CALIMS: Ljekovi za pritisak i srce mogu da izazovu rak kože

Stručnjaci: Nema mjesta panici, iako upozorenje nije beznačajno

Pomoćnica direktora Agencije Željka Božović kazala je da nema mjesta panici, poručivši da kardiološki pacijenti nipošto ne smiju da prekidaju terapiju nakon što je Agencija za ljekove i medicinska sredstva (CALIMS) izdala je upozorenje ljekarima i pacijentima o štetnosti medikamenata za visok pritisak i hronične srčane slabosti, jer sadrže aktivnu suptancu hidrohlortiazid koja može da izazove nemelanomski rak kože.
Objavljeno: 17. 11. 2018 - 07:51 Promjenite veličinu teksta: A A A

Objasnila je i da je pismo zdravstvenim radnicima mjera opreza, te da ono sadrži preporuke koje su iste i u ostalim evropskim zemljama.

- Terapija se ne smije obustavljati, niti pacijenti smiju samoinicijativno da prestanu da se liječe, bez konsultacije sa ljekarom, jer tako mogu naškoditi svom zdravlju - kazala je Božović za Pobjedu.

Hidrohlortiazid je, prema njenim riječima, supstanca koja se koristi decenijama i nigdje nije predloženo da se lijek povuče iz upotrebe.

Cicmil-Sarić: Važno je raditi redovne dermatološke kontrole

Onkolog dr Nada Cicmil-Sarić kazala je za Pobjedu da upozorenje Agencije za ljekove i medicinska sredstva nije beznačajno i da treba biti oprezan sa primjenom tog lijeka, ali ga ne prekidati. Ona nagalašava da je ključna fotoprotekcija, odnosno izbjegavanje solarijuma, te da se rade redovne dermatološke kontrole.

 

Na spisku 35 spornih ljekova

 

Na spisku ljekova koji sadrže supstancu ,,hidrohlortiazid“ nalazi se čak 35 spornih medikamenta sa različitim tržišnim imenom, ali na svakoj kutiji piše koju aktivnu supstancu sadrži i u kom procentu. To su ,,enalapril“, ,,vivace“, ,,termikol“, ,,korace“, ,,telmipres“, ,,skopril“, ,,iruzid“, ,,nebilet“, ,,mikardis“, ,,prilazid“, ,,losar“, ,,erinorm“, ,,hemokvin“, ,,hemopres“, ,,irbenida“, ,,prilenap“, ,,prilinda“, ,,tensek“, ,,janida“, ,,ampril“, ,,kazakombi“, ,,enap“, ,,lorista“, ,,tolukombi“, ,,valsakombi“, ,,lodoz“, ,,kondiovan“, ,,monopril“, ,,enates“, ,,binevol“, ,,tritace“ i ,,diunorm“.

Opširnije u Pobjedi

 

 

Komentari: 1

WTF

17. 11. 2018 - 10:01

Srcani bolesnici i oni sa visokim pritiskom trebaju ove ljekove: Metoprolol, Lisinopril i Lovastatin. Trazite od kardiologa da vam izdaju recept pa kupite ih on-line.
Novi komentar