Istorijski dokumenti

Živojin Mišić 1918. godine: Okupirali smo Crnu Goru

Na današnji dan, 19. novembra, prije tačno 100 godina, srpski vojvoda Živojin Mišić je izdao naredbu - da se na teritoriji Crne Gore koju je njegova vojska OKUPIRALA, postupa "bez prezanja".
Objavljeno: 19. 11. 2018 - 10:40 Promjenite veličinu teksta: A A A

Radosav Rotković je iz knjige istoričara Dima Vujovića preuzeo riječi vojvode Živojina Mišića - on 19. novembra 1918. naređuje:

"...da se na teritoriji koju je naša vojska okupirala, uguši svaka agitacija, svim sredstvima, koja možete raspolagati bez ikakvog prezanja"! (Radosav Rotković, Crna Gora i Dušanovo carstvo, Grafos, Cetinje, 1997, link)

Umjesto što se traži zabrana tuđih skupova i time ulazi u zonu političke nekorektnosti zašto ove riječi nijesu objavljene na bilbordima širom Crne Gore, ove riječi srpskog vojvode koje su sakrivene i nepoznate za bar 90% crnogorskih Srba?

Zašto stanovnici Crne Gore, a naročito crnogorski Srbi, nemaju pravo na istinite informacije iz istorije? Ako im već istinite informacije ne pružaju njihovi popovi, političari i intelektualci zašto im informacije ne pružaju crnogorske naučne i kulturne organicije?

 

3-misic

 

Komentari: 63

xy

19. 11. 2018 - 11:12

Čitao sam knjig dr Vujovića, Srbija i Crna Gora 1914. 1918. Ima još jedno jače uputstvo koje je izdao Pašić. "Okupacionim srpskim trupama na teritoriji Crne Gore. Zabranjuje se: Ubijanje bez suda, silovanje, paljenje kuća, pljačka ..." Koliko li je sve ovo uzelo maha kad Pašić pismeno zabranjuje. Međutim, kod Vujovića dominira jedna druga, mnogo važnija stvar. Greške Nikole I Petrovića koje je napravio zbog svoje bolesne ambicije da vlada "srpstvom", misleći da će lako izaći kao pobednik nad Obrenovićima i Karađorđevićima.
Goran

19. 11. 2018 - 11:12

To i jeste najveci problem jer niko ne govori pravu istinu,a to je da su su svi vojno sposobni Srbi kukavički pobjegli u Grčku i druge zemlje ,i da nije bilo Francuza,Engleza nikada se vise ne bi vratili u svoju zemlju. Koga su to oni oslobodili? Čitajte pravu istoriju,tamo vam je istina o bježaniji iz zemlje 1915. Ostaviti zene,djecu, na nemilost neprijatelju ,to je do sada nezabiljezeno . Istina je da je vojvoda Putnik naredio bježaniju, a Mišic nije htio da bježi !
ISTORIČAR

19. 11. 2018 - 12:36

To SE NAZIVA ,STRATEŠKO POVLAČENJE I NIJE RIJETKO U ISTORIJI!!!Pokazuješ elementarno neznanje.Mi smo kapitulirali i raspuštili vojsku oni nijesu kapitulirali !!!!
"Akademiku":

19. 11. 2018 - 14:16

Akademice Lakicu kako se srpska komanda ne s'eti da od silne srpske vojske koja se 'strateski povlacila' ka toplom moru ne izdvoji makar jednu cetu i pridruzi se braniteljima odstupnice?! Ili ih nije bilo briga za 'Sandzacke trupe' tj Crnogorsku vojsku jer nije njihova, jer nije njihov narod?! A i Janko Vukotic je zarko zelio da sluzi Karadjordjevicima pa su mu naredbe pukovnika Pesica odgovarale.
ISTORIČAR

19. 11. 2018 - 14:57

DIO UŽIČKOG KORPUSA
flamantes

20. 11. 2018 - 13:23

ISTORIČAR-u, opet namjerno ne govoriš istinu
@ ZA ISTORICARA

19. 11. 2018 - 22:16

HA HA HA STRATESKO POVLACENJE KAZES HISTORICARU.BILA JE TAKO PANICNA BJEZANIJA DA NISU SMJELI DA SE OKRENU INACE BI VIDJELI DA SU CRNOGORCI RAZBILI NAPADACE.KAZU DA SE VELIKI DIO UDAVIO U MORE JER SILA INERCIJE JE BILA TOLIKA DA NISU MOGLI DA SE ZAUSTAVE.
flamantes

20. 11. 2018 - 13:22

ISTORIČAR-u, ne govoriš istinu, a kako neistinu namjerno ne govoriš, znači lažeš, nije bilo nikakve kapitulacije.
Eliot Istinić

