Reakcije na Rezoluciju DPS-a o Podgoričkoj skupštini

Od primjerene forme do beznačajnog dokumenta

Predstavnici političkih stranaka i poslanici različito su komentarisali Prijedlog rezolucije povodom stogodišnjice Podgoričke skupštine, kojom se njene odluke proglašavaju nelegalnim i ništavnim a ocjene idu od toga da je riječ o primjerenoj formi do beznačajnog dokumenta. DF je najavila da će predložiti svoju rezoluciju kojom će, kako je saopšteno, „snažno osuditi i van snage staviti sramni čin kapitulacije Crne Gore iz 1916. godine“.
Objavljeno: 17. 11. 2018 - 07:32 Promjenite veličinu teksta: A A A

Nezavisni poslanik Neđeljko Rudović kazao je za Pobjedu da „Podgoričku skupštinu treba da doživimo kao opomenu, a ne da je koristimo za partijske i druge profite“ nakon što je DPS je u četvrtak podnijela Skupštini Prijedlog rezolucije povodom stogodišnjice Podgoričke skupštine, kojom se njene odluke proglašavaju nelegalnim i ništavnim.

„Nesporno je da je Podgorička skupština tamna mrlja crnogorske istorije. Možda i najteža rana jer su neki od sinova ove zemlje jednodušno podržali nestanak svoje države, ukidanje njene dinastije i crkve. Kakve god da su bile okolnosti uoči i u dane zasijedanja, opravdanje za takav čin ne postoji. Crna Gora, da bi bila vječna, mora gledati naprijed i nalaz i t i m o d e l d a s v i n j e n i stanovnici, kako god se nacionalno osjećali, budu lojalni i ponosni građani Crne Gore, a da bismo to ostvarili Crna Gora mora biti svih nas“, kazao je Rudović. On je istakao da „možda zato što Crna Gora krajem 19. i početkom 20. vijeka nije bila država svih jednako nego više posjed gospodara i glavara, treba tražiti razloge za to da je značajan dio Crne Gore 1918. podržao njeno ukidanje.

nedeljko-nedjo-rudovic-ura-press-2208-2016-mara-babovic-022-6

SDP je Prijedlog rezolucije koju je DPS procesuirao parlamentu povodom stogodišnjice Podgoričke skupštine, okarakterisao kao „primjerenu formu da država iskaže svoje viđenje nakon vijeka od tog događaja“. Član Predsjedništva SDP-a, Ivan Vujović rekao je da bi svi koji slave takozvanu Podgoričku skupštinu, morali biti svjesni da time slave uništenje crnogorske države, njenog državnog i nacionalnog dostojanstva.

Demokratski front poručio je da je rezolucija koju je DPS predložio Skupštini povodom stogodišnjice Podgoričke skupštine „beznačajan dokument kojim se plasiraju istorijski falsifikati“.

Taj opozicioni savez najavio je da će imati svoju rezoluciju kojom će, kako je saopšteno, „snažno osuditi i van snage staviti sramni čin kapitulacije Crne Gore iz 1916. godine“. DPS je u četvrtak podnijela Skupštini Prijedlog rezolucije povodom stogodišnjice Podgoričke skupštine, kojom se njene odluke proglašavaju nelegalnim i ništavnim.

Potpredsjednik parlamneta Branimir Gvozdenović ijavio je da se Skupština Crne Gore, kao nosilac izvornog legitimiteta u reprezentovanju građana, mora se odrediti prema svim bitnim pitanjima koja su od značaja za političku stabilnost i demokratski prosperitet države, medju kojima je i Podgorička skupština.

gvozdenovic2

Opširnije u Pobjedi

Komentari: 27

400 god

17. 11. 2018 - 08:25

Tadasnje OKUPACIJONE NELEGALNE i NELEGITIMNE VLSATI SRBIJE U CRNOJ GORI bolje su FUNKCIONISALE NEGO OVE NAŠE KOJE SMO MI LEGALNO IZABRALI, SADASNJA CRNA GOEA ME PODJECA NA BIVŠU SFRJ KADA SU ONI KOJI SU TREBALI DA JE BRANE SJEDELI U DOBRO UDOBNIM FOTELJAMA KASIRALI I DOBIJALI SVE BENEFICIJI I PRIVILEGIJE I NA KRAJU DIGLI RUKE UVIS.
CiNick

17. 11. 2018 - 10:10

Previše prašine se diglo da bi Parlament ostao nijem. S toga jest potrebno da režim jasno, radi javnosti, izkaže svoj stav o ovijem događajima. Pravno i povijestno to nije potrebno, ali politički vrlo poželjno. Pomirenje prešućivanjem istine je kontraproduktivno i zapravo još više udaljava ljude.n
a ja bih upitao?

