Delegaciju Skupštine čine Obrad Mišo Stanišić i Genci Nimanbegu

Počelo godišnje zasjedanje parlamentarne skupštine NATO

Prvi dan zasijedanja, 16. novembar 2018. godine, započeo je sastankom sekretara delegacija tokom kojeg su, u cilju uspješne realizacije skupa, razmotrena organizaciono-tehnička pitanja a učesnici sastanka su, između ostalog, upoznati sa realizovanim pripremama predstojećih zasijedanja: Proljećnog u Bratislavi u Slovačkoj, 31. maj-3.jun 2019. godine i 65. Godišnjeg, 11-14.oktobar 2019. godine u Londonu, , zatim sastanka Stalnog komiteta 29–30. mart naredne godine u Zagrebu u Hrvatskoj, i drugih aktivnosti Parlamentarne skupštine NATO planiranih u predstojećem periodu.
Objavljeno: 16. 11. 2018 - 21:11 Promjenite veličinu teksta: A A A

Uslijedio je Koordinacioni sastanak NATO Parlamentarne skupštine, kojem su prisustvovali članovi Biroa te predsjedavajući komiteta, potkomiteta i izvjestioci.

U završnici prvog radnog dana Godišnjeg parlamentarnog zasijedanja u 2018.godini, realizovan je Ad hoc sastanak članova Specijalne grupe za Mediteran i Bliski istok i delegacija sa ovog područja, učesnika Koordinacionog sastanka i šefova delegacija članica Parlamentarne skupštine NATO.

Tokom sastanka, nakon uvodnih riječi predsjednice NATO PA Rase Jukneviciene iz Litvanije i predsjedavajućeg Komiteta za Mediteran i Bliski istok Philippe Folliota iz Francuske, učesnicima sastanka se putem video linka obratio predstavnik Rafik Hariri Centra za Bliski Istok Atlantskog savjeta Faysal Itani izlaganjem na temu: „Mogući koraci ka naprijed u Siriji“.

Uslijedila je prezentacija kodirektorice na Programu o civilno-vojnim odnosima u arapskim zemljama, predstavnice Carnegie Centra za Bliski istok Loulouwa Al Rachid o: „Situaciji u Iraku“, praćeno vremenom opredjeljenim za diskusiju učesnika.

64. Godišnjim zasijedanjem, Parlamentarna skupština NATO počev od svog osnivanja, obezbjeđuje forum za uspostavljanje međunarodnog parlamentarnog dijaloga o aktuelnim bezbjednosnim temama te pitanjima političkog, društvenog i socijalnog karaktera s tim u vezi.

Imajući u vidu naprijed iznijeto, godišnje sjednice Parlamentarne skupštine NATO predstavljaju najviše domete aktivnosti ove organizacije tokom kojih delegati, na temelju sprovednih rasprava i razmjene mišljenja, usvajaju predloge izvještaja i druge akte, uspostavljajući dijalog po aktuelnim temama iz oblasti bezbjednosti.

64. Godišnje zasijedanje Parlamentarne skupštine NATO u Halifaxu okuplja više od 50 nacionalnih parlamentarnih delegacija, predstavnika zemalja članica, pridruženih zemalja, regionalnih partnerskihi Mediteranskih pridruženih zemalja i posmatrače, te goste iz zemlje domaćina i inostranstva.

Tokom ovog zasijedanja diskusije učesnika će u najznačajnijem dijelu biti fokusirane na aktuelne teme iz oblasti međunarodne bezbjednosti i pitanja s tim u vezi, biće usvojeni predlozi izvještaja komiteta o kojima je vođena rasprava tokom Proljećnog zasijedanja održanog u maju 2018. godine u Varšavi u Poljskoj, i formulisane političke preporuke s tim u vezi.

Delegaciju Skupštine Crne Gore koja učestvuje u radu 64. Godišnjeg zasijedanja Parlamentarne Skupštine NATO čine Obrad Mišo Stanišić, šef Delegacije, i Genci Nimanbegu, član.

Zasijedanje Parlamentarne skupštine NATO sjutra nastavlja rad.

Komentari: 0

Novi komentar