27. 01. 2019 - 14:38

Taktička kukavica je l' istoričaru prosrpski?
OBRATI PAŽNJU

19. 11. 2018 - 11:30

Kda će Ćosović da piše o Crnogorskoj pohariKUČA,BJELOPAVLIĆA ,PIPERA.Kada misli da napiše nešto o silovanju četrdeset Bjelopavlićskih djevojaka od strane knjaza Dnila i njegovih perjanika.DOKLE DE VIŠE DA NA M ZAMAZUJE OČI OKREĆUĆI VODU NA TUĐU VODENICU
xy

19. 11. 2018 - 12:38

Kuči, posrbice, nešto više od 50% plemenskih glavara, bilo je na strani Turaka protiv Crne Gore. Crnogorska kruna je bila previše blaga kada su ti kolaboracionisti u pitanju. A za laži tipa "o silovanju četrdeset Bjelopavlićskih djevojaka" treba propisivati staru dobru kaznu, 25 po turu lažova.
GRAĐANSKI

19. 11. 2018 - 13:34

To ot čemu ti zboriš je jedna, ali zanago samo jedna jedina kap u okeanu u odnosu na ono što je serbaljska okupatorska, zlikovačka i krvnička Karađorđevića vlast ili režim činio i učinio od 1918. do 1941. Zborit ot pohari, itd., je taman (tvoje i tebe sličnijema) obrćanje vode sa Karađorđevića zločina koji ubiše oko 10.600 (slovima: deset'iljadaišesto) stanovnika ondašnje Crne Gore, koji su šćeli Crnu Goru ka ravnopravnu u novoformiranoj državi i digli glas protiv krvnika. Naslušali smo se zisto više tijeh vašijeh kvislingških "argumenatah" - da ste presmrđeli! Jedno je - dić glas protiv okupatora i branit svoju slobodu i iskat svoj ponos, a sasma nešto drugo je borit se na stranu Turakah kad vi je bilo "iteresantno" i ne plaćat porez državi. Da ste to činjeli u Srbiji - bili biste damno istrijebljeni. I o koncu: za neđelju dana je sramni Karađorđevića režim učini(j)o više zla i zločinah potlje Prvoga rata, no Petrovići sve na gomilu (ili - u kumbulj) za sve vjekove ili stoljeća !!!
Ljubitelj Tutusa

19. 11. 2018 - 14:27

Tj "Obrati paznju": Tu lazavinu i falsifikat Karadjordjevih poslusnika AKA Toma Oraovca kao i smijenjenih Kapetana iz Bjelopavlica (i ne samo njih; svakoga Kapetana po vas cijeloj Crnoj Gori je smijenio Knjaz Danilo zbog korupcije koju im je dozvolio, ili ga nije bilo briga za nju, Petar II Petrovic)) mozes samo pricati u Amfilohijevom drustvu i nidje drugo... npr: Zivko Andrijasevic je argumentovano o tome pisao.
ISTORIČAR

19. 11. 2018 - 15:01

IMAM SPREMAN MATERIJAL OD 450 STRANA ZA NOVU KNJIGU O NEDJELIMA I BRUKAMA NAŠE VOJSKE PO SANDŽAKU!!!!!
OBRATI PAŽNJU

19. 11. 2018 - 11:32

Kada misli da napiše o Crnogorskim zločinima i zločincima za vrijeme druge vojne po Srbiji,Bosni...
Tačno je rekao

19. 11. 2018 - 11:49

Da je ušla crnogorska vojska - ona bi bila oslobodilačka! Ovako Ušle su "Jadranske trupe" (pod srpskom komandom) na teritoriju Austrougarske!!!!! Baš tako - austrougarske! Zašto tako? Zato što je bivša Kraljevina Crna Gora činom vojničke i političke kapitulacije pred austrougarskim neprijateljem automatski postala integralni dio carevine (ne okupirana teritorija kao napr. Srbija, Belgija i dr) i takav tretman je imala na svim poslijeratnim dešavanjima. Još jedan sitan detalj: "srpska vojska" je na teritoriji bivše kraljevine od momenta ulaska do dana stvaranja nove države imala ukupno 500 (pet stotina) oficira i vojnika! Pa vi mućnite glavom.
flamantes

20. 11. 2018 - 13:28

Tačno je rekao i ti lažeš, nije bilop nikakve kapitulacije
veliki getsbi

22. 11. 2018 - 14:51

Flomantes, budi pristojan iako si nevaspitan. Bilo je kapitulacije - kako nije bilo! Ovako: Crnogorska vlada koja je upravljala zemljom na osnovu člana 16 Zemalj.Ustava i knjaz Mirko' podnesu klauzule ugovora o kapitulaciji GL. Austrijskoj Vojnoj Komandi i one budu potpisane na Cetinju 12/25 januara 1916 god. u 6 časova uveče. Ugovor se sastojao iz 10 tačaka i u poslednjoj se izričito tražilo: da odmah počnu pregovori za mir!!!!!
Ćuk

