Crnogorski pokret podnio krivičnu prijavu Vrhovnom tužilaštvu

Tvrde da su Raković, Krivokapić i Antić izazivali vjersku mržnju

Crnogorski pokret podnio je Vrhovnom državnom tužilaštvu u Podgorici krivičnu prijavu protiv protojereja SPC Momčila Krivokapića iz Kotora, istoričara Čedomira Antića iz Beograda i istoričara Aleksandra Rakovića iz Beograda zbog krivičnih djela protiv ustavnoga uređenja i bezbjednosti Crne Gore, izazivanja nacionalne, rasne i vjerske mržnje.
Objavljeno: 21. 11. 2018 - 06:20 Promjenite veličinu teksta: A A A

U prijavi su naveli da su Krivokapić, Antić i Raković 7. novembra učestvovali na skupu organizovanom pod motom „Pokoljenja djela sude“, održanom u sali Mediteranskog sportskog centra u Budvi, a u organizaciji izvjesne NVO „Srpski narod Boke“, te da su tom prilikom počinili krivična djela koja se gone po službenoj dužnosti. Istakli su da je nedopustivo što je Krivokapić na tom skupu rekao: ,,Odreda ljudi ne znaju da Boka nikada nije bila Crna Gora, a da su Grbalj, Budva, Maine, Brajići, Bečići i Paštrovići Boka Kotorska. Boka se ujedinila sa Srbijom direktno, a ne preko Podgoričke skupštine“.

PORUKE

- I onda je poručio: ,,Gore glavu srpski narode, gore glavu srpski narode Boke Kotorske! Prošli su svi okupatori, pa će proći i ovi! Ničija nije gorela do zore“ – naveli Crnogorski pokret podnio krivičnu prijavu Vrhovnom tužilaštvu Tvrde da su Raković, Krivokapić i Antić izazivali vjersku mržnju Sa skupa u Budvi su u prijavi. Kako su precizirali, Antić se okupljenima obratio preko video-linka i, takođe, izjavio: ,,Oni nijesu uspjeli ni u čemu drugome, osim da budu privjezak i sluge moćnih i silnih na ovome svijetu“, kao i: ,,Želim vam srećnu stogodišnjicu oslobođenja i ujedinjenja, želim svima vama više sreće u ovome vijeku, i nadam se da ćemo se uskoro vidjeti kada dođe sloboda, kada dođe demokratija i Srbin više ne bude rob“. - Raković iz Beograda, takođe, se obratio okupljenima preko video-linka i izjavio: ,,Mi smo kao narod pregurali u bilo kojoj srpskoj zemlji okupacije koje su trajale predugo i okupacije koje su trajale kratko. I ovaj pokušaj okupacije identiteta u Crnoj Gori i srpske Crne Gore neće biti vječan. Moja osnovna poruka je - ujedinićemo srpske zemlje i oslobodićemo srpsko more“ - naveo je Crnogorski pokret u prijavi.

KONTINUITET Ovakvim izjavama se, smatra ova organizacija, poziva na dovođenje Crne Gore u položaj potčinjenosti i zavisnosti, u konkretnom slučaju prema Srbiji, što je kažnjivo po čl. 357 KZ-a, te podstiču na protivustavno otcjepljenje Boke, kao dijela crnogorske teritorije, i njeno pripajanje, u ovom slučaju Srbiji, što je kažnjivo po čl. 359 KZ-a.

- Pokušavaju da prijetnjom promijene ustavno uređenje Crne Gore kao suverene zemlje što je kažnjivo po čl. 360 KZ-a. Pozivaju da se svrgnu najviši državni organi i nemušto nude pomoć iz inostranstva, što je kažnjivo po čl. 362 KZ-a i javno podstiču mržnju prema Crnogorcima i njihovoj državi što je kažnjivo po čl. 370 KZ-a – naveli su oni. Ukazali su i na važnost činjenice da prijavljeni navedena kaznena djela ne čine prvi put, već u kontinuitetu, s krajnje ,,zlim i zadnjim namjerama dovođenja zemlje u stanje haosa, da bi u neredovnim prilikama, strane sile, podržane iznutra, srušile ustavni poredak i zavele kolonijalnu upravu u interesu Srbije i Republike Srpske“.

