"Laže da mu je u Makedoniji bio ugrožen život"

Zaev: Gruevski da kaže da li je prebjegao ili je kidnapovan

Makedonski premijer Zoran Zaev pozvao je poslanika i bivšeg premijera Nikolu Gruvskog i Mađarsku da kažu da li je dobrovoljno prebjegao u tu zemlju ili je kidnapovan.
Objavljeno: 16. 11. 2018 - 16:54 Promjenite veličinu teksta: A A A

Na konferenciji za novinare Zaev je rekao da je jedno jasno - da je Gruevski pobjegao preko Albanije i Crne Gore mađarskim diplomatskim vozilom i da nema dileme da je u Budimpešti.

"Javno postavljam pitanje, znajući kako su se dešavale stvari, da li je Gruevski dobrovoljno napustio Makedoniju prije izdavanja naredbe za privođenje ili je možda bio kidnapovan? Očekujem da Gruevski i Mađarska odgovore, jer tu se otvaraju i druga pitanja i u pogledu prava na azil i nekih drugih okolnosti", rekao je Zaev.

Premijer Makedonije je dodao da Gruevski "laže da mu je u Makedoniji bio ugrožen život".

Zaev je rekao da Makedonija očekuje da odbjegli bivši premijer, koji je osuđen na dvogodišnju zatvorsku kaznu, bude vraćen da odsluži kaznu, kao i da Mađarska poštuje međunarodno pravo i da "prijateljstvo dokaže time što će vratiti Gruevskog".

"Uvjeravam građane da ćemo da uradimo sve što je u našoj nadležnosti da Gruevski bude ekstradiran i da odsluži kaznu u Makedoniji. Nećemo stati dok se to ne desi", rekao je makedonski premijer, dodajući da će svi postupci biti vođeni pažljivo da se na naruši prijateljstvo s Mađarskom.

Zaev je rekao da su u Makedoniji policija i tužilaštvo otvorili istragu i da će o tome biti obaviještena i EU. Makedonija očekuje saradnju zemalja članica i, prije svega, poštovanje međunarodnog prava, dodao je on.

Premijer Makedonije je rekao da je nezadovoljstvo makedonskih građana zbog bjekstva Grevskog opravdano veliko.

Zaev je ocijenio da je Gruevski bjekstvom u Mađarsku priznao da je kriv za djelo za koje je osuđen - za nezakonitu nabavku luksuznog Mercedesa u vrijeme dok je bio premijer.

Komentari: 0

Novi komentar