19. 11. 2018 - 11:49

Teško da će Srbi moći koristiti mozak za bilo kakvu naprednu ideju a kamo li da misle dalje od nosa za istorijske činjenice! Srbijancima nedostaje baš onaj gen za razvitak mozga, uništen je sa fantazijama o nekakvim nebeskim bravima, granicama do Tokija, i da je bog takodje srbijanac! Srbijanci su u fazi minhauzenskog sindroma, lažali su toliko jako o sebi, da sada ne znaju više šta je istina!
Kuku njima

19. 11. 2018 - 11:50

Pisao je Koča Popović u svom dnevniku pred smrt 1992. godine o braniteljima srpstva i "Srbima po profesiji".  "Bašibozluk, bagra i brabonjci ustali da obnove Dušanovo carstvo. Srbi su samo protiv onoga ko bi hteo da ih makar malo opameti, a oduševljeno kliču svakome ko ih još više zaglupljuje, unazađuje i unesrećuje. Žalosno je što su Srbi u civilizacijskom i kulturnom pogledu ostali na nivou na kome su bili pre sto godina. Oni nisu u sukobu sa svetom, već sa samima sobom, vraćajući se na šajkaču i opanak iz kojih su jedva izašli. Bio sam i ostao Srbin, ali nisam bolesna zadribanda i Srbenda. Takvi su izdali i osramotili srpski narod i narugali se njegovoj slavnoj istoriji", 
Nije Koča bio srbin

19. 11. 2018 - 14:14

Bio je c i n c a r ,kao i Nikola Pašić Čika Jova, Sterija Popović, Milovan Glišić i mnogi drugi veliki "srbi".Ali to nije važno. Koča je bio i ostao velika ličnost. Pa i danas je - kada ga nema. Za razliku od Peka koji je prema Tiletu uvijek bio snishodljiv i servilan Koča je bio principijelan i nije se libio nikada da svoj stav skreše u brk Titu. Peko je oslobodio Terazije, a Koča "Zagreb cijeli" - i to poslije pada Berlina - to zapamtite - važno je. A najvažnije je da je u onom paklu Sutjeske Koča pronašao put i način da spasi ono što se moglo spasiti (uključujući i Vrhovni Štab). O tome se kasnije malo govorilo - zna se zašto. Za Koču - kapa dolje!......veliki getsbi
Dovoljno je reći

19. 11. 2018 - 14:34

da mu je otac bio milioner a Koča komunista.
...i dodati...

23. 11. 2018 - 07:52

....da je jedan Koča!
Granica do Tokija

19. 11. 2018 - 11:51

Bogdan Bogdanović, bivši gradonačelnik Beograda; I to spada u problem srpske inteligencije. Ona je podstrekivala i podržavala srpski autizam. Srbi su sada kao autistično dete, koje ne kontaktira sa spoljnjim svetom, koje nije u mogućnosti da bilo šta izgovori, koje nije u mogućnosti da čuje šta mu se govori. Srbija nije u stanju da čuje šta se govori, šta se misli, niti je u stanju da ode čak ni do Zagreba. Srbija nije u stanju da vidi u kom je svetu. Ona je u jednom lažnom svetu, u lažnoj stvarnosti. Ovo što vidite nije "stvarna stvarnost", ovo je srpska stvarnost. Ta srpska stvarnost je luda stvarnost. Završne akorde toj ludoj stvarnosti dao je Slobodan Milošević, koji je i sam van pameti i van stvarnosti. On je, verovatno, svoje ludilo prebacio celoj naciji. On je Srbima izgradio paralelnu stvarnost koju oni podnose neverovatno dobro.
ISTORIČAR

19. 11. 2018 - 12:41

Da zato cio svijet ,pogotovo zemlje koje preuzimaju primat u svemu rade sa njima .MI SE DRŽIMO PO STRANI-NIJESMO ZAINETRESOVANI dovoljan nam je DPS naš komitet ,bog i sveti otac
Nije granica do Tokija....

21. 11. 2018 - 14:44

....nego je Srbija do Tokija!!!! (pošto se rimuje)!
sram da bude

19. 11. 2018 - 12:04

tekstopisca kao i urednika ovog portyala koje obavljuje lazi i siri mrznju kod needukovanih crnogoraca pi pi ,da saqm pravnik stisnuo bi na sud ovog objavljivaca ali ovako u taj proces ko ce ulaziti a kraja sde ne bi vidjelo do strazbura tek , al nemojte misliti da srbija nesto slicno i ne pokrene postsala ova analitika kasoonaj informer u srbiji hahaha
Hahahaha...

