Noname, album „Room 25“

Najbitnija hip-hop ispovijest godine

Ploča je nošena neo soulom, ali i kosmičkim džezom u stilu Kamasija Vošingtona, pa je mala kvota da će neki od njihovih narednih projekata biti zajednički.
Objavljeno: 17. 11. 2018 - 14:00 Promjenite veličinu teksta: A A A

Teško da je iko, ko je dospio na veliku muzičku scenu posljednjih godina, stvarno zaslužio da glasno istupi i kaže: „To sam ja, imenom i prezimenom, glavom i bradom“. Zbog toga se valja dobro zapitati zbog čega se Fatima Vagner potpisuje kao Noname – a potpisala je „Room 25“, najbitniji hip-hop album godine.

Svačiji život

Fatima, djevojka iz Čikaga, tipična predstavnica prelijepe škole repa jednog od najvećih američkih gradova, prosto želi da izbjegne etikete, generalizacije, prišivene identitete.

No, Vagner pripovijeda sa toliko humora, iskrenog optimizma i društvene svijesti kroz male priče iz svog bloka - da će svaki zaljubljenik u rep lako provaliti da repuje o Čikagu. Na sličan način kao Chance the Rapper ili SABA, na primjer. Ipak, Fatima je posebna. Njene priče su slojevitije, iako svakodnevne i „obične“. Svaka njena pjesma govori o realnom, istinitom, „bilo čijem“ životu koji, nošen stihovima dobija auru dragocjenosti.

Album od 35 minuta nošen je neo soulom, ali i kosmičim džezom u stilu Kamasija Vošingtona, pa je mala kvota da će neki od njihovih narednih projekata biti zajednički. Na takvoj vrlo nježnoj i delikatnoj podlozi Fatima prosipa, na prvi pogled, nezgrapne rime - s tim što već nakon pola minuta imate utisak da je tu riječ o nečemu kompleksnom i istinitom.

Zapanjujuća dragocjenost

Fatimina glavna tema je licemjerje moderne američke političke scene. Prije svega, ona se bavi promašajima lidera njenog naroda da artikulišu i usmjere energiju i težnje Afroamerikanaca.

Beskrajno je zabavno pratiti sa koliko se šarmantne samokritičnosti ona odnosi prema svemu tome - svjesna kako ne može nikako da utiče na širu svijest (dok upravo to i čini!), odnos prema tradiciji, istoriji koja se ponavlja na sve patetičnije načine. U takvoj situaciji, svaka od pjesama je jednako šarmantna i dragocjena, a na prvu loptu najbolje zvuče „Prayer Song“ i „Don't Forget About Me“.

Na kraju, zaista je preporučljivo pogledati bilo koji nastup Fatime Vagner. Noname je „samo“ jedna mlada žena koja je spustila sve zidove, podigla nogu sa svih kočnica i odlučila da vrijedi ispričati baš sve priče u koje vjeruje i čine je posebnom.

U 2018. godini, jedna djevojka iz Čikaga uspjela je da zadivi svijet samo zato što vjeruje da je i dalje dragocjeno ispričati dobru priču. Bilo kome. Iz te vjere potekli su nevjerovatan šarm i energija. Za instant životnu lekciju, serviranu u pola sata muzike koja će vas nositi mjesecima, visoko iznad prašine i prljavštine naših ulica i vremena. S. S.

Ocjena: 90/100

FOTO: tinymixtapes.com

Komentari: 0

Novi komentar