Strahuje da će Priština "ići do kraja"

Vučić: Najteža situacija u zadnjih deset godina

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je situaciju povodom prištinskog uvođenja stopostotnih carinskih barijera na uvoz robe iz Srbije nazvao "najtežom u proteklih deset godina" ili od slučaja migrantske krize, kad je tadašnji premijer Hrvatske zabranio ulaz kamionima i kombijima iz Srbije.
Objavljeno: 21. 11. 2018 - 22:52 Promjenite veličinu teksta: A A A

On je nakon sjednice Savjeta za nacionalnu bezbjednost ponovio da želi da vjeruje da će se cijela situacija završiti mirno, da će Srbija dati svoj pun doprinos "smirivanju strasti", kao i da se nada da će neka od evropskih sila "imati snagu i volju da smiri" vlasti u Prištini.

Uprkos tome, izrazio je bojazan da će Priština u ovom slučaju "ići do kraja, iako će cio svijet biti protiv njih" i da ga brine to što se se, umjesto pregovora, "neko još dublje ukopava u svoje rovove".

Odgovarajući na pitanje novinara šta će se desiti ako se odluka o carinama ne povuče, Vučić je kazao da će posljedice biti "katastrofalne i razorne po odnose u čitavom regionu", javlja agencija Beta.

"Ovo nije pucanj u dijalog, ovo je mnogo više i opasnije od toga. Ovo je par ekselans politička mjera, oni ni jedan svoj ekonomski cilj ne mogu da postignu na ovaj način. Zato su i (nedavno) smijenili šefa Privredne komore Kosova, koji je ekonomista i koji bi se protivio ovakvim mjerama. Ekonomija tamo gdje ne funkcioniše tržište - tu ekonomije nema, tu nema ničega", naveo je Vučić.

Dodao je i da Kosovo već sada očekuje povećanje cijene hljeba do 30 odsto, zbog čega su imali manji broj pekara koji se pobunio.

Takođe je naveo i da se neke države, poput Makedonije, "raduju" uvođenju carina, iako znaju da predstavljaju kršenje CEFTA i Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP).

Po njegovim riječima, predsjednik i premijer Kosova, Hašim Tači i Ramuš Haradinaj, igraju ulogu "dobrog i lošeg momka", i da se tokom krize koja je nastala povodom uvećanja carina podnosi inicijativa Ustavnom sudu Kosova da se državna i društvena imovina srpskih opština ponovo oduzme, kao i da je u pripremi novi Zakon o zaštiti potrošača, koji će donijeti nove ne-carinske namete na robu iz Srbije.

"Ovo nije razumna odluka Prištine. Ovo pokazuje da ne možemo da računamo na njihovo racionalno ponašanje u budućnosti. Mi brinemo za mir i stabilnost. Moraćemo da primjenjujemo raznovrsne mjere i da vidimo kako da pomognemo našem narodu na Kosovu i Metohiji. Na sjednici Savjeta za nacionalnu bezebdnost smo podijelili zadatke", rekao je Vučić.

" Pokušaćemo da zajedno sa našim kompanijama da vidimo kako i na koji način možemo da pomognemo i prebrodimo ovu krizu. Dogovrili smo da svi naši organi budu u pripravnosti u slučaju daljeg iracionalnog i sumanutog načina ponašanja prištinskih vlasti. Savjet je doneo odluku da Srbija ni na koji način uzvraćati istim mjerama. Mi hoćemo da ostanemo pouzdan partner svima u Evropi, regionu i svijetu. Mi nećemo da zaustavljamo njihove kamione i protok robe. Hoćemo da pokažemo odgovorno ponašanje sa jedne strane i neracionalno sa druge", rekao je Vučić i najavio je da će se sjutra sastati sa predstavnicima Srba sa Kosova.

Komentari: 0

Novi komentar