19. 11. 2018 - 13:06

Ako ti nijesi pravnik ima među vama posrbicama pravnika, ali se nijedan ne fata tužbe. Znaju oni. Hahahaha...
flamantes

20. 11. 2018 - 13:34

sram da bude, pa srami se imaš zašto,a nedao ti Bog da se vaša zlodjela počnu braniti pred sudom
ISTORIČAR

19. 11. 2018 - 12:06

Hobsbaum, jedan od najpoznatijih svjetskih istoričara, koji je vjerovao u mogućnost racionalne interpretacije istorije, ukazivao je i na drugu stranu uloge istorije, ovim riječima: „ Istorija je sirov materjal za nacionalističke, etničke i fundamentalističke ideologije kao što su čaure maka sirov materjal za heroin“. Drugi, takođe čuveni, britanski istoričar, Travelijan je upozorio još strože: „Ako se istorija upotrijebi kao propaganda onda postaje smrtno oružje“.
flamantes

20. 11. 2018 - 13:36

ISTORIČAR, vidiš ovdje se potpuno slažem sa tobom, pa što ne primjeniš to na sebe u prvom redu?
ISTORIČAR

19. 11. 2018 - 12:07

Situacija se dodatno pogoršava činjenicom da su paraistorijske, propagande i kvazi patriotske interpretacije ponekad obučene i u istorijsku nauku. Sada je nebitno da li je u pitanju pojedinačna i autentična ideološka ostrašćenost ili plaćeni rad na dvoru. Tamo se istorijska istina metodološki utvrđuje na bazi posljednjeg zaokreta partijske linije. U svakom slučaju, ni brda fusnota, kao privid naučnosti, ne mogu sakriti sluganstvo i, slično kontrolisanoj medijskoj posluzi, obavljanje propagandnog zadataka.
sto posto

19. 11. 2018 - 16:25

to je čosović-Istorijska istina metodološki utvrđuje na bazi posljednjeg zaokreta partijske linije. U svakom slučaju, ni brda fusnota, kao privid naučnost
ISTORIČAR

19. 11. 2018 - 12:12

25. decembra na Cetinju i 26. decembra 1918. u selu Bokovo održavaju skupovi predvođeni rojalističkim prvacima s ciljem pobune protiv “srpskih trupa u CG”. Dok se s druge strane 27. decembra iste godine na Cetinju, uz prisustvo tri bivša predsjednika Vlade Kraljevine CG generala Mitra Martinovića, generala Janka Vukotića i Andrije Radovića, održava narodni zbor u Domu Slobode na kome se protestuje protiv “okupacije dijela CG od strane italijanskih trupa
Istoričar grijesi i ne bavi se

19. 11. 2018 - 13:31

Činjenicama već prepisivanjem nekih uazovinistoričara koji negiraju postojanje Crne Gore i Crnogorskog naroda.....nema logike u ovom kazivanju..pa Srbija je bila pod okupacijom Austrougarske i to je u tom trenutku bila okupacija Srbije...to znači da nije bilo crnogorske vojske da sprijesči bjekstvo srpske vojske ona se nikada vise nebi vratila i to uz pomoc velikih sila.....neistina je da je kralj Nilola potpisao kapitulaciju. Kao što tvrdiš...sama ova činjenica govori o vašoj zloj namjeri...Srpska vojska je trebala, ako je tako mislila, da oslobodi Crnu Goru i da se povuče u granicama svoje drzave ali njen cilj je bio upravo okupacija i pripajanje Crne Gore Srbiji što je i urađeno....no pisacemo sve što se desavalo prije i poslije okupacije...inače je dokazano da je Pašić unaprijed sve planirao kako Crnu Goru pripojiti Srbiji i to mnogo mnogo ranije....od Njigovog programa stvaranja velike Srbije Načrtanja iz 1844.g. do ostvarivanje toga cilja 1918.g. Ko ovaj zločin prema Crnoj Gori..
ISTORIČAR

19. 11. 2018 - 14:01

NEMAŠ TI BATO O ISTORIJI POJMA IMAŠ SAMO NEARTIKULISANU MRŽNJU!!!!!!
Ovaj lažni ISTORIČAR 5

19. 11. 2018 - 15:36

Od 1916. godine tadašnja Kraljevska vlada Srbije organizovano i sveobuhvatno intenzivira aktivnost usmjerenu da se taj cilj ostvari, da dugotrajni proces sa tim smjerom dobije završnicu. U tom cilju obrazovan je i posebni Crnogorski odsek u Ministarstvu inostranih dela Srbije, sa zadatkom da političko propagandnim činjenjima priprema da se u završnici Prvog svjetskog rata ostvari označeni cilj. Aktivnost je usmjerena u pravcu pridobijanja pristalica u Crnoj Gori i crnogorskih građana u pojedinim evropskim zemljama, SAD, Kanadi, te da se pomoću njih ostvari željeni cilj. U te zemlje upućeni su specijalni izaslanici (Svetozar Tomić, dr Mihailo Vukčević, Gligorije Vukčević, Jovan Đurović, Miloš Ivanović, Đuro Vukmirović, S. Bogdanović, M. Pavićević i drugi). Činjeno je to dobro osmišljeno, kontinuirano, organizovano, raznovrsno. Po obliku i pravcima djelovanja svuda prilagođeno situaciji, a svuda ciljno usaglašeno
sto posto

