Odbrana tražila odgađanje suđenja zbog zdravstvenog stanja optužene

Šoć: Milić može da učestvuje u procesu

Suđenje optuženima za pokušaj terorizma na dan izbora 16. oktobra 2016. godine, nastavljeno je danas u Višem sudu u Podgorici.
Objavljeno: 21. 11. 2018 - 13:30 Promjenite veličinu teksta: A A A

Advokat Jugoslav Krpović tražio je da se pretres odgodi zbog, kako je tvrdio, lošeg zdravstvenog stanja u kome se nalazi njegova branjenica Branka Milić. Sud je pozvao vještaka, doktora Miodraga Šoća, koji je, nakon pregleda Milić i tumačenja nalaza iz specijalne bolnice ‘Dr MedTIM’ i podgoričke Hitne pomoći, saopštio da su na njenoj koži vidljive promjene zbog kojih mora posjetiti ljekara specijalistu, ali da one nisu prepreka da optužena učestvuje u današnjem pretresu.

Terapija koja joj je preporučena nije dala pozitivan efekat. Na osnovu danas predočena dva medicinska dokumenta i neposrednog pregleda optužene, smatram da ona može učestvovati u sudskom pretresu i da može biti aktivni učesnik procesa. Naravno, smatram da se pregledom specijaliste za kožne bolesti mora uspostaviti definitivna dijagnoza kožnih promjena u predjelu grudi“, istakao je Šoć.

Milić je nakon konstatacije vještaka saopštila da je danas ponižena u sudnici, te da od suda zahtijeva da zabrani da se ubuduće govori o njenom zdravstvenom stanju.

Glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić predložio je da se optužena pošalje na konzilijum, ali je Vijeće na čelu sa sutkinjom Suzanom Mugošom odbilo njegov predlog. Odbijen je, takođe, i predlog advokata Krpovića da se njegovoj branjenici odredi bolovanje.

Suđenje se nastavlja sjutra u 9 časova.

TOK SUĐENJA:

13:30 Današnji pretres je završen, suđenje se nastavlja sjutra u 9 časova.

13:24 Advokat Krpović kaže da se Branka Milić ponovo osjeća loše.

13:05 Još uvijek se pregledaju listinzi komunikacija.

12:32 Pretres je nastavljen.

12:11 Advokat Krpović kaže da se Branka Milić ne osjeća dobro. Sutkinja je dala pauzu.

11:40 I dalje se pregledaju listinzi komunikacija.

11:10 Pregledaju se listinzi komunikacija optuženog Eduarda Šišmakova, osuđenog Mirka Velimirovića i svjedoka saradnika Saše Sinđelića.

11:03 Katnić odgovara da nikome nije prijetio, te da je to danas učinio Radosavljević rekavši da mu može biti advokat.

Meni je prijećeno da ću ići u pritvor i da će mi biti potreban advokat ako neki dođu na vlast“, rekao je tužilac.

11:00 Sutkinja Mugoša poručuje da su svi branioci „maksimalno ispoštovani u skladu sa ZKP-om“.

Glavni specijalni tužilac vam nije prijetio – iako je burno reagovao – niti vas je uvrijedio, jer smo razjasnili značenje riječi (jabanac) koju je upotrijebio“, navodi ona.

10:49 Advokat Dušan Radosavljević traži da mu Vijeće pruži zaštitu jer je, tvrdi, bio izložen uvredama od strane tužilaštva.

Apostrofirao bih uvredu koja se odnosi na moju domovinu, te na to da sam jabanac (tuđinac). Izložen sam bio i prijetnji krivičnim progonom, jer sam, navodno, uvrijedio Crnu Goru. Samo pokušavam da radim svoj posao. Zato vas molim: ako možete, zaštitite me“, izjavio je on.

10:44 Vijeće je odbilo predlog Katnića da se Milić uputi na konzilijum. Odbijen je i predlog Krpovića da se optuženoj odredi bolovanje.

10:43 Advokat Krpović misli da njegovoj branjenici mora biti određeno bolovanje.

Ona jedno vrijeme mora biti izolovana“, rekao je on.

10:41 Optužena Milić smatra da je današnji postupak ponižavajući. Zahtijeva da se više ne raspravlja o njenom zdravstvenom stanju.

2111brankamilic

10:37 „Terapija koja joj je preporučena nije dala pozitivan efekat. Na osnovu danas predočena dva medicinska dokumenta i neposrednog pregleda optužene, smatram da ona može učestvovati u sudskom pretresu i da može biti aktivni učesnik procesa. Naravno, smatram da se pregledom specijaliste za kožne bolesti mora uspostaviti definitivna dijagnoza kožnih promjena u predjelu grudi“, istakao je vještak.

10:31 Dr Šoć kaže da je pregledom Milić ustanovio da na njenom tijelu postoji izuzetno veliki broj kožnih promjena koje mogu odgovarati dijagnozi siboroična keratoza. Ustanovljene su, dodaje, i promjene u predjelu dojki. Vidljivi su, kaže dr Šoć, i ožiljci nakon operativnog odstranjenja keratoznih promjena.

10:10 Vijeće je donijelo odluku da dr Šoć pregleda optuženu Milić. Zbog toga je data petnaestominutna pauza.