Komentari: 10

xy

21. 11. 2018 - 08:21

Šta bi tek bilo da Crna Gora nije članica NATO? Ovako barabe mogu samo da laju!
@

21. 11. 2018 - 12:06

Ima istine u tome POKOLJENJA DA CE SUDITI o sramu i stidu izdaje rodne grude u kojoj su vam pokopani preci biti cete i vi i vase potomstvo,i ti za mataru zita.Inace vecina BJELASKIH PRVAKA kad je spoznala bratsku ljubav se pokajala ali bilo je kasno.POKOLJENJA CE I SUDITI ALI PRVI KORAK JE PODGORICKU SKUPSTINU I NJENE POSLEDICE PROGLASITI NISTAVNOM.
TEMSI

21. 11. 2018 - 09:33

Ništa novo od Velikosrba. Oni ne odustaju od Karadžićevog (Vuk) mudrovanja i konstatacije da je sve srpsko, đe ima groba srpskog ili đe je kročila srpska noga. Oni su utuvili u glavu, da su nebeski narod i da su narodi koji ih okružuju niže rase i da su predodrđeni da treba da ih oni maltreiraju.
danilo s.

21. 11. 2018 - 10:22

Bio je i vakat da neko to pokrene, kada država to, po službenoj dužnosti, ne radi? Nema sumnje da se u CG grubo krše - od strane velejsrpskih klero-nacionalista i rasista – ne samo zakoni već i Ustav CG, koji izričito zabranje svaku vrstu diskriminacije. uključujući rasnu! Ima li većeg rasizma od negiranja postojanja Crnogorskog naroda? A to je u nas postalo ne samo legitimno (“demokratsko pravo” slobode govora), već, izgleda, i legalno? Što reče pokojni Boro Krivokpić: “CG je jedna zemlja u kojoj je izdajstvo legalizovano?” Dovoljno je kliknuti sajt IN4S i naći ćete more najgrubljeg vrijedjanjaCrnogoraca i CG. Treba vidjeti nacizam I rasizam na djelu na srpskoj TV u CG – npr. intervju sa prof. Milošem Kovićem. I on, zajdno sa voditeljkom, negira CG i Crnogorce. I on predvidja brzi kraj “okupacije CG” od (nepostoijećih) Crnogoraca. A onda ce tzv. Crnogrci platiti kaznu. Nije specificirao koju, ali mogu zamisliti što bi učinjeo da mu se može?
Da te je imao Gebels

21. 11. 2018 - 11:42

Promovisao bi te u navećeg FAŠISTUna kugli zemaljskoj...
Boban Bg

21. 11. 2018 - 12:15

'Ajde genije, navedi što te motivisalo u komentaru Danilovom na Gebelsa i fašizam? Znate li vi uopšte što je fašizam ili vam je sve prazna ljuštura i zloupotreba na primitivan način kuknjave kako vas neko mrzi proganja. Vi sami sebe mrzite i ne želite da živite kao sav normalan svijet. U Čikagu ima 900.000 Srba pa nije srpski grad a vi hoćete sa 160.000 izmanipulisanih da CG bude srpska dražava i da odredjujete ko je nacija i ko nije. Kako to niko nema problema sa postojanjem Crnigoraca, samo Garašaninovi Srbi negiraju Crnogorce? I umjesto da stavite prst na čelo vi i dalje činite krivično djelo, jer je po svim medjunarodnim poveljama negiranje nacije kršenje osnovnih ljudskih prava!
KAO DA NEKOGA

21. 11. 2018 - 11:44

UOPŠTE BRIGA DA LI ILI NE POSTOJE CRNOGORCI...KO MOŽE DA TE NEGIRA SEM AKO TI SAM NE SUMNJAŠ U SEBE
Traktori i vojvode spremni

21. 11. 2018 - 11:54

Ma he treba se tu mlogo počkrkivati sa četnicima i velikosrpskim agentima, jednostavno ako I'm Crnogorska demokratija ne odgovara, zašto da žive u zemlji koju pataološki mrze iz psihičkih poremećaja, zato je najbolje da pokupe prnje, śednu na traktore sa vojvodama Mandićem i Medojevićem, i konačno emigriraju za njihove zemlje iza Karpata i Urala! Zašto da se vazda sičijaju u zemlju koju mrze!???
Razmislite komentatori

21. 11. 2018 - 12:34

Stručnjaci medicinske struke bi trebali dat odgovor na pitanje zašto su najveći veljesrbi tj posrbice koji negiraju okupaciju 1918g potomci žrtava terora Jadranskih trupa. Njihova perjanica je Predrag Bulatovi čiji je đed Radoš { drugi unuk, prof Mašinskog fakulteta nosi njegovo ime) ubijen poslije 11 godina komitovanja protiv “oslobodioca”. Okupatorima ih je prošpijao otac Matije Bećkovića iz suśednog Veljeg dubokog i kao nagradu dobio državno namještenje u Vojvodini!
Bestidni pljuvač po precima

21. 11. 2018 - 13:34

Čkiljava ckvrna rođena je u Senti i sa Crnom Gorom ga vežu očevo djelovanje poslije 1918g, a posebno kao četničkog plaćenika iz Sente od 1941-1945 godine po Rovcima i šire.
Novi komentar