19. 11. 2018 - 17:44

Sve sami crnogorci poslati kao specijalni izaslanici.Prvo si sebi trebao da postaviš pitanje -zašto?
flamantes

20. 11. 2018 - 13:40

sto posto, ne sve sami Srbi 100%-ni i najprije sebi postavi pitanje zašto? Zašto se siroti slakomi na nezasluženo i nezarađeno, prodajući što nije njegovo?
Ovaj lažni ISTORIČAR 6

19. 11. 2018 - 15:38

Instrukcije Nikole Pašića Iz obilja činjenica o toj aktivnosti ovom prilikom izdvajam i navodim samo sljedeće činjenice: a)Po instrukcijama Nikole Pašića, tadašnjeg predsjednika Kraljevske vlade Srbije, upućenim Milenku Vesniću, tadašnjem poslaniku Srbije u Francuskoj, u Parizu je osnovan Crnogorski odbor za ujedinjenje Crne Gore i Srbije sastavljen od Crnogoraca pridobijenih za ostvarivanje sjedinjenja. U uputstvu Vesniću, sistematizovanom u 15 tačaka, načelni stav glasi: Odbor treba da radi „u duhu opštih srpskih interesa i našeg programa“ na „sjedinjenju Crne Gore sa Srbijom“. Odbor koji je u nazivu imao odrednicu „Crnogorski“, svakako dobro smišljeno, a u svom radu crnogorskog nije imao baš ništa. Naprotiv, ostvarujući politiku Vlade Srbije da se Crna Gora prisajedini državi Srbiji, radio je za ukidanje Crne Gore i stavljanje naroda Crne Gore, Crnogoraca i pripadnika svih drugih naroda u Crnoj Gori, pod vlast dinastije Karađorđevića. Vlasti u čijem uspostavljanju nije učestvovao.
Admine

19. 11. 2018 - 16:00

Zašto si pretumbao moja reagovanja a slao sam redom po brojevima....složi to inače ću vas tretirati kao ovog Lažnog istoričara. koji gaji veliku mržnju prema svemu crnogorskom i prema drugim narodima u CG...
Ovaj lažni ISTORIČAR 9

19. 11. 2018 - 15:48

Instrukcije Pašića----prema podacima u radovima istoričara Novice Rakočevića, imao oko 1.100 registrovanih pripadnika. Već u maju 1918. godine, Komitski pokret prihvatio je da u Crnoj Gori djeluje na realizaciji zadataka Crnogorskog odbora u Parizu, na realizaciji unionističkog pokreta. Komitski pokret je i razvio široku aktivnost na terenu na liniji ostvarivanja politike sjedinjenja Crne Gore sa Srbijom. U organizaciji komita održavani su i zborovi građana po pojedinim mjestima. Jedan od takvih zborova održan je 10. i 11. jula 1918. godine u Dobrilovini, selu blizu Mojkovca, na kojem je „prisustvovalo i 380 komita“. Na njemu je odlučeno: „1. Da se produži borba protiv okupatora do konačnog istjerivanja iz zemlje i ujedinjenja Crne Gore i Srbije pod dinastijom Karađorđevića. 2. Da se ne dozvoli povratak kralju Nikoli i njegovoj porodici u Crnu Goru …4. Da se spriječi svaka dalja propaganda povraćenim internircima za račun kralja Nikole. 5. Da se nastoji svim sredstvima pridobijanje za
Ovaj lažni ISTORIČAR 11

19. 11. 2018 - 15:52

Podgorička skupština 1918, čiji je izvorni i autentični naziv Velika narodna skupština, sa dodatkom u toku njenog rada „u Crnoj Gori“, vjerovatno radi razlikovanja od istoimene institucije u Srbiji, ustanovljena je aktom nazvanim Pravila za biranje narodnih poslanika za Veliku narodnu skupštinu, donesenim u Beranama sedmog (7) novembra (25. oktobra po onda važećem kalendaru) 1918. godine. Istim aktom je i utvrđena njena nadležnost da odluči o budućnosti države Crne Gore. Taj akt donijela su četiri lica: Svetozar Tomić, Petar Kosović, Janko Spasojević i Milosav Raičević, koji su sebe institucionalizovali sa nazivom Privremeni centralni izvrši odbor za ujedinjenje Srbije i Crne Gore. Tomić i Kosović tada su bili državljani i visoki funkcioneri u Vladi Srbije.
Ovaj lažni ISTORIČAR 4

