od onih spornih snimaka i fotografija. E na to sam se ja odnosio kada sam kazao da brkamo snimke sa dokumentacijom'', kazao je Radulović i pojasnio da će se višak materijala koristiti za dalje korigovanje toka Tare, dok za neiskorišćeni materijal postoji mjesto za deponovanje sa odobrenom građevinskom dozvolom.

On je dalje kazao da MORT nikada nije demantovao da se u toku radova dešavaju problemi. Radulović je kazao da su svi problemi dokumentovani i da se konstantno vrši monitoring.

''Svi aspekti životne sredine su pod budnim okom. Dešavaju se problemi ali su oni više distorzija. Što je i normalno. Kada sprovodite ovako kompleksan i veliki projekat mora negdje izbiti problem, ali se ti problemi brzo rješavaju. Sada ako neko misli da se autoput može izgraditi a da se voda ne zamuti, taj onda i ne zna najbolje šta priča. Potpuno je normalno i očekivano da u jeku radova stanje bude najgore, ali tu niko nije kriv. Mi smo imali pad kvaliteta vode ali PH vrijednost nikada nije bila kritična. Dešavalo se da kvalitet padne sa A1 ali se sam opet vrati nakon par mjeseci. Primjera radi maksimalni dozvoljeni PH je osam i po a u mlijeku iz tetrapaka imate deset. Na svim nalazima i rezultatima monitoringa koji se konstantno vrše je rečeno da nema opasnog zagađenja. Organska zagađenost je nešto što voda spira i onog momenta kada ocijenimo da to može da predstavlja prijetnju mi zabranimo radove kao što smo i radili. Na kraju krajeva Tara se zamuti i sama od sebe pa tada niko ne diže galamu. Slobodno pitajte stručnjake kakav je bio prvi narct kojim bi autoput išao duž Tare, a sada se stvara problem kada smo na najbezbolnijem mjestu je, eto da kažem, pregazili'', kazao je Radulović i dodao - ako ćemo birati između očuvanja životne sredine i završnog roka radova uvijek ćemo odabrati životnu sredinu.

mrt-press5

Ministar je na kraju pozvao javnost da ne vjeruju ni njemu, ni ovlašćenim stručnjacima već nalazu stručnog tima UNESCO-a.

''Iako je delegacija UNESCO bila u Crnoj Gori da se bavi NP Durmitor, mi smo ih zamolili da obiđu korito i da vide sami i da nam kažu ima li tu nešto što bi ugrozilo status Tare. Mi smo vidjeli njihove izraze lica i već sada mogu da kažem rezultat izvještaja. Ali ajde da govorimo jezikom činjenica, da ne vjerujete ni meni, ni terminologiji, ni stručnjacima već da sačekamo izvještaj direktno od stručnog tima UNESCO-a koji će brzo biti gotovo i koji će brzo stići'', zaključio je Radulović.

Komentari: 4

Kremo Rasov

16. 11. 2018 - 11:29

DA SU KINEZI BILO KAKU REKLAMU OBJAVILI U VIJESTIMA NISTA OD OVE PRICE NEBI BILO
Sarlatan

16. 11. 2018 - 11:39

Vidi li premijer Markovic koliki je sarlatan ovaj ministar.Sve se poziva na struku, a za sebe veli da je nestrucan. Medjutim koliko ja vidim niko od njega ne moze doci do rijeci. On sve objasnjava nekim "debilnim" komparacijama, kao ona za vodu i penicilin. Covjece, sve se vidi i sve je jasno.
uliva nepovjerenje

16. 11. 2018 - 14:43

Sam njegov nasup je pun nesigurnosti i improvizacije . Siguran sam da ce ga ovi potpuno demantovati nakon cega bi definitivno trebao napustiti mjesto koje mu ne pripada.
Ministar

16. 11. 2018 - 20:16

zvani "Ovaj". Na javnoj sceni nema osobe koja više upotrebljava poštapalicu "ovaj" od njega. A ko se pripomaže sa ovakvim poštapalicama, obično mu nedostaje argumenata.
Novi komentar