Može li zaživjeti „francuski model“

Presudna uloga države

Tek što je sredinom prošlog mjeseca Vlada Francuske najavila novi koncept zbrinjavanja đece - povratnika sa ratišta u Siriji i Iraku, definišući ga odgovarajućom dokumentacionom osnovom kao veoma važan državni posao, predstavnici pet, uglavnom neslužbenih, vjerskih humanitarnih organizacija iz Sandžaka, Makedonije i sa Kosova, saglasili su se da bi čim prije trebalo „oživjeti“ ideju staru više od godinu dana o planu spašavanja žena i đece sa prostora Balkana.
Objavljeno: 20. 11. 2018 - 06:35 Promjenite veličinu teksta: A A A

Na sastanku održanom u petak, u Novom Pazaru, dogovoreno je da se detaljno razrađeni humanitarni projekat, do kraja druge decembarske sedmice, dostavi nadležnim organima svih zapadnobalkanskih zemalja, ali i najvećim i najuticajnijim islamskim vjerskim zajednicama u Srbiji, Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini i Albaniji.

BATAL - POSAO

- Tokom dvoipogodišnjih nastojanja da udruženi, ali van institucija i bez bilo kakve pomoći država kojih bi se ovaj težak problem morao ticati, učinimo nešto više, uvjerili smo se da, koliko god se istinski trudili, ipak radimo batal – posao - objašnjava Fahredin Ć., nekadašnji furkanski aktivista, a već duže jedan od najagilnijih novopazarskih humanitaraca.

Ipak, prema evidenciji sagovornika Pobjede, tokom pet (uspješnih) misija unutar takozvanih migrantskih kampova u graničnim pojasevima Bugarske, Turske, Albanije i Grčke, identifikovano je šest žena sa ukupno 11 đece uzrasta od dvije do devet godina, koji su državljani Srbije, Kosova i Makedonije. Dvije žene sa četvoro đece pristale su na pomoć misionara i, poslije procedura koje su trajale od sedam do 15 dana, domogle su se, sa đecom, svojih domova u Preševu i jednog sela u okolini Tutina.

DISTRIBUCIJA SUMNJI

Tri posljednje misije balkanskih humanitaraca, planirane za septembar i oktobar ove godine, propale su, međutim, na samom začetku. Po četvoro misionara privremeno je lišeno slobode u međugraničnim kampovima između Grčke i Albanije, a troje na bugarskoj granici. Osim proceduralnih, nije bilo drugih vidova maltretiranja, ali je nakon takvih iskustava postalo jasno da se bez državne podrške i logistike autoritativnih vjerskih predstavnika islamskih zajednica iz regiona, ne može uraditi mnogo…

(Opširnije u današnjoj Pobjedi)

Komentari: 0

Novi komentar