19. 11. 2018 - 15:34

Da su štetna nastojanja „da balkanska laž prođe kao istina“, kako je napisao istaknuti američki publicista Vitni Voren u predgovoru svoje knjige Crna Gora – zločin Mirovne konferencije, objavljene u Njujorku 1922. godine, u kojoj je obradio tolerantno ponašanje Mirovne konferencije prema ustanovljenju Podgoričke skupštine 1918. i Odluke koju je donijela.Srbija je još od 1884. godine poznatim Načertanijem objavila da Crnu Goru smatra „srpskom“ zemljom i od tada kontinuirano djeluje sa ciljem da je prisajedini državi Srbiji. U tom pogledu u Srbiji postojalo je političko, kulturno i svako drugo jedinstvo. Smjenjivale su se vlade, partije na vlasti, rukovodioci naučnih i kulturnih ustanova, ali je kontinuirano takva bila zvanična politika Srbije prema Crnoj Gori. U politici i opredjeljenjima iskazanim tim aktom, korijen je Podgoričke skupštine i Odluke koju je ona donijela 26. novembra 1918. godine.
Ovaj lažni ISTORIČAR 10

19. 11. 2018 - 15:51

Instrukcije Pašića....Podmićivanje u tajnosti Sredinom 1918. godine iz budžeta Srbije Crnogorskom odboru stavljeno je na raspolaganje 300.000 francuskih franaka za „pomoć sirotinji u Crnoj Gori“. Odbor je prihvatio i predlog predsjednika Odbora, koji je saopštio da je „o tome pitao srpsku Vladu“, da pri raspodjeli tih sredstava „treba više da gledamo sa političke tačke gledišta, tj. da je iskoristimo za naše političke ciljeve“, da „novac ne bi trebalo davati svoj sirotinji, jer se to ne bi ni osjetilo, već ga dati istaknutijem ljudima u plemenu, koji su ranije stradali od režima kralja Nikole, a koji bi mogli vezati plemena“, s tim da se to drži u najvećoj tajnosti.
NEŠTO SE GADNO SPREMA!!!!

19. 11. 2018 - 12:16

Радишић је рекао да ће западне земље напасти исток због ресурса и да је то неизбежно. ВУчковић је објаснио зашто је долар валута без покрића и објаснио је да су САД већ банкротирале али да то не смеју да објаве.
Ovaj lažni ISTORIČAR 7

19. 11. 2018 - 15:42

Instrukcije Pašića...c)Crnogorski odbor za ujedinjenje postupao je u svemu po direktivama Pašića. To ilustruje činjenica: kada je Crnogorski odbor tekst nacrta deklaracije/proglasa o ujedinjenju koji je namijenjen javnom objavljivanju napisao da je cilj ujedinjenja „ujedinjenje Crne Gore sa Srbijom i Jugoslavijom“ – Pašić je depešom upućenom od 25. februara 1917. godine upućenom poslaniku Srbije u Parizu Vesniću dao nalog da interveniše da se ta formulacija promijeni tako da u „deklaraciji – proglasu – Crnogorskog odbora ne treba da uđe riječ ni Jugoslavija, ni Jugosloveni, niti makar kakva pogodbena formula ili rečenica. Odbor radi s nama na spajanju Crne Gore sa Srbijom bez obzira na ostale Jugoslovene“. Vesnić je intervenisao i Odbor je izmijenio tekst saglasno njegovom zahtjevu. Ova činjenica veoma je bitna i za razumijevanje zašto u Odluci Podgoričke skupštine od 26. novembra 1918. godine takođe nema riječi ni Jugoslavija, ni Jugosloveni, o čemu će biti riječi u dijelu o njenoj sa
Ovaj lažni ISTORIČAR 8

19. 11. 2018 - 15:45

Instrukcije Pašića...U početku tajno Taj Odbor imao je zadatak da razvija aktivnost u Francuskoj i drugim zemljama. Među crnogorskim internircima u austro-ugarskim logorima, (samo za tu djelatnost iz budžeta Srbije Odboru je mjesečno isplaćivano od 10-15.000 franaka), u kojima je, prema raspoloživim podacima bilo najmanje 9.950 i u tzv. „radnim jedinicama – logorima“ najmanje 15.000 Crnogoraca. Djelatnost u Crnoj Gori u početku je bila skrivena, pomoću pojedinaca, što ilustruje sadržina jednog pisma koje je Pašiću uputio jedan od njegovih izaslanika u kojemu stoji: „Ja sam dovršio spremanje da žena, o kojoj sam Vam tamo govorio, pođe preko Švajcarske u Crnu Goru s mojim instrukcijama“. Od aprila 1918. godine, kada je izašao prvi broj njegovog lista Ujedinjenje, Odbor prema Crnoj Gori djeluje javno. Redovno je list upućivan i u Crnu Goru. Odbor je uspostavio i održavao veze sa pojedinim ličnostima, a od kraja 1917. godine i sa Komitskim pokretom u Crnoj Gori, organizovanom u „komitske č
sto posto

19. 11. 2018 - 16:27

JASNO-sjećate li se kada je MOlbrajt izjavila da -bogatstva jedne zemlje nijesu samo njena-mislila je na Rusiju
GRAĐANSKI