17. 11. 2018 - 10:17

Ko je bio izvršioc svih komunističkih nedjele po Srbiji i Bosni I Crnoj gori?Ko je pobio onolike čuvene ,poštene ljude koji su bili na smijetnji tada glavnom?Odgovor je CRNOGORCI!!!!!!ZNAČI BRAĆO KAD NAŠI UBIJAJU TO JE ok A KADA NAŠI UBIJAJU NAŠE TO NIJEok!!!!E pa ne može tako!GLAVNE UBICE PO CIJELOJ BIVŠOJ JUGI SU BILI CRNOGORCI!ITAČKA!!!!!!
OBRATI PAŽNJU

17. 11. 2018 - 10:50

Baš tako!Skoro sam saznao da su i u Toplici čuvenoga Toška Vlahovića ubili CRNOGORCI!!!Za vrijeme Topličkog ustanka
POŠTOVANI GOSPON ADMINISTRATOR

17. 11. 2018 - 11:41

Ovoliki minusi svemu što vam se ne sviđa PROČITANI STEsramota i želim vas što skorijuPROPAST!!!!!!
Momčilo,Pljevlja

17. 11. 2018 - 11:44

A ja bih tebi reko, premalo,premalo...
MORAM PRIZNATI

17. 11. 2018 - 12:17

MI NE ZABORAVLJAMO -VRAĆAMO SA KAMATOM!!!!!!
xy

17. 11. 2018 - 13:24

Vi ništa ne vraćate, vi koljete!
xy

17. 11. 2018 - 12:05

Ruka im se pozlatila. Još ako su "stigli" nekoga tvoga?
MORAM PRIZNATI

17. 11. 2018 - 12:18

konačno je progovorio monstrum u tebi
Njegoš

17. 11. 2018 - 11:31

Šta pričaš, kako okupatorska srpska vlast bila bolja, treba li sad ovi da uzmu da zvjerski ubijaju građane, kao što je radila ta tvoja voljena srpska okupatorska vlast, tako je ona vladala! Danas je ovo demokratska država, sa svojim zakonima i procedurama, ne može se odmah zvjerski ubijati kao srpska okupatorska što je radila!
xy

17. 11. 2018 - 11:54

Srbija je izazvala rat. Atentat je bio povod, ali Srbija je rat htela zato što je Pašić znao da u ratu sa Austrougarskom oko BiH nema šansi, pa je hteo da uvuče čitav svet, znajući da Nemačka i Austrougarska nemaju šanse protiv čitavog sveta. Šta je hteo Pašić je uradio i uspeo. Srbija je i uzrok i povod za ww1. Ali, nije Baja Paših shvatao da istorijske ocene ne može da preživi. Šta se tu u stvari dogodilo. Zemlja koja je izazvala rat iz koristi, imala je dve bitke (Cer i Komubara), potom skoro godinu dana odmora, pa rekordno brzu bežaniju u Grčku tokom novembra i decembra 1915 (usput izdaja Crne Gore), a onda 3 godine oporavka i zabave u Grčkoj. Srpska vojska je i u to malo doprinosa učestvovala sa 15% snaga na Solunskom frontu, pripremajući se za okupaciju Južnih Slovena a ne doprinos savezničkim ratnim naporima. To se polako shvata, Francuska se izvinila za 1918. Interesi se lagano menjaju a istina izbija na površinu. Srbija je prevarila čitav svet i izazvala 20 miliona pogibija.
NETAČNO

17. 11. 2018 - 12:29

NJEMAČKI CAR,,SRAMOTA ŠAČICA SRPSKIH VOJNIKA RIJEŠIILA RAT!!!!
xy

17. 11. 2018 - 13:13

Sve što si naveo izmišljeno je i napisano u SANU. Kao i ono Aleksandrovo 1934. čuvajte mi Jugoslaviju, a nije znao ni šta ga je snašlo. Treba biti glup pa u to verovati. Inače, posle 3 godine zaje**bavanja po Grčkoj, oporavio bi se čovek i posle operacije mozga a ne posle stotinak kilometara šetnje albanskim plažama, dok drugi ginu za tvoju bezbednu odstupnicu. Šta bre lupetaš.
NETAČNO

17. 11. 2018 - 13:41

GLUP SI I POKVAREN I CRKNI OD MUKE !!!!ISTINA JE NA NAŠOJ STRANI!!!!!
NETAČNO

17. 11. 2018 - 12:31

Vi ne polazite ni na italijanski, ni na ruski ni na francuski front. Vi polazite u borbu protiv jednog novog neprijatelja, opasnog, žilavog, hrabrog i oštrog. Vi polazite na srpski front i Srbiju, a Srbi su narod koji voli slobodu i koji se bori i žrtvuje do poslednjeg. Pazite da vam ovaj mali neprijatelj ne pomrači slavu i ne kompromituje dosadašnje uspehe. - Ovako je govorio svojoj vojsci nemački general, feldmaršal August fon Makenzen pred polazak na srpski front 1915.
NETAČNO