10:00 Sutkinja Mugoša je dala desetominutnu pauzu kako bi se Vijeće izjasnilo o predlogu glavnog specijalnog tužioca.

9:58 Dr Šoć je, odgovarajući na primjedbe odbrane, rekao da se vještačenje može izvršiti i bez neposrednog pregleda osobe.

9:56 Optužena Milić kaže da ocjene vještaka Šoća ne odgovaraju stvarnosti. Smatra da joj je potreban „kompletan pregled“.

9:53 Advokat Krpović takođe ocjenjuje da je nalaz vještaka nekompletan.

Mojoj branjenici treba da se omogući besplatno liječenje u zdravstvenom sistemu Crne Gore. Da bi se utvrdila potpuna slika njenog zdravstvenog stanja, neophodno je izvršiti sve kliničke preglede“, poručuje on.

9:49 Advokat Miroje Jovanović kaže da je nalaz vještaka nekompletan. Dodaje da treba obaviti medicinsko vještačenje Milić – od strane jednog ljekara – te da nema potrebe za konzilijumom.

9:43 Glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić trzahtijeva da konzilijum pregleda Milić, kako bi se otklonila svaka dilema u vezi njenog zdravstvenog stanja.

Danas je Sveti Arhangel Mihailo, pa ću se uzdržati od apokrifnih misli, što zaslužuje sve ovo do sada. Današnji postupak ne dozvoljava da se pod ovakvim uslovima nastavi“, naglasio je on.

2111milivojekatnic

9:29 Dr Šoć navodi da nema nikavih indikacija da je stanje Milić ugroženo bilo kakvom drugom bolešću. 

9:24 Dr Šoć kaže da terapija koju uzima Milić može da izazove blago smirenje, te da neće doći do nikakvih neuroloških smetnji i psihijatrijskih ispada.

9:12 Sud je pozvao vještaka, doktora Miodraga Šoća, da se izjasni o zdravstvenom stanju Milić. On će, na osnovu dokumentacije specijalne bolnice „Dr MedTIM“, saopštiti da li je ona sposobna da prati današnji pretres.

Iz izvještaja privatne zdravstvene ustanove – specijalne bolnice ‘Dr MedTIM’  – vidi se da je Milić došla na pregled zbog promjena na koži koje traju unazad mjesec dana, koje ‘peckaju’. Vidi se da je ove promjene mazala sa tri vrste medikamenata, koji su za promjene alergijskog tipa i moguću šugu. Vidi se da je pregledom ustanovljeno da na koži tijela postoje dvije vrste promjena: jedna u vidu velikog broja staračkih benignih promjena i druga promjena koja se nalazi ispod dojki, u vidu ‘ploča’ koje su intenzivno crvene, pojedinačne i slivene. Vidi se da je nadležni ljekar dao terapiju u vidu jedne vrste tableta, sirupa i jedne vrste masti. Doktor je dao savjet za bolovanje usljed sedacije ili umirenja, do prve kontrole. Vidi se da je navedena dijagnoza ‘nadražajno zapaljenje kože’ ili ‘upala’. Na osnovu iznijetog nalaza može se zaključiti da bi to moglo biti neko nadražajno zapaljenje kože. Iz ovakvog dokumenta je neupitno da Milić može prisustvovati i učestvovati u procesu“, istakao je dr Šoć.

2111doktorsoc

9:09 Sud je pozvao vještaka, doktora Miodraga Šoća, da se izjasni o zdravstvenom stanju Milić. On će se na osnovu dokumentacije specijalne bolnice „Dr MedTIM“ iz Podgorice izjasniti da li je ona sposobna da prati pretres.

9:05 Advokat Jugoslav Krpović dostavio je juče sudu podnesak u kojem piše da njegova branjenica Branka Milić, zbog zdravstvenog stanja u kojem se nalazi, neće moći da prati današnji, kao i pretrese koji su zakazani za sjutra i preksjutra.

Ona danas nije uzela terapiju. Ne znam da li će i koliko moći da izdrži bez terapije“, rekao je Krpović.

9:04 Sutkinja Mugoša konstatovala je prisustvo optuženih, odbrane i tužilaštva.

Podsjetimo, prethodno ročište je odgođeno jer specijalni tužioci Milivoje Katnić i specijalni Saša Čađenović nisu bili u mogućnosti da dođu na pretres, zbog neodložnih obaveza, o čemu su obavijestili sud.

Pred vijećem sutkinje Suzane Mugoše za krivično djelo pokušaj terorizma odgovaraju ruski državljani Eduard Šišmakov i Vladimir Popov, kojima se, kao i srpskim državljanima Nemanji Ristiću i Predragu Bogićeviću, sudi u odsustvu.

Na optuženičkoj klupi su Bratislav Dikić, lideri Demokratskog fronta (DF) Andrija Mandić i Milan Knežević, kao i službeni vozač DF-a Mihailo Čađenović.

Optužnicom su obuhvaćeni i srpski državljani/ke Dragan Maksić, Milan Dušić, Srboljub Đorđević, Branka Milić i Kristina Hristić.

Postupak protiv prevodioca DF-a Ananija Nikića je odvojen.

Komentari: 0

Novi komentar