19. 11. 2018 - 12:28

Zbog "zabijanja" užasne istine - nikad smire neće bit u Crnojzi Gori pomeđu nas Crnogoracah i - "tamo njih" Serbaljah, kojizi podržavaju zlotvore i krvnike iz 1918.-te i godinama potlje, ne znajući niđe ništa o onome što se događalo i dogodilo! "Tamo njihovi" popovi, političari i intelektualci lažu i podmeću njima svojstvene izmišljotine - što je, inače, serbaljska specijalnost, a najviši dio pučine koja ih podržava i prati je nežnavem i primitivan i - rezultati su očigledni! A da (kojijem slučajem) ipak pročitaju ovo što ću u nastavku opetovano priložit - neke jade bi se, ipak, kapili u glavu - iako im je svijest takva da ne prihvataju - istinu koja je preče od svega! Serbalji, batalite svakoji komentar na ove teme - doklen ne pročitate: 1. NEKOLIKO STRANICA IZ KRVAVOG ALBUMA KARAĐORĐEVIĆA (Rim,1921.); 2. Dr Novica Radović: “CRNA GORA NA SAVEZNIČKOJ GOLGOTI” (Peć, 1938.); 3. Miloš Živković: “PAD CRNE GORE” (Beograd, 1923.);
Ovaj lažni ISTORIČAR 6

19. 11. 2018 - 15:39

Instrukcije Pašića...b)Pismo Nikole Pašića od 3. (16) novembra 1917. godine, napisano u obliku memoranduma, upućeno svim poslanicima Srbije u inostranstvu, završava se pasusom koji glasi: „Kraljevskoj je vladi i našim predstavnicima na strani dužnost da pomažu mirnim putem unionistički pokret među Crnogorcima, ali se ne možemo, a tako ni naši činovnici, pa i ako su rođeni u Crnoj Gori, da se otvoreno ispoljavamo, bar za sada, u tome poslu. Crnogorski odbor za narodno ujedinjenje i njegovi organi, ako ih ima u vašoj sredini, neće i ne treba ništa važnije da rade bez sporazuma bilo sa Kraljevskom vladom bilo sa vama. Ne smemo dopustiti da se njihov rad ma u čemu mimoilazi i razlikuje od naše politike“.
GRAĐANSKI

19. 11. 2018 - 12:28

4. Prof.dr Živojin Perić: “CRNA GORA U JUGOSLOVENSKOJ FEDERACIJI” (Zagreb, 1940.); 5. Stevan Bajković: “VRIJEME GLADNIH I ŽRTVOVANIH” (Cetinje, 2017. - knjiga je prvi put štampana odma po Prvom svjetskom ratu i opetovano 1938.); 6. “ĐENERAL VEŠOVIĆ PRED SUDOM”; 7. Dr Šerbo Rastoder: “SKRIVANA STRANA ISTORIJE” - 1918.-1929.; 8. POJEDINA DOKUMENTA CRNOGORSKE VLADE U EGZILU; 9. Vladimir Jovanović: “ROVAČKA REPUBLIKA” (portal “Antena M”) i 10. Tekstovi-knjige: dr Mijata Šukovića, dr Adnana Prekića, mr Novaka Adžića, Borislava Cimeše, Gorana Sekulovića, itd.
Ovaj lažni ISTORIČAR 3

19. 11. 2018 - 15:14

Demaskiranjem zločinaca, ja sam učinio da budem s bombama i revolverima napadnut i slučaj je hteo da ostanem u životu iako sam bio teško povređen. Moje izveštaje o prilikama u Crnoj Gori, preštampavali su ne samo svi naši domaći listovi, već i jedan dobar deo štampe u Italiji, Engleskoj, Francuskoj i t.d. Ja sam Evropi jasno predočio da je nesrećna Crna Gora, u čast i slavu Ujedinjenja, razapeta na krstu…“ Takođe u beogradskom Balkanu, 1924. godine, Jovan Plamenac, bivši premijer Crne Gore, piše: "1918. i 1919. godine Crna Gora je svedena na groblje. Zapaljeno je hiljade kuća i pobijeno na hiljade Crnogoraca... Žene, đeca i nemoćni starci bacani su živi u vatru; đeca koju su bacali sa prozora padala su na bajonete koji su ih spremni čekali. Nesrećnicima koji su davali znake života kidali su uši, jezik, nos... Žene su silovane; vezivali su im ispod suknje mačke koje su, podivljale zbog udaraca štapom, kidale tijela ovih nesrećnica. Formirale su se bande koje su kao Huni, pustošile oblas
Ovaj lažni ISTORIČAR