17. 11. 2018 - 12:31

Srpska vojska je prva i najhrabrija vojska u Evropi. Ja to znam iz sopstvenog iskustva, jer sam protiv nje pošao da ratujem na Dunavu. Gospodo, šta ste mi učinili toga dana; posle borbe koja je trajala svega pola sata, vi ste uništili moju diviziju. Moji bataljoni bili su prosto zbrisani vašom užasnom vatrom. - Austrijski princ i mađarski maršal, nadvojvoda Josif Habsburški, obraćajući se Jovanu Dučiću.
NETAČNO

17. 11. 2018 - 12:32

Srbija – to je jedna od najlepših i nahrabrijih stranica istorije čovečanstva. Srbija – to je potpuno junaštvo – reči admirala Kolčaka na banketu u Čeljabinsku februara 1919.
NETAČNO

17. 11. 2018 - 12:33

Novi bečki „Greie Presse“, list sa najizraženijom kampanjom protiv Srbije, pisao je 1918. godine o srpskom narodu: „Ostaće zagonetka kako su se ostaci Srpske vojske, koji su se spasli ispred Makenzenove armije, mogli docnije osposobiti za borbu. To je dokaz da srpski vojnik spada u najžilavije ratnike koje je video svetski požar.“
NETAČNO

17. 11. 2018 - 12:34

Ovo ne izgleda kao vojska koja je poražena! Ovom rečenicom je jedan od američkih novinara na Merdarama, prelazu između Srbije i Kosova i Metohije, negde u ovim danima 1999. godine komentarisao, više za sebe, odlazak srpske, tada jugoslovenske vojske sa Kosova i Metohije, posle potpisanog Kumanovskog vojno- tehničkog sporazuma SRJ—NATO 9. juna.
NETAČNO

17. 11. 2018 - 13:43

Крајем XIX и почетком XX века постојала су два велика војно-политичка савеза – Централне силе и Антанта. Централне силе – Аустроугарска и, пре свега, Немачка – су тежиле новој подели света (пре свега колонија) због чега су дошле у конфликт са старим колонијалним силама, нарочито са Енглеском и Француском. Временом, односи између блокова су се заоштрили што је довело до тзв. политике Хладног рата, а то је значило сталну трку у наоружавању, честе кризе и спорове међу супротстављеним блоковима, избијање бројних локалних ратова, шпијунске афере, итд. Опште је прихваћено да је атентат на аустроугарског престолонаследника Франца Фердинанда у Сарајеву био само непосредан повод за Први светски рат, док су стварни узроци много дубљи, од којих су централни пориви и интереси различитих националистичких елемената.
NETAČNO

17. 11. 2018 - 13:44

Borba između francusko-britanskog i njemačkog kapitala za podjelu ekonomski važnih područja i osvajanje međunarodnih tržišta, a potom i težnja prevlasti u svjetskim razmjerima bili su osnovni uzrok rata. Tako je podjela svijeta na interesne sfere učvršćene kroz političke i vojne saveze dovodila do brojnih napetosti, jer su njemački zahtjevi za novom podjelom kolonija bili potkrijepljeni rastućom ekonomijom.
Zoran

17. 11. 2018 - 14:30

Rezoluciju o podgorickoj skupstini treba usvojiti.
Nenormalnost

17. 11. 2018 - 19:28

90-te GODINE : Crna Gora je jedan slucaj istog. U drzavama bivse YU, srpski nacionalisti su svaki gest jacanje neke drzave, njene samobitnosti, pozicije u svijetu, istorijskog kontinuiteta tumacili kao antisrpstvo, neko zbilja vjerujuci u to, a neko perfidno iz strateskih razloga. Kao sto vidjesmo,te deluzije su se pokazale devastirajuce.Ovdje neko nije normalan, ta strana ili svi ostali.
dragan lscg

17. 11. 2018 - 23:38

Ja se pitam dje bise ove patriote da slave jubilej ove sramne PG skupstine kad je bilo 50,ili 60, 70 godina.Sad se cetnici povampirili.
Crnogorski oro

17. 11. 2018 - 23:42

Rezoluciju o Podgorickoj skupstini treba obavezno usvojiti, i time zvanicno, i sa najviseg mjesta, ovom narodu saopstiti istinu o pogibiji Crne Gore i unistenju svega crnogorskog. Bez jasnog stava Drzave o tom zlom dogadjaju nema ovom narodu buducnosti. Istina o tzv. Podgorickojskupstini je umotavana u kojekakve oblande i skrivalice kakobiselakse manipulisalo Crnogorcima. Dosao je dan da se s ijetlo ime Crne Gore ocisti od ponizenja koje je dozivjelo te 1918.godine, ciji se repovi i danas vuku po ovoj zemlji i prijete recidivom. Znaci, hitno treba reagovati, vec se poprilicno kasni.
Zivelo Slobodno Kosovo!

18. 11. 2018 - 07:46

Cetnicki bazdovi urlaju kad neko hoce da bude svoj na svome, milina ih je slusati jer jos jednom potvdjuju da su samo poluljudi.
Novi komentar