19. 11. 2018 - 15:10

Zamjena teza, u vas stanuje odavno mržnja, ne sam prema crnogorskom slobodarskom narodu već i prema drugim narodima Balkan. Ja ču samo koristiti srpske izvora da bih ovog lažnjaka ISTORIČARA razobličio..ovo je pop Amfilohija, koji je došao na ovom portalu da bi propagirao laži....mržnja je kod vas toliko jaka da i dalje nastavljate da plasirate ove gadosti...no ovo nije više 1918...sada Crnogorci i drugi narodi znaju ko su i što su veljesrbi, zato ove vaše laži nemaju prođu...Velikosrpski projekat je propao 90ih godina i više se ne može oporaviti, jer su poraženi u svim ratovima u slovenij, Hrvatskoj, BIH i kolijevci srpstva Kosovu...Sad kako veljesrbi ne vide dalje od nosa može srbija izgubiti sandžak i Vojvodinu...umjesto da traže oprost za zločine oni i danas prijjete i rako ovi velikosrbi ugrožavaju srbiju i srpski narod,,,,
Ovaj lažni ISTORIČAR 2

19. 11. 2018 - 15:11

Evo što je pisao beogradski novinar Pantelija Jovović u predgovoru svoje knjige „Crnogorski političari“, štampanoj u Beogradu 1924. godine: “Slom Crne Gore 1915. i način njenog ujedinjenja sa Srbijom 1918.g. dva su kobna datuma u njenoj istoriji. Prvi datum može se nekako i pravdati ali ovaj drugi jeste najgrozniji spomen srama i stida zvaničnoga Beograda. Golgota, koju je preživljavala Srbija za vreme evakuacije kroz albanske gudure, ni približno nije ravna onoj Golgoti, koju je Crna Gora preživela za vreme Ujedinjenja. No sve do 1921. g. o tim nečuvenim zločinima režima nije se ništa znalo. Crna Gora sve do tada bila je za našu javnost terra incognita. Do 1921 g. već je bilo popaljeno pet hiljada crnogorskih domova i niko, van Crne Gore, u ujedinjenoj Kraljevini o tome nije ništa znao. Tek prvi put tada beogradski “Balkan” nalazi se pobuđen da me pošalje kao svoga naročitog izaslanika u Crnu Goru. Prvi sam, dakle, ja bio kome je pala u deo ta teška dužnost, da otkrije sve zločine poč
Vojvoda

19. 11. 2018 - 18:30

Nije mi jasno kako su mogli izgubiti nesto sto nisu ni imali. Jedina drzava koja je izgubila suverenitet stvaranjem kraljevine SHS je zapravo Srbija.
ma, naravno, cus!

19. 11. 2018 - 19:06

e, greote,Vojvodo! Seseljevicu!
Vojvodo,pojasni i reci...

20. 11. 2018 - 12:37

....da je Srbija učinila jednu strašnu i jezivu stvar - da je izvršila d r ž a v n i s u i c i d !!!! Nepojmljivo je da zemlja koja je pobjednica u ratu, koja je imala nevjerovatnih milion i dvijesta hiljada žrtava, kojoj je svaki četvrti stanovnik otišao pod zemlju, nepojmljivo je da učini tako nešto - da svoju državnost utopi u bezličnu masu neke nove i do tada nepostojeće države! Zašto je to Srbija učinila???To je nerazumljiva žrtva!!
Vojvoda

20. 11. 2018 - 17:10

Drzavni suicid kako vi kazete je dosao kao posledica pritiska V. Britanije i verovatno SAD da se umesto Velike Srbije stvori zajednicka drzava Juznih Slovena. Ovo je jasno u funkciji slabljenja i nestanka Srbije. Drugi razlog je i ambicija kralja Aleksandra da bude vladar svih Juznih Slovena. To znaci da se Srbija verovatno uz podrsku Francuske mogla odupreti ovom planu. Da je bilo vise mudrosti i odlucnosti. Onda bi 1918 imali Veliku Srbiju. Nije nama Francuska tek tako umesto cestitke povodom stvaranja nove drzave uputila telegram saucesca. Francuzi su jos onda znali ono sto ce Srbi nauciti tek kroz 50-100 godina.
kondor

21. 11. 2018 - 22:17

morala je da plati u svetski budzet novac koji koji je potrosen za oslobadjanje,onda je taj dug prosiren na okolne drzave i tako je nastala jugoslavija iz pukog interesa jer srbija nije imala dinara
Radosav

27. 01. 2019 - 16:43

Ajd plači još, da vidimokako virtuelne srpske vojvode plaču?
Zoran

20. 11. 2018 - 01:41

Pa nek crnogorci saznaju sta im je spremao vojvoda zivojin misic.
Labud Mladjenovic

27. 01. 2019 - 14:27

Ako nekome još nije jasno zašto se toliko slavio ovaj ubica i ratni zločinac N01 u liku vojvode Mišića? Pročitajte tekst pa će vam biti sve jasno. Kad Albanci okupiraju Kosovo to je zločin. Kad mafija iz Beograda ukine i okupira Crnu Goru to je junaštvo koje se prenosi u Srbiji sa kolena na koleno. Frapantno je da se o ovim mitskim zločinima ćutalo u Srbiji i čak u Croj Gori ravno 100 godina. Neverovatan zločin i ćutanje bez presedana.
Novi komentar